Maden ocaklarının kapatılması protesto edildi

Maden ocaklarının kapatılması protesto edildi

Çalıştıkları maden ocaklarının kapatılmasını protesto eden Şırnaklı kömür maden işçileri, ellerinde taşıdıkları pankartlar ile Valilik binasına kadar yürüdüler.

ŞIRNAK – Çalıştıkları maden ocaklarının kapatılmasını protesto eden Şırnaklı kömür maden işçileri, Ömer Kabak Meydanı’ndan Valilik binasına kadar yürüdü. Maden işçileri ve yakınları ellerinde taşıdıkları’ “Şırnak’ın tek geçim kaynağı olan kömür ocakları kapatılmasın”, “Kömür ocaklarımızı geri istiyoruz” pankartlarıyla kömür ocaklarının kapatılmasını protesto ettiler.

 

Valilik binası önünde işçiler adına basın açıklamasını okuyan Fettah Onar, 30 yıl içerisinde 120 kişinin kömür ocaklarında yaşamını yitirdiğini belirtti. Son bir ay içerisinde 5 işçinin hayatını kaybettiğinin altını çizen Onar, “Şırnak halkıyla aynı acıları paylaştığımızı belirtmek istiyoruz. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz. Şırnak halkı, yıllardır dayatılan politikalar nedeniyle çiftçilik, hayvancılık yapamamakta tarım faaliyeti yürütememektedir. Son 30 yıldır yoğunluk kazanmış göç faaliyetleri nedeniyle insanlarımız maden ocaklarında çalışmak zorunda bırakılmıştır.”dedi.

 

Şırnak halkının tek geçim kaynağının kömür ocakları olduğunu ifade eden Onar, “Devlet, Şırnak kömür ocaklarının şartlarını iyileştirip iş -işçi sağlığı ve güvenlik faaliyetlerini denetleyeceği yerde kömür ocaklarını kapatmıştır. Biz emekçi, işçi ve işveren olarak, maden ocaklarının kapatılmasını değil, şartların iyileştirilerek halkımızın hizmetine girmesini istiyoruz.”şeklinde konuştu.

 

Onar, kömür ocaklarının kapatılmak istenmesinin gerekçesinin bölgede yapılmak istenen termik santrali olduğunu söyledi.

 

Yapılan konuşmanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapan maden işçileri, olaysız bir şekilde dağıldı.

 

2013 yılında özel bir madende oluşan göçük sonrasında Ankara’dan gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşçileri Genel Müdürlüğü hazırladığı raporda, Şırnak’ta kuyu sistemiyle çalışan tüm ocakların kapatılması, açık sistemde çalışan diğer ocakların basamak istemine geçinceye kadar üretime ara vermesi yönünde rapor hazırlamıştı. Bu yüzden 2014 yılı başından itibaren özel daire ekipleri, tüm ocakları kapatarak, üretim yapılmaması için yollara uyarı tabelalar yerleştirildi. Geçen hafta yaşanan kazaların ardından valilik talimatıyla tüm ocakların elektrikleri kesildi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler