"Mesele milletimizin müreffeh bir geleceğe kavuşması meselesidir"

"Mesele milletimizin müreffeh bir geleceğe kavuşması meselesidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Anayasa değişikliğine ilişkin, "Mesele, şahsımın meselesi değildir. Mesele, milletimizin daha huzurlu, daha güvenli, daha müreffeh bir geleceğe kavuşması meselesidir." dedi.

Adıyaman’da yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mesele, şahsımın meselesi değildir. Mesele, milletimizin daha huzurlu, daha güvenli, daha müreffeh bir geleceğe kavuşması meselesidir." dedi.

Valilik önünde bulunan şehir meydanında gerçekleştirilen törende; TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ile bazı bakan ve milletvekilleri da hazır bulundu. Vatandaşların da yoğun bir katılım gösterdiği törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

PKK'nin, Viranşehir'de düzenlediği bombalı araç saldırısına değinen Erdoğan, saldırıda hayatını kaybeden 11 yaşındaki çocuğu hatırlatarak, "Kedisine süt vermek için evinden çıkan evladımıza kıyan bir örgütün insanlıkla hiçbir ilişkisi olamaz. Bölgedeki kardeşlerimizin hayatını zindana çeviren terör örgütü, önüne çıkan masumların kanlarını dökerek, hedefine ulaşacağını sanıyor. Ama başaramayacaklar. Bu ülkeyi asla bölemeyecekler. Kardeşi kardeşe kırdıramayacaklar. Türkiye’yi yürüdüğü yoldan geri döndüremeyecekler. Şundan emin olun, ana karnındaki bebekleri, alışverişe çıkan kadınları, rızkının peşindeki esnafı, sabah namazına giden imamı katleden terör örgütü, er ya da geç, döktüğü kanda boğulacaktır." dedi.

Türkiye’nin, 16 Nisan’da sandık başına giderek yapılacak halkoylamasında, Anayasa değişikliğini ve onunla birlikte gelen yeni yönetim sistemi konusundaki tercihini belirleyeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süredir yönetim sistemi arayışı içinde olan Türkiye’nin, tarihindeki en önemli reformlarından birini gerçekleştirdiğine, milletin desteğiyle, inşallah, Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemine geçileceğini söyledi.

Sadece AK Partili ve Milliyetçi Hareket Partilileri değil, CHP ve HDP’ye gönül vermiş vatandaşları da Cumhurbaşkanlığı sistemine ‘evet’ demeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü bu sistem, şu veya bu partinin, şu veya bu şahsın değil, 80 milyonun tamamının geleceği içindir. Burada şu noktayı özellikle belirtmek istiyorum: Muhalefet sandığın rengini gördüğü için tezlerini anlatmak yerine, yalan-yanlış bilgilerle insanımızın kafasını karıştırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemine niçin karşı çıktıklarını izah edemedikleri için, milletimizi kutuplaştırmaya, süreci ısrarla rejim tartışmalarına çekmeye gayret ediyorlar." şeklinde konuştu.

Vatandaşların, kimin darbecilerin ve vesayetin emrinde olduğunu, kimin de gecesini gündüzüne katarak ülkesi için hizmet ettiğini çok iyi bildiğini, sandıktan kaçanların da, millî iradeye kayıtsız şartsız teslim olanların da ortada olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle birlikte, artık sandıktan kaçma, millî iradenin arkasından dolanıp vesayet güçleriyle iş tutma devri kapanıyor. Çünkü artık söz de, yetki de doğrudan millete geçiyor. Bunlar sandıktan evet çıkarsa, milletin karşısına nasıl geçeceklerini bilmiyorlar. Onları şimdiden millet korkusu sardı. Ama korkunun ecele faydası yok. 16 Nisan’da Allah’ın izniyle ‘evet’ çıkacak ve 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde er meydanı kurulacak. İşte o zaman herkes eteğindeki taşı dökecek, maskeler düşecek, gerçek yüzler ortaya çıkacak. Ülkenin ve milletin hayrına hiçbir projesi, programı, hayali olmayanlar boş çuval gibi yere yığılırken; 5 yıllık, 10 yıllık vizyonu olanlar gümbür gümbür meydanları inletecek. Kendine güvenen, fikrine güvenen, birikimine güvenen bu er meydanından niye kaçsın?" diye konuştu.

Anayasa değişikliğindeki amacın; siyasi çekişmelere, koalisyonlara, darbelere, ekonomik krizlere, dış müdahalelere yol açan mevcut zayıf sistemin yerine, istikrarı garanti altına alan güçlü bir yönetim sistemi getirmek olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için, yürütme, yasama ve yargının görev tanımlarını yeniden yapıyoruz. Demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından, Cumhuriyetimizin kazanımlarından en küçük bir taviz vermeden, yeni bir yönetim sistemi kuruyoruz" diye ekledi.

"Mesele, şahsımın meselesi değildir"

"Mesele, şahsımın meselesi değildir. Mesele, milletimizin daha huzurlu, daha güvenli, daha müreffeh bir geleceğe kavuşması meselesidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birileri diyor ki, ‘niye şimdi?’ İyi de bu mesele, ülkemizde, öyle sadece Cumhuriyet döneminde filan değil, çok daha eskilerden beri, yaklaşık 200 yıldır tartışılıyor. Bugüne kadar yönetim reformu konusunda pek çok denemeler yapılmış, pek çok sistemler devreye sokulmuştur. Türkiye, Meclis’le ilk defa Cumhuriyetle tanışmış değildir. Osmanlı döneminde de Meclis vardı. Halen milletimize hizmet veren pek çok kurumu biz Osmanlı’dan devraldık. Cumhuriyet, sadece bir rejim değişikliğiydi. Avrupa ülkelerinin pek çoğu demokrasiyle monarşi birlikte yürütmeyi tercih ederken, biz aynı işi Cumhuriyetle yapma yoluna gittik. Bundan dolayı da en herhangi bir pişmanlığımız yok. Türkiye, 2007 yılındaki Anayasa değişikliği ile, dikkat ediniz rejimini değil, yönetim sistemini değiştirme yolunda ilk adımını attı. Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi demek, zaten yönetim sistemini değiştirmek anlamına geliyor. Biz, bu tercihi, bir reformla daha derli toplu ve kalıcı hale getiriyoruz. İleride yaşanması kesin olan çekişmelerin, kavgaların, bunların yol açacağı krizlerin ve ödenecek bedellerin önüne şimdiden geçiyoruz. Göz göre göre gelen bir tehlikeyi önlemek için illa 1960’da, 1980’de olduğu gibi darbeye maruz kalmayı, 1994’te, 2001’de olduğu gibi ekonomik kriz yaşamayı niçin bekleyelim?"

Cumhurbaşkanlığı sistemini, Türkiye’nin istikrarının, milletin güveni ve huzurunun teminatı olacağı için istediklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçilme yaşının 25’ten 18’e ineceğine işaret etti gençlere inandıklarını, 15 Temmuz’da F16’ların helikopterlerin tankların karşısında dikilen gençlerin neler yapabileceklerini gördüklerini belirtti.

Törenin ardından Adıyaman Valiliği’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vali Abdullah Erin ile görüşerek şehirde yürütülen hizmetlerle ilgili bilgi aldı. (Ferit Gölgül, Ömer Faruk Aydın- İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.