Macaristan'dan uluslararası hukuku ihlal eden yeni bir adım

Macaristan'dan uluslararası hukuku ihlal eden yeni bir adım

Macaristan, iltica başvuruları sonuçlanana kadar sığınmacıları Sırbistan yakınlarında konteyner kamplarında tutacak.

Macaristan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sığınmacılara yönelik sertleştirilen düzenlemeler konusunda sınır polisi ve iltica başvurularını değerlendiren yetkili dairelerin gerekli hazırlıklara başladığı belirtildi.

Söz konusu uygulamaya göre sığınmacılar iltica başvuruları hakkında bir karar verilinceye dek Sırbistan yakınlarında iki ayrı konteyner kampta kalacak. Söz konusu uygulama ebeveynleri yanlarında olmaksızın Macaristan'a giriş yapan 14-18 yaşlarındaki çocukları da kapsayacak.

Macaristan Parlamentosu 7 Mart'ta büyük çoğunlukla aldığı kararda sığınmacıların iltica başvuruları hakkında bir karar verilinceye dek sınıra yakın transit bölgelerde tutulmasını kararlaştırmış, söz konusu yasa Macaristan'a yeni gelecek sığınmacıların yanı sıra ülkede hali hazırda bulunan sığınmacıları da kapsıyor.

BM Mültecilere Yardım Kuruluşu ve Uluslararası Af Örgütü Macaristan'ın aldığı kararı sert bir dille eleştirirken, hukukçular sığınmacıların tamamının konteyner kamplarda tutulmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade ettiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Avrupa Birliği'ne bu konuda eleştiride bulunarak, AB Komisyonu'nun Macaristan'daki sığınmacılar söz konusu olduğunda sorumluluk üstlenmesi konusunda geç harekete geçtiğini belirtti. Örgüt, diğer AB ülkelerinin Macaristan'ın uygulamalarını bire bir uygulayabileceği uyarısında da bulundu. (Fırat Arslan - İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler