Mersin'deki işten çıkarmalar Meclise taşındı

Mersin'deki işten çıkarmalar Meclise taşındı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan bin 600 taşeron işçinin sorunu TBMM Araştırma Komisyonuna taşındı.

MERSİN - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkarılan bin 600 taşeron işçin sorununu TBMM Meclis Araştırma Komisyonuna taşıdı.

 

Atıcı yaptığı yazılı açıklamada, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron statüsünde çalışmakta olan bin 600 işçi son beş ayda işten çıkarılmıştır. Bu işçilerin 2-18 yıldır Mersin Büyükşehir Belediyesinde görev yaptığı bilinmektedir.”diye belirtti.

 

İşten çıkarılmaların sosyal patlamalara sebep olacağını ileri süren Atıcı, işten çıkarılma sorunun acilen TBMM tarafından ele alınması gerektiğini ve Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması teklifinde bulundu.

 

Atıcı, gerekçeleri ise şöyle sıraladı:

-Taşeron sistemi, bugünkü İktidarla gitgide artan, işçinin daha fazla sömürülmesini, daha düşük ücretle, güvencesiz çalışmasını sağlayan bir istihdam biçimidir.


-Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda yaklaşık 700 bin taşeron çalışmaktadır. Taşeron çalıştırma, yapısı ve sonuçları itibarı ile kölelik düzeninin güncel hali olmuş durumdadır.


-Bugünkü iktidar kamuda 700 bin taşeron işçi çalıştırarak kölelik düzeninden mutlu olduğunu adeta itiraf etmektedir.


-En son Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde beş ayda bin 600 işçinin işten çıkarılmasının hayatın normal/olağan akışına uygun olmadığı aşikârdır. Kışa girerken okullar açılmışken aniden işsiz kalanların yaşayacağı sorunlar toplumsal olaylara zemin hazırlayacak nitelikte ve sayıdadır. Bununla birlikte işten çıkarmaların ideolojik nedenle olduğu konusunda güçlü bir algı gelişmiştir.


-Taşeron çalıştırma yönteminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunlar toplumun merkezinde bir yangındır ve giderek de yayılmaktadır.


-Taşeron çalıştırmayı, siyasilerin ideolojik istismarına açık hale getiren yapı yasalardan kaynaklanmaktadır. Taşeron çalıştırma yöntemi uygulanan ekonomik modelin bir bileşeni olmasına rağmen vazgeçilmez değildir.


-Taşeron çalıştırmanın toplumda yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların giderek artan boyutu nedeni ile Meclis’in konuyu ele alması ve çözüm yollarını üretmesi gerekli olmuştur. (Osman Öksüz-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.