Mars keşif aracı Mars'ta top buldu

Mars keşif aracı Mars'ta top buldu

Mars keşif aracı Curiosity, heyecan verici bir keşifte bulundu. Mars yüzeyinde araştırmalar yapan robot Curiosity, top şeklinde minik bir kürenin fotoğraflarını gönderdi.

Discovery News sitesinde yayınlanan habere göre, Curiosity’nin çektiği fotoğraflar arasında düz bir kayanın yüzeyinde, mükemmel bir küre şeklindeki bir ‘top’ görülüyor. Biraz tozlu olmakla birlikte, aslında çevresindeki diğer kayalardan farklı bir rengi olduğu da görülebiliyor.

NASA’daki bilimadamları ise bu fotoğrafta görülen objenin insan ya da uzaylı yapımı bir top olmadığını, yalnızca ‘katılaşma’ yoluyla oluşan bir kayacık olduğunu ifade ediyor.
NASA’nın 6 tekerli keşif aracı Curiosity, şu sıralar Aeolis Mons adlı antik bir göl kraterinde keşifler yapıyor. Sharp Dağı adı verilen bir dağın tabanında bulunan gölde, bundan milyonlarca yıl önce sıvı suyla dolu bir göl olduğu düşünülüyor. Fotoğraf da Mars Bilim Laboratuvarları’na (Mars Science Laboratories, MSL) ait Mastcam tarafından çekildi ve 11 Eylül ’de sisteme yüklendi. Ancak bilimadamlarının fotoğrafta alışılmadık bir obje bulunduğunu fark etmeleri biraz sürdü.

Fotoğraftaki obje ilk bakışta Ortaçağ’da kullanılan gülleleri hatırlatıyor. Beynimiz, fotoğraftaki nesnenin insan yapımı (Ya da belki de uzaylı yapımı!) bir top olduğunu bize söylese de, muhtemelen bu yalnızca, inanılmaz aşamalardan geçerek oluşmuş normal bir kaya. MSL bilimadamları, kayanın fotoğrafta göründüğü kadar büyük olmadığını da ekliyor; kaya muhtemelen yalnızca 1 santimetre çapa sahip.

Yapılan açıklamada bunun “konkresyon”, yani katılaşma sonucu oluşmuş bir kaya olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Bundan milyonlarca yıl önce Mars’ta sıvı halde su varken oluşan tortul kayaçlardan oldukları söyleniyor. Yapılan araştırmalar, Mars’ta eskiden sıvı halde su bulunduğunu, yüzeyde pek çok göle rastlandığını ortaya koymuştu. Bu kaya da, muhtemelen milyonlarca yıl önce göl olan bir kraterde bulundu. Söz konusu kraterde hala bir göl bulunduğu sırada, kayaların suyun hareketiyle aşınmış olabileceği, top şeklindeki kayacıkların da bu şekilde ortaya çıkması ihtimali üzerinde duruluyor.

2004 yılında Mars yüzeyinde bu şekilde oluşan başka kaya örnekleri de bulunmuş, (yukarda) hatta bunlara “yabanmersimi kayaları” denilmişti. Öte yandan bilimadamları, daha önce bulunan kayalar arasında bu denli mükemmel bir ‘top’ bulunmadığı da sözlerine ekliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler