Mardin Nusaybin'de su borusu patladı yüzlerce kümes hayvanı telef oldu

Mardin Nusaybin'de su borusu patladı yüzlerce kümes hayvanı telef oldu

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 'Beyaz Su'dan gelen içme suyu boru hattı Kızıltepe Eymirli Mahallesi'nde patladı. Bazı evler su altında kalırken yüzlerce kümes hayvanı telef oldu.

Nusaybin'deki 'Beyaz Su'dan Kızıltepe ve Mardin Merkez Artuklu ilçelerine gelen içme suyu şebeke borusu Kızıltepe Eymirli Mahallesi'nde (Tibyat köyü) patladı. Köyde büyük çapta maddi zarar oluşurken, yüzlerce kümes hayvanı suya kapılarak telef oldu ve tonlarca hayvan yemi de sular altında kaldı.

Dün gece saat 01.00 sıralarında Nusaybin 'Beyaz Su'dan gelen ve Eymirli köyünden geçen içme suyu boru hattı patladı. Borunun patladığı alanda bulunan 6 hane sular altında kaldı. Bahçeleri ve ahırları suyla dolan vatandaşların yüzlerce kümes hayvanları suya kapılarak, telef olurken tonlarca hayvan yemi ise sular altında kaldı.

Duruma tepki gösteren vatandaşlar, sürekli 'Beyaz Su Boru' hattının patladığını, hem mağdur oldukları ve hem susuz kaldıklarını belirterek, buna kalıcı bir çözümün bulunması istediler.

Olay yerine gelen MARSU ekipleri, biriken suyun tahliyesi için kanal açarak, arızayı gidermek için çalışma yaptı.

“Yaklaşık 150 kümes hayvanım suya kapılarak telef oldu”

Su boru hattının patlamasıyla dün geceden buna oruçlu haliyle ayakta olduklarını söyleyen İbrahim Akın, "Sağlam yapsaydılar zaten iki de bir patlamazdı. Halimizi görüyorsunuz ne bahçeye ne lavaboya gidemiyoruz. Çocuklar bahçeye gidemiyor içeride böylece mahsur kaldık. Yaklaşık 100-150 tane kümes hayvanım suya kapılarak telef oldu. Bahçeyi görüyorsunuz baraja dönmüş. Diğer hayvanlar suyun içerisinde kaldılar. Hayvanlarımın Yaklaşık 10 ton saman ve yemi su içerisinde kaldı. Şuan hayvanlarıma verecek yem kalmadı. Bu adalet midir? Bahçemiz göle dönmüş çok mağdur durumdayız." dedi.

“Sürekli beyaz su borusu patlıyor buna kalıcı bir çözüm bulunması gerekir”

Akın, “Sürekli beyaz su borusu patlıyor buna kalıcı bir çözüm bulunması gerekir. İtfaiye gelip fotoğraf çekip gitti başka kimse gelip halimizi sormadı. 3 defa MARSU’ya gitmişim ancak onları getirmişim. 6 hane su altında kaldı.” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

“Hayvanların ahırı yemi hepsi su bastı”

Sürekli beyaz su boru hattının patladığını ama ilk defa bu kadar zarara uğradıklarını söyleyen ev hanımı Rukiye Akın ise “Dün geceden beri gözümüze uyku girmemiş. Hayvanların ahırı, yemi hepsi su bastı. Sudan dolayı ahır çöktü hiçbir şey kalmadı. Hayvanların yemi kalmadığından bugün satacaktık ama pazar olduğu için ondan dolayı satamadık ama satacağız.” ifadelerini kullandı.

Çocuklardan Ela Akın ise bahçelerinin suyla dolmasından dolayı bahçeye çıkıp oyun oynamadıklarını söyledi.

Fahri Kılıç, patlayan su boru hattı nedeniyle hayvanları ve bahçesinin sular altında kaldığını çok sayıda kümes hayvanının suya kapılarak telef olduğunu ve zarara uğradıklarını söyledi.

“Beyaz su boru hattının gözden geçirilip yeniden güzel bir şekilde çekilmesi gerekiyor”

Dün gece beyaz su boru hattının patlamasıyla MARSU ekiplerini aradıklarını söyleyen Mesut Kılıç, “ ekipler ‘Mardin’den Nusaybin’e gidip vanaları kapatmamız’ gerektiğini söylediler. Bir buçuk saat süre zarfında hem köyün arka tarafından hem de diğer yerlerden su taşmaya başladı. Hayvanlar telef oldu, yemleri sular altında kaldı. Evler sürekli bu şekilde sular altında kalırsa evlerin yıkılmasına sebep verecek. Acil önlem alınması gerekir çünkü bu hat sürekli patlıyor beyaz su boru hattının gözden geçirilip yeniden güzel bir şekilde çekilmesi gerekir.” diye dikkat çekti. (Mehmet Aslan-İLKHA)






















































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler