Mardin'de istihdam seferberliği ve teşvikler semineri

Mardin'de istihdam seferberliği ve teşvikler semineri

Mardin'in Midyat ilçesinde başlatılan istihdam seferberliği ve teşvikler ile ilgili işverenlere yönelik bilgilendirme semineri verildi.

Midyat'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından başlatılan istihdam seferberliği ve teşvikler ile ilgili işverenlere yönelik bilgilendirme semineri verildi.

Açılış konuşmasını yapan Midyat SGK Müdürü  Abdurrahim Güneş, işverenlerin bu projeye sahip çıkmaları gerektiğini  ve SGK olarak da bunun takipçisi olacaklarını, her türlü bilgi ve destek konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

Programda bir konuşma yapan Kaymakam Hüseyin Tekin, istihdam konusunda işveren ve girişimcilere her türlü desteği vereceklerini belirtilerek her işverenin kendi markasını oluşturması gerektiğini söyledi.

"Bugün burada Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve talimatları ile doğrultusunda istihdam seferberliği için bir toplantı gerçekleştiriyoruz." diyen Tekin, istihdam programının önemine değinerek, "Şunu söylemek istiyorum. Sizler kendi markanızı oluşturmak zorundasınız. Tamam farklı markaları üretin. Ama sizin bir özel markanız olsun.  Mesela Midyat'ta tekstil atölyelerimiz var. Mesela bir pantolon dikim ücreti 15 liraya tekabül ediyor. Ama baktığın zaman Avrupa'da bu tür bir pantolon 300 liradan satılıyor. Yani katma değeri Avrupalılar götürüyor. Yani ben de diyorum ki Zara denilen bir firmayı siz kendi markanız olarak Mardin'in meşhur kenti Dara olarak geliştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz gelirin bir kısmını mutlaka yatırıma ayırın. Eğitime önem verin. Eğitimsiz firma sahipleri bu işi uzun vadede götüremezler.  Bu işi sonraki nesillere aktarmak için çocuklarınızın da eğitimine önem vermelisiniz." dedi.

Ardından Midyat SGK İlçe Müdürlüğünde görevli işveren şefi Yılmaz Yusufoğlu, projenin detaylarını bir sunumla katılımcılara aktardı.

Projenin amacının özellikle bölgede 4A kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin istihdamını arttırmak olduğunu belirten Yusufoğlu, "Bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyini azaltmak, genç, yaşlı, engelli ve kadın çalışan noktasında, dezavantajlı grupların istihdamını artırarak onlara pozitif ayrımcılık sağlamak ve uygulama noktasında bu teşvik kanunları çıkarılmaktadır ve uygulanmaktadır. 2019 yılı istihdam kapsamında uygulanan teşvikler yeni paketimizde açıklanan ve hükümetin şu anda desteklediği istihdam seferberliği konusunda yeni istihdama ücret ödemesi noktasındaki teşvikimizdir. Yani 3 ay süreyle yeni sigortalı alan işverenlerin 3 ay boyunca vergi sigorta ve vergi matrahları devlet tarafından karşılanacaktır." şeklinde konuştu.

Programın ardından işverenler ve oda başkanları istihdama ilişkin açıklamalarda bulundu.

SGK müdürü Abdurrahim Güneş, "Bugünkü programımızda sivil toplum kuruluşları, muhasebeciler mali müşavirler, işverenlerimiz, meslek odları ve kuruluşları ile beraber bir araya geldik. Kaymakam Bey'in önderliğinde toplandık. Burada bugün Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yürürlüğe sokulan 2019 yılı istihdam seferberliği kapsamında hem yeni teşvikleri ve süregelen teşvikleri paydaşlarımızla paylaştık. Bunlardan faydalanmaları için gereken bilgileri aktardık. Hem milletimize hem de bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu açıdan özellikle nisan ayına kadar devam edecek ve teşvikini devletin karşıladığı hem ücretlerinin ve primlerinin devletin karşılayacağını bildirdik ve yararlanmaları konusunda çağrıda bulunduk." ifadelerini kullandı.

"Bu proje uygulanabilir ama bu konuda bir kılavuzluk yapılmasına ihtiyaç var"

MİGİAD Başkanı Halil El ise, şunları söyledi: "Ben bu toplantıyı çok önemli görüyorum. Yani bölgemizin ekmeğinin büyümesi, kalkınması ekonomimizin daha da canlanması, genç istihdamının engelli istihdamının artması adına çok faydalı görüyorum. Çünkü hakikaten değişen şartlara göre güzel istihdam projeleri çıkıyor. Bu konuda bizi bilgilendirdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu proje uygulanabilir ama bu konuda bir kılavuzluk yapılmasına ihtiyaç var. Taleplerimizi bildirdik. Bunların bir kitapçık halinde dernek üyelerimize, esnafımıza, işverenlerimizin firmalarına dağıtılması ve bu konuda bir danışmanlık marifetiyle kendilerine iyice anlatılması çok elzem bir konudur. Çünkü firmalarımıza denetçi mantığından ziyade danışman mantığı ile yaklaşmak lazım. Bölgemizin ekmeğini, ekonomisini nasıl geliştiririz. Nasıl canlandırabiliriz. Genç, engelli, yaşlı ve engelli istihdamını nasıl artırabiliriz. Hep beraber çalışıp doğrusunu aramalıyız. Bu toplantılar buna vesile oluyor."

"Organize sanayi projesi bakanlıkta bekliyor"

Midyat'a organize sanayinin kazandırılması konusunda önemli bir aşama kat ettiklerini belirten El, "Organize sanayi şu anda 4 milyon metrekare alanda tahsis edildi, zemin etüdü çalışmaları yapıldı. Şu an bakanlıkta son aşamada bekliyor. Özellikle Midyat için çok büyük bir müjde. Midyat bulunduğu bölge olarak Dicle havzası olarak adlandırılan yani bölgenin merkezi olabilecek hem ekonomik hem sosyal girişimde dezavantajlı grupların rehabilitasyonunda çok önemli bir noktaya geleceğini özellikle gözlemlemekteyim. Yeter ki bir ve beraber bir şekilde ortak, beraber çalışalım. Olmayacak bir şey yok diye düşünüyorum. Güzel çalışmalar yapılıyor. Her zaman bu işin destekçisi olacağız ve içinde olacağız. Çünkü bu bölgemizin ekonomik ve kalkınması açısından önemli çalışmalardır. Bu yüzden biz çok önemsiyoruz. Bu çalışmaları her zaman destek vereceğimizi belirtmek istiyorum." dedi.

Midyat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi, "Çok verimli bir program. Malumunuz bu program Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam ile ilgili bir destek programıdır. Teşviklerden kimler yararlanabilir konusunda uzmanlar tarafından bilgi verildi. Tabii ki biz Esnafları temsil ettiğimiz için kimler yararlanabilir konusunda yapılan bilgilendirmede; 3- 9- 12 aya kadar vergi, SGK ve BAĞ-KUR gibi borçlarını ödemede devlet tarafından ödenebileceğini gördük. Firmalarımızın özellikle tekstil alanında çalışanlarımız için teşvik desteği vardır. Bu bölge için büyük bir destektir. 6. Bölge olarak Kalkınma bölgesi olarak bu konuda özellikle Genç Girişimciler ile ilgili proje çok iyi. Yeni girişimcilik yapan işyeri açanlar için büyük bir fırsat 3 ay boyunca vergi sigorta gibi giderlerinin ödenmesi büyük bir katkıdır. Bu konuda işe başlayanların hemen SGK'ya başvurmaları gerekiyor. Sonuçta esnafımızın bu desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Sadece başvurmaları yetiyor. Çok önemli bir proje. Küçük esnafımızın da katılımlarını sağladık. Programa oda olarak bu konuda kendilerine yardımcı olacağız." şeklinde konuştu.

Mali Müşavir Can Bahadır Ergün, "2019 yılında yapılan bu istihdam seferberliği seminerine katıldık. Çok güzel teşviklerin olduğunu gördük.  Bu anlamda bilgiler aldık. Biz de inşallah işverenlerimize bu anlamda yardımcı olacağız. İstihdamın amacı ulaşması için meslek grubu olarak elimizden geleni yapacağız. Bu aralar bize daha çok genç girişimciler geliyor. Özellikle genç girişimcilere sağlanan katkı olduğunu gördük. 18-29 yaş arasında ilk kez mükellefiyet kazanacak ve iş yapacak arkadaşlarımıza bu alanda yardımcı oluyoruz. Birçok istihdam teşviki var. Bu konuda biz de elimizden geleni yapacağız. Ülkemiz ve memleketimiz adına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Konferansa Midyat İlçe Kaymakamı Hüseyin Tekin, SGK Müdürü Abdurrahim Güneş, MİGİAD Başkanı Halil El, Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi, bazı STK temsilcileri, kurum amirleri, iş adamları ve esnaflar katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler