MESOB’tan Yapılandırma Kanunu açıklaması

MESOB’tan Yapılandırma Kanunu açıklaması

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan, yürürlüğe giren Yapılandırma Kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Gazan, esnaf ve sanatkârların kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran 6735 sayılı ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Gazan, “Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkârlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları açısından; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler ile alacaklarını 6183 sayılı Kanun kapsamında tahsil eden diğer kamu kurumları kapsama girmektedir. Alacak türünden bakıldığında ise; vergi, harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları, sosyal güvenlik primleri ile bunlara bağlı idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zamları, 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış olmakla beraber, zamanında ödeme yapılmaması nedeniyle yapılandırılması bozulmuş alacaklar, trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları kapsamda bulunmaktadır.” dedi.

 Başvuru süreleri hakkında bilgi veren Gazan, “30 Haziran 2016 tarihinden önce verilmesi gereken beyannameler, tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, SGK Primleri, genel sağlık sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primleri, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları, belirtilen tarihten önce kesinlen trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamında. 2016 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti ile yine 2016 yılına ait emlak vergisinin 2 taksiti ödeme vadelerinin henüz geçmemesi olması sebebiyle yapılandırma kapsamına alınmadı.” diye konuştu.

 Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmayacağını söyleyen Gazan, “Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir. Bunun yerine, enflasyon oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecek. Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir. Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârların yanlarında çalışmakta olup daha önce vergi karnesi almamış olanlar 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup 2016 yılı vergisini hesaplatmaları şartıyla geçmiş dönemlerin vergi ve cezaları aranmayacak. Bu kişilerin işe başlama tarihleri bu kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi olarak kabul edilecektir.  Yeniden yapılandırılan borçlardan vergi borçlarının ilk taksitinin 30 Kasım 2016’da, SGK borçlarının ilk taksitinin ise 2 Ocak 2017 tarihine kadar ödenebileceğini ifade eden Gazan, “Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecek. İlk iki taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir. ” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler