Mehmet Görmez Silvan’da Cuma Namazı kıldırdı foto

Mehmet Görmez Silvan’da Cuma Namazı kıldırdı foto

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine ziyarette bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, burada hutbe vererek Cuma Namazı kıldırdı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde meydana gelen çatışmalar nedeniyle geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Görmez’in ilk durağı Silvan İlçe Müftülüğü oldu. İlçe Müftüsü ve müftülük personeli tarafından karşılanan Görmez, ardından Cuma Namazını kıldırmak için Selahattin-i Eyyübi Camisine geçti.

Cuma hutbesinde kardeşliğe değinen Görmez, Şırnak’ın Cizre ilçesinde Kürtçe olarak söylediği "İslam olmazsa özgürlük olmaz, eğer iman olmazsa özgürlük olmaz. Tevhit olmazsa özgürlük olmaz. Kurtuluşumuz iman, İslam ve tevhittedir. Allah-u Teâlâ kardeşliğimizi daim kılsın." sözlerini tekrarladı.

Görmez, hutbesinde ilçe sakinlerine yönelik "Cenabı hak şehirlerimize, beldelerimize bir daha bu tür kötülükleri yaşatmasın. Bu beldeler sıradan beldeler değildir. İslam ile aziz olmuş, İslam'ın izzetli mesajını taşımış, tarih boyunca bu mesajı başka dünyalara taşımış ailemler, arifler yetiştiren bir beldenin sakinlerisiniz." diye hitap etti.

Bu topraklarda küfrün, şirkin, zulmün, her türlü haksızlığın ortadan kalkması, İslam'ın rahmet mesajının bu topraklarda hâkim olması için birlikte mücadele edildiğini dile getiren Görmez, "Silvan, çocuklarını daha sonra işgal edilen Kudüs'ü Darüsselam yapmak için Selahaddin Eyyubi'nin duasına dönüştürdüler. Silvan, aynı zamanda çocuklarını Çanakkale'de bizi yok etmek için üzerimize saldırılar düzenlendiği bir zamanda yine birlikte hareket ettik, birliğimizi, beraberliğimizi, Allah'ın mümin kulları olduğumuzu, kardeş kulları olduğumuzu, aynı Rabbe iman ettiğimizi, aynı Peygambere ümmet olduğumuzu, aynı sevdaya tutkun olduğumuzu bütün buralarda hep birlikte gösterdik.” dedi.

"Bir birbirimizin evi, birbirimizin yurdu olmalıyız"

Kardeşliğin önemine değinen görmez şöyle devam etti: "Aziz kardeşlerim, şimdi aynı şekilde bu toprakları vatan kılan kardeşler topluluğu olarak aynı Rabbe iman etmiş, aynı Peygambere ümmet olmuş kardeşler topluluğu olarak birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daima güçlü kılmalıyız. Resul-i Ekrem'in (sav) her türlü asabiyeyi, her türlü cahiliye asabiyesini ayaklarının altına aldığını hepimiz bilmeliyiz. Bizi kardeş kılan o kadar yüce değerler var ki aynı tarihi, aynı kültürü, aynı medeniyeti, aynı imanı, aynı İslam'ı hep birlikte yaşayacağız. Biz, aralarına ayrılık gayrılık girecek kardeşler topluluğu olamayız. Bir birbirimizin evi, birbirimizin yurdu olmalıyız. Cizre'de bir kardeşimizin burnu kanadığı zaman Edirne'deki kardeşlerimiz ıstırap duymalı. İzmir'de bir kardeşimizin ayağına diken battığı zaman Silvan'daki kardeşlerimizin kalbi yaralanmalı. Aynı şekilde Şam'da, Halep'te, Bağdat'ta, Yemen'de, Sana'da, Afrika'da, dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman bir kardeşimizin başına bir bela bir musibet geldiği zaman hep birlikte hareket etmeliyiz. İmanın binasını güçlü kılmalıyız, İslam'ın binası güçlü olmalı, izzetli olmalı ama aynı zamanda şefkatli, merhametli olmalı. Bizim dinimizin dayandığı üç büyük ilke vardır: Elbette birisi İslam'dır. İslam, ancak selam ile hâkim olur, baki olur. Selam olmadan İslam olmaz, İslam olmadan selam olmaz. Selam barıştır, selam müminin kalbine gelen selamettir. İslam, selam ve selamet birbirinden ayrılmaz.”

İmanın önemine değinen Görmez, “Yüce dinimizin dayandığı en büyük ilke imandır. İman, emandır. Eman olmadan İman olmaz, İman olmadan eman olmaz. Eman, güven demektir. Eman, emanet demektir. İman, emanete riayet etmektir." diye konuştu.

"En büyük emanet İslam'dır"

En büyük emanet İslam olduğunu belirten Görmez, "Bu emanete sahip çıktığımız zaman eman olur. Güven topluluğunu birlikte inşa ederiz. Üçüncü ilke tevhittir. Tevhit, aynı zamanda vahdettir. Vahdet olmadan tevhit olmaz, tevhit olmadan vahdet olmaz. Vahdet olmadan ümmet olmaz. Aynı Peygambere ümmet olmanın bize getirdiği en büyük nimet vahdettir. Vahdeti gerçekleştireceğimiz en temel ilke tevhittir. Cenab-ı Hak, bizi tevhit nimetinden asla uzak tutmasın. Aziz kardeşlerim, şimdi hep birlikte düşünelim. Silvan, Silvan olmadan önce bizim atalarımız neydi? Hepimizin ataları neydi? Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Çerkezi'yle hepimizin ataları burada İslam nimetinden mahrum, medeniyetten mahrum, izzetten mahrum bir hayat yaşıyorlardı. Ama Allah bizlere imanı lütfetti, Allah bize tevhidi lütfetti. Sonra iman ile kardeş olduk, aynı Rabbe iman ettik, aynı Peygambere ümmet olduk, aynı rahmana secde ettik, aynı rahmanın huzurunda saf tuttuk. Bu kardeşlik bu nimet bize yetmiyor mu? Sonra ecdadımıza hep birlikte Malazgirt'te birlikte olmayı, Çanakkale'de birlikte olmayı, Selahaddin-i Eyyubi ile Kudüs'te birlikte olmayı lütfetti yüce rabbimiz. Bu nimet olarak şeref olarak hepimize, milletimizin bütün fertlerine yetmez mi?” ifadelerini kullandı.

"Hepimiz bir muhasebe yapmamız gerekmiyor mu?"

Yaşanan çatışmaların meydana getirdiği mağduriyetin herkesi üzdüğünü ifade eden Görmez devamla, “Öncelikle Silvan'da, Cizre'de, Silopi'de, Nusaybin'de, Sur'da son aylarda üzüntülü, hepimizi kalbimizden yaralayan acılar yaşadık. Ancak bir muhasebe etmemiz gerekmiyor mu? Devlet olarak, millet olarak, diyanet olarak, batısıyla doğusuyla hepimiz bir muhasebe yapmamız gerekmiyor mu? Şimdi bizim aramızda olması gereken, bizim aramızda birlikte rahmana secde etmesi gereken çocuklarımızı evlatlarımızı başka ideolojilere, dağlara kaptırmanın hesabını, muhasebesini hep birlikte yapmak durumunda değil miyiz? Biz neden bu hale geldik? İslam âlemi neden bu hale geldi. Suriye'de neden ateşler yükseliyor? Ümmetin bütün çocukları neden ateşlerde yanıyor. Bağdat'ta neler olur, Sana'da Yemen'de neler oluyor? Ne büyük acılar yaşanıyor. Müslümanlar neden vahdeti terk etti. Neden tevhitten uzaklaştı? Neden selam yurdu selam olmaktan, eman yurdu eman olmaktan çıktı? Bu soruları kendimize sormak zorunda değil miyiz? Kalbimizi, kalplerimizi birleştirerek bu vatanı birlikte imar ederek, barışı ve kardeşliği yeniden egemen kılmayı Cenab-ı Hak bizlere nasip eylesin. İslam'ın bize kazandırdığı en büyük vasıflardan bir tanesi özgürlüktür.”

Görmez son olarak Cizre’de Kürtçe olarak kullandığı ifadeleri şöyle tekrarladı: “İslam olmazsa özgürlük olmaz, eğer iman olmazsa özgürlük olmaz. Tevhit olmazsa özgürlük olmaz. Kurtuluşumuz iman, İslam ve tevhittedir. Allah-u Teâlâ kardeşliğimizi daim kılsın."

Cuma Namazının ardından esnaf ziyaretinde bulunan Görmez, Kaymakamlığı ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı. (M. Hüseyin Temel, İdris Kılıçaslan – İLKHA)
















































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler