Mesud Barzani, Gül ve Erdoğan ile ayrı ayrı görüştü

Mesud Barzani, Gül ve Erdoğan ile ayrı ayrı görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, IKBY Başkanı Barzani'yi Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Barzani daha sonra Erdoğan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki heyet, bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere bugün özel uçakla Ankara'ya geldi.

Barzani, ilk önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Görüşmede Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Peşmerge Bakanlığı yetkililerinin de hazır bulunması dikkat çekti.

BARZANİ: KENDİ AYAKLARIMIZ ÜSTÜNDE DURMAK İÇİN ÇABALIYORUZ

Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına ilişkin, "Biz, Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz" dedi. 

Başkanlığın resmi internet sitesinde Barzani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesinin detayları yayımlandı. 

PEŞMERGE BAKANI DA HAZIR BULUNDU

Açıklamaya göre, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'den oluşan heyet de kabülde hazır bulundu. 

Barzani, görüşmede IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta yaşanan gelişmeler hakkında Abdullah Gül'ü bilgilendirdi. IŞİD'in, bir günde Kürdistan'ın komşusu olduğunu dile getiren Barzani, bunun neticesinde Irak'ta çok yeni bir durum ve bambaşka şartların ortaya çıktığını aktardı.

 "Irak'ta değişim artık kaçınılmazdır" ifadesini kullanan Barzani,  "Şayet Irak'ta hakim olan siyasi zihniyet değişmeyecekse bir kişinin gitmesinin anlamı olmaz. Aslolan Irak siyasetinde hakim zihniyetin değişmesidir. Siyasi sürecin başarısı, yeni makamlar verilmesi ve karşımıza yeni simalar çıkarılması değildir. Olması gereken Irak'ta demokrasiye aykırı zihniyetin kalmamasıdır. Irak'ın egemenlik mekanizmasında esaslı değişikliklerin olması zaruridir" değerlendirmesinde bulundu. 

Barzani, ''Kürdistan'' bölgesinin, geçen 10 yılda demokrasinin yerleşmesi için çok çaba gösterdiğini ancak Irak'ta olup bitenlerin tamamının anayasaya aykırı olduğunu aktardı. 

"ANAYASAYI DEFALARCA ÇİĞNEDİLER"

Bağdat hükümetinin, anayasayı defalarca alenen çiğnediğini ve yok saydığını savunan Barzani, "Bunun örnekleri çok görüldü. Irak Anayasasına bağlılık, Irak'ın bütünlüğünün ve tek parça halinde kalışının garantisidir. Bu anayasada da belirtilmiştir" görüşünü bildirdi.  

Kürdistan bölgesinin son durumu, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına da değinen Barzani, şöyle dedi:

"Biz Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz. Topraklarımızı tehditlerden korumak istiyoruz. Aynı zamanda Irak'taki terör tehlikesini de hesaba katarak önlemler alıyoruz''. 

KBY Başkanlığının sitesinde görüşmeye ilişkin yayımlanan açıklamada, Irak'ın siyasi ve güvenlik durumu, özellikle Musul ve diğer bazı bölgelerde yaşananlardan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün endişelerini dile getirdiği belirtildi.  Gül'ün ayrıca yarın Irak'ta yapılacak parlamento oturumunun başarıyla sonuçlanması ve hükümetin en kısa zamanda kurulmasını temenni ettiği bildirildi.

BARZANİ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Çankaya Köşkü'nden ayrılan KBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakanlık Binasına geçerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. 

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı İbrahim Kalın ile Irak Başkanlık Divan Başkanı Fuat Hüseyin ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari de hazır bulundu.

Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani arasındaki görüşmede, Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç olduğu vurgulandı. 

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Irak'taki genel durum ve ikili ilişkiler ele alındı. 

Bu çerçevede, Irak'ta genel seçimlerin tamamlanmasının ardından, beklenen değişimin gerçekleşmesi için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemi vurgulandı.

Görüşmede, ayrıca kriz yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin AFAD aracılığıyla gerçekleştirmekte olduğu insani yardımların yanı sıra Türkiye ile Kürdistan arasındaki ekonomi ve enerji sektörü başta olmak üzere ikili ilişkilerin de ele alındığı kaydedildi.

DAVUTOĞLU İLE BARZANİ BİRARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Dışişleri Resmi Konut'ta yaklaşık bir saat süren görüşme görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

Davutoğlu-Barzani görüşmesine İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

Barzani'ye Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, KBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari' de eşlik etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.