Memur-Sen karma eğitim konusunu Genel Kurula taşıyacak

Memur-Sen karma eğitim konusunu Genel Kurula taşıyacak

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kuruluna da önerge vereceklerini bildirdi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kuruluna da önerge vereceklerini bildirdi.

Gündoğdu, Antalya`da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası`nın yapıldığı otelde basın toplantısı düzenledi.

Şura`da birçok maddenin hakkettiği değeri bulamadığını, bazıların algı operasyonuyla ters çevrilerek amacının dışına çıkarıldığını savunan Gündoğdu, birçok maddenin de eğitime fayda sağlayacak nitelikteki kararlara dönüştüğünü ifade etti. Gündoğdu, "Şura`nın gündem maddelerinin hazırlanmasında bir önceki şurada olduğu gibi paydaşlara sorulmadan tek taraflı belirlenmiş olası ve Şura yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek `belirlediğimiz maddelerin dışına çıkılamaz` gibi yeni bir yaklaşımın sergilenmesi Şura`nın düzenleyicilerince üzerinde oluşturulan bir gölge" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye`nin en önemli meselelerinden birinin eğitim olduğunu ve bir önceki mevzuatta paydaşların şurada da teklif verebileceği ve orada da kararlar alınabileceğini belirtildiğini ancak mevzuatın değiştirilerek, buna uygun konuların belirlendiğini ifade eden Gündoğdu, "Burada Bakanlığın, bilhassa Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı`nın salonlarda dolaşıp oturum başkanlarına `şu konuya girmeyin, şu konu tartışılamaz` gibi yaklaşımlarda bulunduğunu görüyoruz. Bu demokratik bir tavır değil" diye konuştu.

"Hazırlıklı geldik"

Sendikaları tarafından çıkarılan dergileri basın mensuplarına gösteren Gündoğdu, bu dergilerde karma eğitimle ilgili Türkiye`de ve dünyadaki uygulamaları ele aldıklarını aktardı.

Şura kararlarına uyup uymamanın bakanların kendi iradesinde olduğunu, bugüne kadar uyulmamış yüzlerce şura kararının bulunduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Ama birçok teklifin karara dönüşmesini bile engelleyici yasaklayıcı yaklaşımları üzülerek görüyorum ve bunun eğitime bir faydası olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

17. Milli Eğitim Şurası`nda alt komisyonda katsayı engelinin kaldırılması yönünde verdikleri önerinin, 4`e 63 oyla kabul edildiğini ifade eden Gündoğdu, "O günün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı da `bu oylamayı içime sindiremiyorum` demişti. Önce Talim ve Terbiye Kurulu başkanları eğitimi, demokrasiyi, Şura`yı, Şura`ya verilecek teklifleri ve alınacak kararları içine sindirse iyi olur" dedi.

Eğitim ve öğretim programlarının paydaşlarla yürütülmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin de din eğitimi özgürlüğünden yararlanması gerektiği söyedi.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa gereği matematik, Türkçe gibi mecburi bir ders olduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Ama öyle bir algı operasyonu var ki matematik gerekli ders din kültürü zorunlu ders denilerek, bu zorunluluk üzerinden vuruluyor. Halbuki ders kültür dersi, din kültürü konuları içerisinde, Hristiyanlık, Budizim, Yahudilik gibi başka dinler de vardır. Ama genellikle, bu milletin gelenekleri, görenekleri, örfü, adeti ve din bilgisi yer alır. Gayrimüslim öğrenciler de mevzuat gereği, isterlerse muaf tutulurlar. Anayasa`nın o hükmü açık olmasına rağmen 1,2 ve 3. sınıflarda dikkate alınmıyor olması ciddi bir eksiklikti" diye konuştu.

Gündoğdu, `her türlü lise açılabilir ama özel imam hatip açılamaz` yasağının da kaldırılması gerektiğini savundu.

"Anamuhalefet sendikaya muhalefet ederek, iktidara geleceğini zannediyor"

Karma eğitim konusunda da bazı önerileri bulunduğunu belirten Gündoğdu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun, bu önerileriyle ilgili değerlendirme yaptığını anımsattı. Gündoğdu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Daha önce, Memur-Sen`e, Hak-İş`e 3 ayda bir sataşmayı gelenek haline getirmişti, bu sefer şura önerilerimizden dolayı Eğitim-Bir-Sen`i hedef aldı. Ama bir kez daha yürüyen merdivene ters bindi. Üzülüyorum. İktidara alternatif olması gereken, iktidar ümidini artırması gereken, millete bir seçenek olması gereken, anamuhalefet partisi, bir konfederasyonla değil konfederasyona bağlı 11 sendikadan birine, o sendikaya muhalefet ederek, iktidara geleceğini zannediyor. Bu çok aciz bir yaklaşım. Kurduğu cümle, `Eğitim-Bir-Sen, öğretmeni satan sendika`. Ya okur yazar değiller ya okuduklarını anlayamıyorlar. Eğer Eğitim-Bir-Sen`in toplu sözleşme kararına girselerdi, 123 lira her ay öğretmene zam, 150 lira her ay ek ödeme, ilk 6 ay 75, ikinci 6 ay 150 ondan sonra da devam eden şu anda 150 lira. 5 bin 250 lira da emekli ikramiyesine zam geldiğini ve öğretmenin son 40 yılda aldığı en önemli zam olduğunu görürdü."

"Atatürk`ün uygulaması geri gelsin"

Rakip sendikaların bazılarının, karma eğitime ilişkin önerilerine karşı çıktığını, bazılarının da Atatürk ile ilişkilendirildiğini anlatan Gündoğdu, "Biz zaten Atatürk`ün uygulaması geri gelsin diyoruz" ifadesini kullandı.

70 yıllık Cumhuriyet tarihinde Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Kız Meslek Lisesi gibi kız ve erkek liselerinin bulunduğunu anlatan Gündoğdu, "Karma eğitim kaldırılsın diye bir teklif getirmedik. 70 yıllık uygulamaya geri dönülsün. Metin Bostancıoğlu`nun getirdiği, `biçki dikiş kursuna erkek almadan kurs açılamaz` dayatması, bu eğitimden kaldırılsın. Atatürk`ün kurduğu başlattığı, 70 yıllık Cumhuriyet uygulamasına geri dönelim diyoruz" şeklinde konuştu.

"Baskıların altında alkol servisinin çocuklara yaptırılmaması önerisi kabul görmedi"

Toplantı sürerken kendine iletilen bir notu basın mensuplarıyla paylaşan Gündoğdu, Şura`ya öneri olarak sundukları otelcilik meslek liselerinde alkollü içeceklerle ilgili önergelerinin oy çokluğuyla reddedildiğini dile getirdi. Gündoğdu, "Evet, demokratik bir Şura. Baskıların altında oy çokluğuyla alkol servisinin çocuklara yaptırılmaması önerisi kabul görmüyor" dedi.

Ahmet Gündoğdu, "Gölgesiz, demokratik, özgür iradeyle oy verilebildiği, bakan ve yetkililerinin de eğitimin her konusunun tartışmaya açılmasını kendileri için zenginlik gördüğü gelecek şuralar diliyorum" dedi.

Karma eğitime ilişkin öneri verilecek

Karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Üst komisyona da Genel Kurula da önergemizi vereceğiz. Gündeme alıp almamak elbette Şura Başkanı`nın bileceği bir şey. Eğer gündeme alınırsa evet ve reddetmek de Genel Kurul`un işi. Burada bu kabul gördüğünde, eğitimin bütün meseleleri çözülmüş olmayacak. Reddedildiğinde Türkiye bir dayatmadan kurtulmuş olmayacak. Altını çizerek söylüyorum. 70 yıl var olan seçenek karma eğitim, kız liseleri ve erkek liseleri... Bu seçeneklerin yeniden halkın önüne konulması, siz seçeneği koyun, siz yasağı kaldırın halk ya da çocuklar isterse tercih etmesin, tercih edilmediği için açmayın. Dayatmalara, keyfi uygulamalara karşıyız."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.