Merkel, Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu

Merkel, Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu

BM İnsani Yardım Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunarak vize muafiyeti konusunda mesaj verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM İnsani Yardım Zirvesi kapsamında geldiği İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Merkel, vize muafiyetinin 1 Temmuz'da sağlanamayabileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'deki gelişmeler hakkında açık bir şekilde konuştuklarını da dile getirdi.

"Türkiye'ye vize muafiyeti 1 Temmuz'da olmayabilir"

Erdoğan-Merkel görüşmesinde iç siyaset dışında Türkiye-AB arasındaki mülteci anlaşması konusundaki tartışmalı noktaların da ele alındığı belirtildi. Merkel, Erdoğan'ın görüşmede kendisine Türkiye'nin terörle mücadele yasalarında değişikliğe gitmeyeceğini ilettiğini dile getirerek "Söz konusu değişiklikler önümüzdeki haftalarda yapılmazsa, vize muafiyeti için bütün koşullar yerine getirilmiş olmayacak. Bu durumda sanırım Türkiye ile yeni görüşmeler yapılmak zorunda." şeklinde konuştu.

Merkel, bu durumda vize serbestisinin Türkiye vatandaşlarına planlandığı gibi 1 Temmuz'da yürürlüğe giremeyebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyor

AB Haziran sonunda vize muafiyeti tanınması için Türkiye'nin 72 kriterden son beşini daha yerine getirmesini talep ediyor. Bu kriterler arasında en tartışmalı olanı, 'terör' tanımının yeniden yapılması ve terörle mücadele yasalarında reforma gidilmesi.

"Dokunulmazlık oylaması endişe verici"

Merkel, Erdoğan’la yaptığı görüşmede, TBMM'deki milletvekillerinin dörtte birinin dokunulmazlığının kaldırılmasını mümkün kılan oylamanın da 'derin endişe verici' olduğunu söylediğini belirtti.

Merkel, yargı ve basının bağımsızlığı ile güçlü parlamento gibi değerlerin önemini vurgulayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin sonucuyla ilgili olarak "Bu bağlamda dile getirdiğim konular tamamen açıklığa kavuşturulmadı." dedi. Merkel dün akşam bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya gelmişti.  (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.