‘Mağdurların ifadesine başvurulmadan karar verildi’

‘Mağdurların ifadesine başvurulmadan karar verildi’

6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılarda katledilen Yasin Börü ve 3 arkadaşının görülen duruşmasında 6 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını değerlendiren dava avukatı, davada mağdurların ifadesine başvurulmadan karar verildiğini söyledi.

Demirtaş’ın ABD dönüşü  ‘Her yer Kobani Olsun’ şeklindeki çağrısı ve HDP'nin tabanını sokağa çağırmasının ardından yaşanan  6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılarında PKK yandaşları tarafından katledilen Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgöz'ün katledilmesiyle ilgili Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada yargılanan 6 sanık daha tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan dava avukatlarından Av. Abdülgani Orhan, mahkemenin, mağdurların ifadesine başvurmadan karar verdiğini ifade etti.

“Tahliyelerin verilmiş olması gerçekten ilginçtir”

Davanın güvenlik gerekçesiyle Ankara’da görüldüğünü belirten Av. Orhan, “ Mahkemede 18 yaşından küçük olan ve olaylarda Yasin Börü ve arkadaşlarını canavarca hisle katletmekten yargılanan 6 kişi önceki gün yapılan duruşmada tahliye edildi. Fakat  şunun altını özellikle çizmek lazım: Dosyada mağdur olan beş kişi söz konusu. Bunlardan 4’ü Yasin Börü ile aynı evde katledilen diğer 3 arkadaşının şikâyetçi olan aileleri, bir de aynı evin içerisinde katliamdan yaralı olarak kurtulan Yusuf Er isimli mağdur. Daha bu mağdurların hiçbirisinin ifadesi alınmadan özellikle Ankara’daki mahkeme duruşmanın ne zaman olduğu, iddianame ve tensip tutanağı gibi hiçbir tebligatı mağdur yakınlarına yapmamışken, ikinci duruşmayı yapıp, tahliyelerin verilmiş olması gerçekten ilginçtir.” dedi.

“Dava avukatları olarak mağdur ailelere verecek cevap bulamıyoruz”

Davada  tanık olan Yusuf Er’in ifadesinin alınmamasına dikkat çeken Orhan, açıklamasının devamında, Diyarbakır’daki Çocuk Ceza Mahkemesinde tarafından, katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının ailelerinin talimatla ifadelerinin alınması yönünde bir tebligatın söz konusu olduğunu, ancak Yusuf Er ile alakalı olarak bu güne kadar talimatla ifade alınması yönünde herhangi bir kararın olmadığını sözlerine ekledi.

Orhan, “Bu da yapılan yargılanmanın eksik yapıldığını, dosyanın doğru bir şekilde incelenmediğini ve yargılamanın biran önce sanıklarla mağdur yakınları yan yana getirilmeden sanıkların lehine yargılamanın yapılması anlamına geliyor. Tabi bu durum karşısında hem mağdurların hem de bizim yaşadığımız sıkıntılar var. Dava avukatları olarak mağdur ailelere verecek cevap bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Tüm bu şikâyetler dikkate alınmalı”

Mağdur ailelerinde mahkemeye katılmak istediğini dile getiren Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Aileler bize ‘Mahkeme bize tebligatta bulunsun, biz de Ankara’daki duruşmaya gelip katılmak istiyoruz. Mahkeme niçin bize tebligatta bulunmuyor. Bizi duruşmaya çağırmıyor.’ diyerek sitem ediyor. Özellikle savcılıktan şikâyetçi olan aileler ‘Biz çocuklarımız katleden ve onlara talimat verip azmettirici konumunda olan şahısların isimlerini emniyete vererek çocuklarımızın daha taziyesini yapmadan şikâyetçi olmuştuk. Şikâyetçi olmamıza rağmen bu azmettirici konumundakilerle alakalı soruşturma dahi açılmadı.’ diyorlar. Tüm bu şikâyetler dikkate alınmalı. Oysa ki bu şikayetlerin dikkate alınması bir tarafa, mağdur ailelerin bile çağrılmadığı mahkemelerde sanıklar yargılanarak tahliyelerine karar veriliyor.”

“Şahısların salıverilmesi gerçekten düşündürücüdür”

Yaşanan saldırıda yaralı olarak kurtulan Yusuf Er’in bilgisine başvurulmamasının dava için başlı başına bir eksiklik olduğunu hatırlatan Orhan, “Mahkemenin Yusuf Er’e herhangi bir tebligat gönderilmeden ve onu duruşmaya ve davaya dâhil etmeden bu şahısları salıvermesi gerçekten düşündürücüdür.” şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel / Yunus Sırat – İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler