Mardin halkı pahalılıktan şikayetçi

Mardin halkı pahalılıktan şikayetçi

Ramazan Bayramı’na bir gün kala çarşı pazarda alışveriş hareketliliği yaşanıyor. Ancak çarşı esnafı, her yıl artan kalabalığa rağmen satışların düştüğünden, vatandaş ise pahalılıktan şikayetçi.

İşlerinin hareketlenmesi için umudunu bayram alışverişine bağlayan Mardin esnafı, bayrama saatler kalmasına rağmen umduğunu bulmuş değil.

Vatandaşlar en çok şeker ve lokuma rağbet ederken farklı yiyecekleri alarak hazırlık yapıyor. Bayram için alışveriş yapan vatandaşlar, esnafın da yüzünü kısmen güldürdü.  

Vatandaşlar evlerinin eksiklerinin tamamlandığı, bayramlık alışverişlerin yapıldığı gezmelerini sahur vaktine kadar sürüyor.

Özellikle tarihi çarşılara akın eden vatandaşlar, hem kendilerine hem de çocuklarına bayramlık kıyafetler alırken, özellikle pahalılıktan şikâyet etti.

“Pazardan bayram şekeri almaya geldim”

Pazara bayram şekeri almaya geldiğini söyleyen Bahattin Aykan, “Bayram için şeker alacağım, şu an fiyatları soruyoruz. Yaklaşık 7-8 kilo şeker alacağım.  Şekeri çocuklara ve gelen misafirlere ikram ediyoruz. Bayramlar İslamiyet’ten gelen bir gelenek. Bayramda çocukları sevindirmek için onlara şeker ikram ediyoruz. Tüm İslam âleminin mübarek Ramazan Bayramı mübarek olsun.” diye konuştu.

“Türkiye’deki bayramlar daha güzel”

Türkiye’de geçirdikleri bayramın Suriye’deki bayramdan daha güzel olduğunu söyleyen Diyar Eddiba adlı çocuk, “5 yıl önce Suriye’deki savaştan kaçarak, Türkiye’ye geldik. Şu an Kızıltepe’de ikamet ediyoruz. Ailemle bayram alışverişine çıktık. Kendime elbise ve ayakkabı aldım. Bayram günü de gezeceğim ve kendime şeker toplayacağım. Herkesin Ramazan Bayramı hayırlı olsun.” dedi.

“Şeker fiyatları 5 ile 17 TL arasında değişiyor”

Hayırlısıyla Ramazan ayını bitirdiklerini ve vatandaşları bayram alışverişi telaşı sardığını belirten esnaf İbrahim Yalçınkaya,  “Rabbim tuttuğumuz orucu kabul etsin ve günahlarımızı affetsin. Millet şekeri almak mecburiyetindedir.  Fiyatlar kalitesine göre 5 ile 17 TL arasında değişiyor. 10 yıldır burada bu işi yapıyorum iş her sene geçen senelere göre azalıyor ama gene de çok şükür. Tüm Müslümanların ve İslam âleminin Mübarek Ramazan Bayramı mübarek olsun.” diye konuştu.

“Umduğumuzu bulamadık”

Geçen bayramlara göre satışlarının düştüğünü söyleyen esnaf Hüseyin Aslan, “Elhamdülillah kısmetimiz neyse odur, buna da çok şükür ama geçen seneye göre bu bayramda satışımız azdır. Malum birkaç ay önce bir kriz yaşandı genelde tüm esnaflar umudunu bayram alışverişine bağladı maalesef umduğumuzu bulmadık gene de çok şükür. Allah oruç tutan herkesin orucunu kabul etsin. Zaten bir gün kaldı bitiyor gerçekten bu sene Ramazan ayı çok güzel geçti. Herkesin ramazan bayramını kutluyorum.” dedi.

“Her şey ateş pahası”

Fiyatların yüksek olmasından yakınan müşteri Ali Dağaşan, şunları söyledi:

“Her şey ateş pahası hiç bir şey alınmıyor elini neye atıyorsan 70-100 TL diyorlar. Bu pahalılık nereye kadar gidecek? Geçen sene 45 TL aldığımız bir ürün şimdi 70 TL. Bayram olduğu için mecburen aldık çünkü çocuktur almasan olmuyor her 3 çocuğuma da bayramlık elbise ve ayakkabı aldım. Pahalı yani markalı olan ürünleri zaten alamayız hangisi ucuz ise onu alıyoruz. Ucuz ürünleri almama rağmen 500TL’yi geçti. Herkesin Ramazan Bayramı kutlu olsun.”

“Bu bayram da satışlar geçen senelere göre azdır”

Müşterilerin fiyatların pahalılığından çok şikâyetçi olduğunu söyleyen Esnaf İlyas Kovan, bu bayramda satışlar geçen senelere göre azdır. Havalar çok sıcak olduğu için millet oruçlu gündüzler pek fazla dışarı çıkmıyor. Akşamları daha çok yoğunluk var.” dedi.

“Esnaf kan kusuyor, yaşarken ölmüşüz”

Esnafların kan kustuğunu belirten Osman Kakız ise “Piyasa bitik yaşarken ölmüşüz! Nasıl olacak buna ölüm deniliyorsa… Yaşarken ölmek çok zor… Bütün esnaflar kan kusuyor. Memleket yanıyor, memleket elden gidiyor. Ne oluyor neler dönüyor bizde bilemiyoruz. Saç sakal beyazlandı ama maalesef bir şey anlayamadık.” dedi.

“Hemen doğru yola dönelim”

Tüm İslam âleminin Mübarek Ramazan Bayramı’nı içtenlikle kutladığını söyleyen Kakız, “Allah insanlara sağlık, huzur ve şeref versin. Mal mülk Allah’ındır. Maalesef insanlarımızın çoğu maddiyat yönüne kaymış. Çoğu doğru yolda değildirler. Herkese tavsiyem hemen doğru yola dönelim.” dedi.

“Vatandaş istediği gibi çocuklarını giydiremiyor”

İnsanların özellikle bayramlarda çocuklarını güzel giydirmeyi istediğini belirten Kadir Çetin, ama maddi sıkıntıdan dolayı istediği gibi çocuklarını giydiremediğini söyledi.

Çetin, “Bugünkü şartlarda mecbur alacak ama istediği gibi giydiremiyor. Çünkü bütçeyi kısıtlıyor. Vatandaşlar çocuklarını mutlu etmek adına her şeyden kısıtlıyor. Sabahtan beri çocuğum gönlüne göre bir şeyler almaya çalıyordum çok şükür aldım. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum.” diye belirtti.

“Enflasyon arttığından dolayı fiyatlar fazla”

Bayram alışverişine çıktıklarını ve fiyatların yüksek olduğunu belirten Nasip Turgut, şunları söyledi:

“Ayakkabı almayı düşünüyoruz ama malum enflasyon arttığından dolayı fiyatlar fazla… Bizde ihtiyacımıza göre bir şeyler almaya çalışıyoruz. Şuan pazarlık yapıyoruz sağ olsun işyeri sahibi de bize kolaylık sağlıyor. Kalite konusunda biraz kararsızız. Malum mağazalarda fiyatlar daha fazla küçük esnaflarda fiyatlar daha uygundur.”

“Bayramı köyde geçireceğim”

Bayram dolayısıyla kendisine ayakkabı, gömlek ve pantolon aldığını söyleyen Umut Turgut adlı çocuk, bayramı köyde geçireceğini ve şimdiden herkesin bayramını kutladığını söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.