Mardin Ovası'nda ilk arpa hasadı yapıldı

Mardin Ovası'nda ilk arpa hasadı yapıldı

Mardin’de susuz tarlada ekilen arpa mahsulünün ilk hasadı yapıldı. 20 dönüm arazide 4 ton verim elde edilen ilk mahsulün kilosu 1,40 liradan satıldı.

Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezleri arasında bulunan Mardin’de sezonun ilk arpa hasadı yapıldı. Hububat Ticaret Merkezinde satışa sunulan yılın ilk arpası 1,40 liradan alıcı buldu.

Yeni mahsul arpa Kocalar (Heci Farıs Köyü) Mahallesi çiftçilerinden Süleyman Durak tarafından üretilen yeni mahsul arpayı, zahireci Ramazan Gür aldı.

Son yıllarda arpa ihtiyacının dışarıdan karşılandığı için ekim alanının daraldığına dikkat çeken Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Genelde bölgenin arpa ihtiyacı Çankırı, Konya ve diğer iç Anadolu bölgesinden temin ediliyordu. Bu sene de yine ekim alanı dardır.” dedi.

“Yeni mahsulün heyecanı ve mutluluğu var”

Mezopotamya’nın en verimli topraklarının merkezinde bulunan Kızıltepe ovasında yeni mahsul arpanın bugün itibariyle biçildiğini belirten Öter, şunları söyledi:

“Yeni mahsul arpa, Kocalar (Heci Farıs Köyü) Mahallesi eteklerinden 20 dönümlük bir araziden yaklaşık 4 ton geldi. Normalde Kızıltepe ovasında arpa verimi dönüm başı 400-500 kilogramdır. Bu biraz düşük sayılır ama genelde ilk çıkan ürün böyledir. Zamansız doğan bir çocuk gibi olur. Buna rağmen verimi iyidir. Kilosu 1,40 liradan satıldı. Yeni mahsulün çıkmasıyla esnaflarımızda ve çiftçilerimizde bir heyecan ve mutluluk var. Arpanın durumuna baktığımızda gerek kalite gerek verim olarak son derece olumlu olduğunu ilk izlenim de gördük. Daha ovadaki mahsul çıkmadı inşallah oda önümüzdeki birkaç gün içerisinde çıkar. İnşallah bundan sonraki arpa ve buğday mahsulü de hem verimli hem de kaliteli olacak. Yeni mahsulden umutluyuz.  İnşallah bundan sonraki ürünler hem verimi hem de kalitesi daha iyi olur beklentisi içerisindeyiz. Tarımın tüm bileşenlerine hayırlı olsun.”

“Rekabet çiftçinin işine yarayacak”

Hükümete çağrıda bulunan Öter, “Dünyanın en kaliteli hububat ürünlerinin yetiştiği bir bölgedeyiz. Burası 4 yıl üst üste en çok un ihracatı yapan bölgedir. Bunun dikkate alınması gerekir. TMO’nun verdiği fiyat iyidir fakat ihracatın önündeki yasağın kaldırılması çiftçilerin lehinde olabilecek bir rekabet ortamı gelişecektir. İhracat yasağı kalktığında sanayicilerde gelip alırlar, ortada bir rekabet oluşur ve bu rekabette çiftçinin işine yarayacaktır. Böyle bir beklenti içerisindeyiz. İnşallah hükümet yetkililerimiz bunu dikkate alacaklardır ve bu yönde bir karar alacaklardır.” diye konuştu.

Yılın ilk mahsulünü alan Zahireci Ramazan Gür, “Yeni sezonun ilk arpası çıktı. İlk mahsulü aldığım için sevinçliyim. Kilosunu 1,40 liradan aldım. Hepimize hayırlı olsun.” dedi.

Çiftçi Süleyman Durak da “Yeni mahsulü 20 dönümlük kıraç bir araziden getirdik. Kilosunu 1,40 liradan Ramazan Beye sattık. Yeni sezon herkese hayırlı olsun inşallah bereketli bir sezon olur.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler