"Mevsimlik işçilere sigortalı çalışma mecburiyeti getirilmeli"

"Mevsimlik işçilere sigortalı çalışma mecburiyeti getirilmeli"

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı, mevsimlik işçilere sigortalı çalışma mecburiyeti getirilmesi gerektiğini belirtti.

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, mevsimlik işçilerin yaşadıkları dramlar ve Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 mevsimlik işçinin trafik kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Partisinin il binasında basın açıklaması yapan Bozan, işçileri taşıyan traktörün kaza yapması sonucu hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

Devletin, bir lokma ekmek için çok zor koşullara katlanmak zorunda kalan işçilere sahip çıkması gerektiğini belirten Bozan, "Mevsimlik tarım işçileri bölgede iş bulamadıkları için 20-30 kişinin bindiği minibüs ve kamyon kasalarında yolculuk yapıyorlar. Bir lokma ekmek için çok zor koşullara katlanmak zorunda kalan vatandaşlarımıza devlet acilen sahip çıkmalıdır. İktidar yetkilileri taziye mesajları yerine, asıl görevi olan tedbirleri almalıdır. Yıllardır buna benzer kazalar yaşandığı halde mevsimlik işçiler için gerekli tedbirleri almayan hükümet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını bu iş cinayetlerinde birinci dereceden sorumlu olarak görüyoruz. Mevsimlik işçilerin ulaşım, barınma, sağlık, sosyal, güvenlik ve benzeri hakları maalesef güvence altında değildir. Her kaza, bir-iki gün gündem olup unutulduğu gibi, bu kaza da unutulmamalıdır. İktidar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikalar, ilgili tüm kurum ve kişiler, yeni acıların yaşanmaması için alınması gerekli tüm tedbir ve takibi yapmalıdırlar." dedi.

"Mevsimlik işçilere sigortalı çalışma mecburiyeti getirilmeli"

Mevsimlik işçilere sendikalı, toplu sözleşmeli ve sigortalı çalışma mecburiyeti getirilmesi gerektiğini ifade eden Bozan, açıklamasına şöyle devam etti: "Tarımda çalışanların yüzde 85'i, mevsimlik işçilerin ise neredeyse yüzde 100'ü kayıt dışı çalıştırılmaktadır. İsveç'teki sık ormanlarda bol miktarda bölgeye özgü böğürtlen yetişiyor. Her yıl ortalama 30 bin ton böğürtlen toplanıyor. Böğürtlen toplamak için İsveç'e gelen bütün kişilerin üye olduğu bir sendika ile böğürtlen toplayıcılarının ücret ve çalışma koşulları sözleşme ile belirleniyor. Bir işçi ortalama 5 bin 640 TL brüt maaş alıyor. Konaklama ve sosyal yaşam, çocukların eğitimi, salgın hastalıkların önüne geçilmesi için TOKİ konutlar yapmalı, makul ortamlar hazırlamalıdır. Çalışma saatleri standart ölçüye çekilmelidir. Ulaşım, karpuz ve saman taşınan iş makineleriyle değil, yolcu taşıma vasıtalarıyla yapılmalıdır. Nerelere mevsimlik işçiler gidiyor ve çalışıyor belli. Jandarma ve polisin yapacağı ciddi kontroller ve kesecekleri yüksek para cezalarıyla bu tür kazaların sayısı azalacaktır."

"İstihdamı arttıracak, yerel ekonomiyi güçlendirecek projeler yapılmalıdır"

"Herkesin karnını yaşadığı köyünde, ilçesinde ve ilinde doyurabilmesi için bölgemizde istihdamı arttıracak, yerel ekonomiyi güçlendirecek projeler ve yatırımlar yapılmalıdır." diyen Bozan, "Bölgemizde, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için çiftçiye ve ürüne yeterli miktarda destek verilmelidir. Batıya göçün önlenmesi için tarımdan sanayiye her alanda yatırımlar yapılmalıdır. Belediyeler de sadece çöp toplamayla değil, merkezi hükümetle iş birliği içinde, bölgedeki yerel kaynaklara göre istihdamı artıracak projeler geliştirmelidir." ifadelerini kullandı.

Son olarak Bozan, buna benzer acıların yaşanmaması ve herkesin yaşadığı yerde karnını doyurabilmesi için hükümetin bir an önce ithalatçı ekonomi anlayışından vazgeçerek, yerli üretim modeline geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

İLKHA










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.