Mehabad Kürd Devletinin yıkılışının 68’inci yılı…

Mehabad Kürd Devletinin yıkılışının 68’inci yılı…

Mehabad Kürd Devletinin yıkılışının 68’inci yıl dönümünde Şehid Qazi Muhammed rahmetle anıldı.

17 Aralık 1946 yılında yıkılan Mehabad Kürd Devletinin yıkılış yıldönümü dolayısıyla Hak Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ Hareketi) bir basına açıklaması düzenledi. 

"Allah'ın büyüklüğü, Kuran-ı Kerim'in kutsallığı…”

Yapılan  basın açıklaması, 22 Ocak 1946 yılında Kürdistan’ın Mehabad kentinde ilan edilen Kürdistan Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Qazî Muhammed’in cumhurbaşkanı olarak yaptığı, "Allah'ın büyüklüğü, Kuran-ı Kerim'in kutsallığı, ülkem ve bayrağım üzerine yemin ediyorum ki, kanımın son damlasına ve son nefesime kadar, canımla ve malımla, hürriyet yolunda bayrağımızın göklerde dalgalanması için çalışacağıma söz veriyorum." yeminiyle başlanıldı. 

“Mehabad Çarçıra Meydanı’nda Kürdistan Mehabad Cumhuriyetini ilan etti”

17 Aralık 1946’da Kürdistan’ın sömürgeciler tarafından yıkılmasını anlamak gerektiği ve Qazi Muhammed’in yeminine bakıldığında Mehabad Kürd devletinin niçin hedef alındığının daha manidar hale geldiği belirtilen açıklamada, Kürd halkı 22 Ocak 1946’da Qazî Muhammed öncülüğünde Mehabad Çarçıra Meydanı’nda Kürdistan Mehabad Cumhuriyetini ilan etti. Ancak , yalnız bırakılan Kürdistan Mehabad Cumhuriyeti, kuruluşundan kısa bir süre sonra, gösterilen büyük direnişe rağmen 17 Aralık 1946’de işgalci İran ordusu tarafından ortadan kaldırılmış, akabinde Qazî Muhammed ile birlikte iki dava arkadaşı Cumhuriyetin kurulduğu yer olan Çarçıra Meydanında asılarak idam edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.   

“Büyük lider, âlim, mücahid Şehîd Pêşewa Qazî Muhammed”

Mehabad’ta kurulan Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılışının 68’inci yıldönümünde Qazî Muhammed rehberliğinde yapılan insani ve İslami davaya güç kattığı belirtilen açıklamada, “Büyük lider, âlim, mücahid Şehîd Pêşewa Qazî Muhammed ve tüm dava arkadaşlarını rahmetle anıyoruz.” İfadeleri kullanıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler