​Mevlid-i Şerif'i okuma ve okutmanın çok faydası var

​Mevlid-i Şerif'i okuma ve okutmanın çok faydası var

​İslam âleminin beğenisini kazanan Mevlid-i Şerif’in İslam’daki yeri ve önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan İttihadul Ulema üyelerinden Abdurrahman İçlek, merak edilenleri cevapladı.

Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl düzenli olarak Müslümanlar tarafından kutlanan Mevlid Kandilinde, Mevlid-i Şerif okunarak Peygamberimiz en güzel şekilde yâd edilmeye çalışılıyor.

İslam âleminin beğenisini kazanan Mevlid-i Şerif, Peygamberimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in övüldüğü eser olmasından dolayı ülkemiz başta olmak üzere pek çok İslam ülkelerinde farklı dillerde okutuluyor. Peygamberimizin doğum gününü yansıtmasının yanı sıra, sünnet ve düğün gibi organizasyonlarda Mevlid’i Şerif okutuluyor.

İttihadul Ulema üyelerinden Molla Abdurrahman İçlek, Mevlid-i Şerif’in önemi, mahiyeti, Mevlid-i Şerif içinde söylenmesi gereken şeyler ile İslam’daki yeri gibi konularla ile ilgili İLKHA'nın sorularını cevapladı.

İşte Mevlid-i Şerif ile ilgili merak edilen sorular ve verilen cevaplar.

"Mevlid bidat değildir"

Mevlid-i Şerif nedir? İslam'daki yeri nedir?

Mevlid-i Şerif, Resulullah’ın doğum gününü kutlamak, O’nun için etkinlikler yapmak demektir. Mevlid-i Şerif ile Peygamberimizin doğumuna sevgi göstermektir. Bazı kişiler Mevlid-i Şerifin bidat olduğunu söylüyor. Resulullah’tan sonra bu Mevlid etkinliğinin yapıldığını belirtiliyorlar. Ama hasene ve seyyi’e olmak üzere iki çeşit bidat vardır. Ama Mevlid bidati hasenedir. Çünkü içinde söylenen şeyler Kur’an-a, sünnete ters değildir. Bazı ulemalar Kur’an’dan çok deliller getirmişler ve diyorlar ki, ‘Mevlid sünnete uygun bir şeydir.’ Bazı ulemalar Cenabı Allah’ın ayeti kerimede, ‘Sen deki Ya Muhammed Müslümanlar Allah’ın fazlıyla, rahmetiyle sevinsinler.’ demiştir. İbni Abbas, ‘İşte Allah’ın fazlı, rahmeti Hazreti Muhammed’tir’ demiştir.

Bazı ulemalar ise ‘Allah’ın fazlı İslam’dır, O’nun rahbeti de Hazreti Muhammed’tir.’ demiştir. Çünkü Hazreti Muhammed kendisi diyor ki, ‘Ancak ben rahmetim, hidayetçiyim.’ Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de, ‘Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.’ buyuruyor. Resulullah rahmettir. Cenabı Allah da diyor ki, ‘Allah’ın rahmetiyle sevinsinler.’ Rahmet de Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’dir. Sanki Cenabı Allah Peygamberimizin doğum gününe sevinmemizi istiyor. Bu ayette buna delildir. Bizler Resulullah’ın sevinmesi için Mevlid etkinliği yapıyoruz. Başka şeyler için yapmıyoruz. Bunlarda değildir ki Mevlid bidat değildir. Çünkü Resulullah’ın doğumuna seviniyoruz, O’nun için etkinlikler yapıyoruz, salavatlar getiriyoruz, bu da sünnete uygundur.

"Mevlid-i Şerif'i okuma ve okutmanın çok faydası vardır"

Mevlid-i Şerif'i okuma ve okutmanın önemi nedir?

Mevlid-i Şerif'i okuma ve okutmanın çok faydası vardır. Bu zamanda Müslümanlar İslam’dan uzaklaşmış, gaflete düşmüşlerdir. Cenabı Allah bir ayeti kerimede Peygamberimize, ‘Senin kalbin risalet üzerine devam etsin diye geçmiş Peygamberlerin kısasını sana arz ediyoruz.’ Diyor. O’nun kalbinin risalet üzerine devam etmesi için Cenabı Allah geçmiş Peygamberlerin kıssasını Resulullah’a anlatmıştır. İnsanların kalplerinin hak üzerine sabit kalması için Resulullah’ın hayatını onlara öğretmek iyi bir şeydir. Çünkü Mevlid de Resulullah’ın hayatı, mücadelesi söylenir, salavat getirilir. Tüm bunlar kitaba, sünnete uygun şeylerdir.

"Mevlid Peygamberimizin hayatını anlatıyor"

Mevlid-i Şerif nasıl okunur?

Mevlid-i Şerif Kürdçe de, Türkçe de, Farsça da, Arapça da okunur. Mevlid-i Şerif Peygamberimizin doğumundan vefat edinceye kadar ki hayatını anlatıyor. Mevlid-i Şerif sadece Kürdçe, Türkçe, Arapça veya Farsça tek değil, her dilde de okunabilir.

"Hem Kameri, hem de Şemsi aylarına göre Mevlid okunabilir"

Hangi durumlarda Mevlid-i Şerif okutulur?

Mevlid-i Şerif Resulullah’ın doğum günlerinde okutulur. Bir Şemsi, bir de Kameri seneleri var. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Kameri aylarında Rebiu’l-evvel ayının on ikinci gecesi doğmuştur. O gün pazartesi, sabaha karşıymış. Hem Kameri, hem de Şemsi aylarına göre Mevlid okunabilir. Şemsi senesine göre, nisan ayının 20’sinde Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem doğmuştur. Eski zamanlarda Kameri aylarına göre Mevlid etkinlikleri yapılıyordu, ama şimdi hem Kameri de hem de Şemsi aylarında etkinlik yapılır.

"Mevlid’lerin yazımı çoğalmıştır"

Mevlid-i Şerif ne zaman yazıldı? Tarihi serüveni nedir? Mevlid-i Şerif kim ya da kimler tarafından yazıldı?

Mevlid-i Şerif etkinlikleri hicrinin üçüncü senesinden sonra yapılmıştır; ama Mevlid-i Şerifin yazılması ise Arapça’da İbni Haceri Heytemi tarafından yapılmıştır. 500-600 sene belki de vardır. Şeyh Ahmede Bateyi de Kürdçe olarak yazmış. Zaten bizim bu memlekette Kürdçe okunan Mevlid de odur. Şimdilerde ise Kürdçe Mevlid’lerin yazımı çoğalmıştır. Bende bir tane siyer Mevlidi yazdım.

"Bir bidat için hepsinden vazgeçip Mevlid’i okumamak da yanlıştır"

Mevlid-i Şerif hangi dillerde yazılmıştır?

Mevlid-i Şerif Kürdçe, Türkçe ve Arapça olarak yazılmış. Ama Farsça yazılıp yazılmadığını bilmiyorum. Bazı insanlar Mevlid-i Şerif’in de Kadir Gecesi gibi kıymetli olduğunu sanıyorlar. Bunu böyle düşünmek hatadır. Mevlid gününde oruç tutmak hatadır. Mevlid gününde oruç tutulmaz. Mevlid de Peygamberimizin hayatı sahih hadislerle söylenmesi gerekir. Uydurulmuş hadisleri Mevlid de söylememek gerekir. Mevlid içinde bir bidat varsa dahi tümden hepsini okumamak da yanlıştır. Yani bir yorganı bir pire için yakmak nasıl iyi değilse bu da öyledir. Mevlid de bir tane bidat varsa, aynı şekilde yüzlerce sünnete ve Kur’an-a uygun şeylerde vardır. Bir bidat için hepsinden vazgeçip Mevlid’i okumamak da yanlıştır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.