Mesud Barzani'den bağımsızlık için Ankara'da nabız yoklaması

Mesud Barzani'den bağımsızlık için Ankara'da nabız yoklaması

Bağımsızlık referandumuyla ilgili Ankara'da nabız yoklayan Mesut Barzani, Türk hükümetinden destek talebinde bulundu. Türkiye ise bunun doğurabileceği riskleri anlattı; ancak muhtemel bir referanduma da hazır olduğu mesajını verdi

Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün Ankara'ya geldi. Barzani Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde, Musul'daki IŞİD meselesi, Türkiyeli rehineler, Irak'ın bütünlüğü, Kürdistan yönetiminin bağımsızlık tartışmaları gibi konular ele alındı. Musul'da kaçırılan Türkiye konsolosluk çalışanlarının son durumu hakkında elindeki istihbarat bilgilerini Ankara ile paylaşan Barzani'nin bağımsızlık isteği de masaya yatırılarak bu adımın doğurabileceği riskler tartışıldı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, Irak'ta genel seçimlerin tamamlanmasının ardından, beklenen değişimin gerçekleşmesi için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemine işaret edildiği öğrenildi. Görüşmede, kriz yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin AFAD aracılığıyla gerçekleştirmekte olduğu insani yardımların yanı sıra, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomi ve enerji sektörü başta olmak üzere ikili ilişkilerin de ele alındığı kaydedildi.

Mesut Barzani, kısa süre önce yaptığı açıklamalarda Kürdistan olarak Güney Kürdistan'da bağımsızlık ilan edebileceklerini dile getirmişti. Ankara'nın ise Barzani'nin Irak'ın bütünlüğünü bozacak şekilde adım atmasına soğuk baktığı bilinirken, bölünme kararının bölge istikrarı açısından yol açabileceği riskler değerlendirildi.

Mesud Barzani, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına ilişkin, "Biz, Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz" dedi.

Önümüzdeki 10 gün içinde referandum takvimi açıklamayı planlayan Barzani, Ankara'dan siyasi süreç için destek isterken, Ankara'nın 'Irak'ta tablo hala çok flu, ülkede etnik ve mezhep kavgasına neden olabilecek olaylardan kaçınılması gerekir' mesajının yanında, Bağdat'ta ülkenin bütünlüğünü koruyabilecek yeni siyasi dengelere destek verilmesi yönünde telkinde bulundu. Ankara'nın bir süre daha bekleyeceği, Irak'ın bütünlüğünü savunacağı ancak muhtemel bağımsızlık ilanına da hazır olacağı öğrenildi. Mesud Barzani, kendilerinin bir taraf olmadığını ancak çatışmanın bölgelerine sıçramasına izin vermeyeceklerini Ankara'ya iletti.

Kürdistan Bölge Başkanlığının resmi internet sitesinde Barzani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesinin detayları yayımlandı. Açıklamaya göre, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve KBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'den oluşan heyet de kabülde hazır bulundu.

Mesud Barzani, görüşmede IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta yaşanan gelişmeler hakkında Abdullah Gül'ü bilgilendirdi. IŞİD'in, bir günde Kürdistan'ın komşusu olduğunu dile getiren Barzani, bunun neticesinde Irak'ta çok yeni bir durum ve bambaşka şartların ortaya çıktığını aktardı.

 "Irak'ta değişim artık kaçınılmazdır" ifadesini kullanan Barzani,  "Şayet Irak'ta hakim olan siyasi zihniyet değişmeyecekse bir kişinin gitmesinin anlamı olmaz. Aslolan Irak siyasetinde hakim zihniyetin değişmesidir. Siyasi sürecin başarısı, yeni makamlar verilmesi ve karşımıza yeni simalar çıkarılması değildir. Olması gereken Irak'ta demokrasiye aykırı zihniyetin kalmamasıdır. Irak'ın egemenlik mekanizmasında esaslı değişikliklerin olması zaruridir" değerlendirmesinde bulundu.

Mesud Barzani, ''Kürdistan'' bölgesinin, geçen 10 yılda demokrasinin yerleşmesi için çok çaba gösterdiğini ancak Irak'ta olup bitenlerin tamamının anayasaya aykırı olduğunu aktardı.

Geçen hafta çözüm sürecini yasal zemine oturtan 6 maddelik yasanın Meclis'te onaylanmasının ardından sürece tam destek vereceklerini açıklayan Barzani'nin, sürecin psikolojik olarak da rahatladığını üstüne düşen her türlü desteğe hazır olduğunu bir kez daha ilettiği kaydedildi. Diğer taraftan çözüm sürecinde atılacak yeni adımlar silsilesinde Mahmur, dağdan inişler ve Güney Kürdistan'daki eski PKK'lıların durumunun da değerlendirildiği öğrenilirken, Barzani'nin de bu konuda bir çalışma taslağı için kolları sıvadığı belirtiliyor.

Bağdat hükümetinin, anayasayı defalarca alenen çiğnediğini ve yok saydığını söyleyen Barzani, "Bunun örnekleri çok görüldü. Irak Anayasasına bağlılık, Irak'ın bütünlüğünün ve tek parça halinde kalışının garantisidir. Bu anayasada da belirtilmiştir" görüşünü bildirdi.  

Kürdistan bölgesinin son durumu, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına da değinen Barzani, şöyle dedi: "Biz Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz. Topraklarımızı tehditlerden korumak istiyoruz. Aynı zamanda Irak'taki terör tehlikesini de hesaba katarak önlemler alıyoruz''.

KBY Başkanlığının sitesinde görüşmeye ilişkin yayımlanan açıklamada, Irak'ın siyasi ve güvenlik durumu, özellikle Musul ve diğer bazı bölgelerde yaşananlardan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün endişelerini dile getirdiği belirtildi.  Gül'ün ayrıca yarın Irak'ta yapılacak parlamento oturumunun başarıyla sonuçlanması ve hükümetin en kısa zamanda kurulmasını temenni ettiği bildirildi.

BARZANİ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Çankaya Köşkü'nden ayrılan KBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakanlık Binasına geçerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı İbrahim Kalın ile Irak Başkanlık Divan Başkanı Fuat Hüseyin ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari de hazır bulundu.

Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani arasındaki görüşmede, Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Irak'taki genel durum ve ikili ilişkiler ele alındı. Bu çerçevede, Irak'ta genel seçimlerin tamamlanmasının ardından, beklenen değişimin gerçekleşmesi için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemi vurgulandı.

Görüşmede, ayrıca kriz yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin AFAD aracılığıyla gerçekleştirmekte olduğu insani yardımların yanı sıra Türkiye ile KBY arasındaki ekonomi ve enerji sektörü başta olmak üzere ikili ilişkilerin de ele alındığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani ile bir araya geldi. Dışişleri Resmi Konut'ta yaklaşık bir saat süren görüşme görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti. Davutoğlu-Barzani görüşmesine İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı. Barzani'ye Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, KBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari' de eşlik etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.