Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda uygulamalı eğitim

Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda uygulamalı eğitim

Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı personellerine gıdaların kontrolü ve araştırılmasına yönelik uygulamalı eğitim verildi.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Teknik Destek Programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı personellerine gıdaların kontrolü ve araştırılmasına yönelik uygulamalı eğitim verildi.

Yüksek standart ve araştırma olanaklarına sahip ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda verilen ve 8 gün süren uygulamalı eğitim programı alanında uzman 6 eğitimci tarafından gerçekleştirildi.

Çeşitli gıda ürünlerinde koruyucu madde analizleri, meyve sularında yapay boya analizi, süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ tespiti ve antibiyotik testi olmak üzere toplamda 8 ayrı başlıktan oluşan eğitim programı ile ilgili bilgi veren Laboratuvar Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Velid Unsal, eğitimin oldukça verimli geçtiğini ifade etti.

Teknik destek projesi ile üniversite laboratuvarı bünyesinde görev alan personellerin uzman ve tecrübeli eğitimciler eliyle kapsamlı bir eğitim aldıklarının altını çizen Unsal, eğitimin mevcut teknik altyapı ve bazı cihazların daha etkin şekilde kullanabileceğini vurguladı.

Unsal, “Analiz eğitimleri yanında, laboratuvarlar için kritik öneme sahip olan validasyon ve verifikasyon konularında da teorik eğitim aldık. Bu projeye destek sağlayan DİKA’ya Mardin Artuklu Üniversitesi adına teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gıda Koordinatörü ve aynı zamanda Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Aziz Korkmaz ise eğitim içeriğindeki analizlerin çoğunlukla ilimizde yer alan kamu kurumları ve özel sektörden gelen analiz hizmetlerine ilişkin taleplerden oluştuğuna dikkat çekti.

Korkmaz, “Bu talepler de daha çok tüketiciyi aldatmaya yönelik gıdalarda yapılan taklit ve tağşişleri ortaya koymak amacıyla bize intikal etmektedir. Bu bakımdan, alınan eğitim laboratuvarımızın analiz kapasitesini artırmakla beraber, birçok gıda maddesinde kontrol ve kaliteye dönük analizleri yapabilecek düzeye gelebilmemizde önemli katkılar sunmuş oldu.” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da laboratuvarın, bölgenin elverişli iklimi ve işgücü ile en önemli hayat kaynağı olan sanayi, üretim ve ticaretin belkemiğini oluşturan sektörel alanlar için çok önemli sacayağını oluşturduğuna işaret etti.

Ağırakça, “Üniversite olarak, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile kişilerin analiz ihtiyaçlarını daha fazla karşılama gayreti içindeyiz. Bu eğitim projeleri aracılığıyla araştırma laboratuvarımızın olanaklarını artırma hedefiyle üniversiteler ve kurumlarla birlikte ortak proje ve eğitim programlarını hayata geçiriyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.