Mandalar nehirde serinliyor

Mandalar nehirde serinliyor

Muş'ta aşırı sıcaklardan insanlar kadar etkilenen mandalar, Karasu Nehri'ne girerek, serinlemeye çalışıyorlar.

Muş'ta 40 santigrat dereceyi bulan sıcaktan insanlar kadar etkilenen hayvanlar, serinlemenin yollarını arıyorlar.

Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyündeki mandalar, serinlemenin çaresini Karasu Nehri'nde buldular. Sıcaktan bunalan hayvanlar, girdikleri suda günde 4-5 saat serinlemeye çalışıyorlar.

Sıcakların iyice hissedildiği saatlerde çobanlar tarafından su kenarına getirilen mandalar, suyu görür görmez kendilerini serin sulara bırakıyorlar.

Manda sahiplerinden Selahattin Üzel, havaların geçen seneye oranla daha sıcak olduğunu ve sıcaktan bunalan mandaların günlük 3-4 saat suda serinlendikten sonra otlamaya başladıklarını belirtti.

Üzel, "Bu sene önceki senelerden daha çok sıcaktır. Hayvanlarımız öğle vakti geldiği zaman suya geliyorlar. Sıcaktan dolayı hayvanlarımız 3 ila 4 saat suyun içinde kalıyorlar ve serinledikten sonra çıkıyorlar, otlanmaya başlıyorlar. Diğer küçükbaş hayvanlarımız ise yaylalarda ormanın içine girip 4 ile 5 saat orada kalıyorlar. Hava serin olduğu zaman rahatlıkla otlanıyorlar. Bu yıl geçen yıllara oranla neredeyse yarı yarıya daha bir sıcak hava var." dedi.

Manda çobanı Erkan Korkmaz ise mandaların siyah renkli olması nedeniyle güneş ışınlarını çektiklerini söyledi.

Serinlemeleri için mandaları günlük 3-4 saat Karasu Nehri'ne getirdiklerini dile getiren Korkmaz, "Burası çok sıcak. Mandalarımızın teni siyah olduğu için güneş ışınlarını daha fazla çekiyor ve buna dayanamadıkları için Karasu Nehri'ne getiriyoruz. Çok şükür suyumuz bol ve Karasu Nehri'nde hayvanlarımızı serinlemeleri için suya bırakıyoruz. Suyumuz olmasa bayağı birçok hayvanımız bu güneş sıcaklığında telef olurdu. Hayvanları suya getiriyoruz, suyun içinde kalıyorlar. İkindi vaktine kadar hava serinlendikten sonra suyun içinden çıkarıp, otlatmaya götürüyoruz. Bu sıcaklık yüzünden hayvanlarımız yaklaşık olarak 3-4 saat Karasu Nehri'nin içinde kalıp serinlenmeye çalışıyorlar. Zaten güneşin etkisi geçinceye kadar suyun içinde kalıyorlar. Bu su olmasaydı bayağı hasta olurlardı." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.