Meyan şerbeti tescillendi

Meyan şerbeti tescillendi

Gaziantep’te özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve yaz aylarında da bolca tüketilen meyan şerbeti tescillendi.

UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep’te özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve yaz aylarında da bolca tüketilen meyan şerbeti, coğrafi işaretinin alınmasıyla tescillendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle de Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbetinin, coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını söyledi.

Meyan şerbetinin artık Gaziantep’in tescilli içeceği olduğunu belirten Akıncı, “Şehrimizin mutfak hazinelerini coğrafi işaret tescil belgesiyle taçlandırmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğimiz ‘Antep Kurabiyesi’ tescilinin ardından bugünde ‘Antep Meyan Şerbetini’ ‘Mahreç’ işaretiyle şehrimizin bir marka değerleri arasına kazandırdık.” dedi.

Geleneksel hazırlanış biçimiyle geçmişi asırlar öncesine dayanan meyan şerbetinin, Gaziantep Ticaret Borsası’nın 11’inci, Gaziantep’in ise genel toplamda 24’üncü tescilli ürünü olduğunu belirten Akıncı, “Gaziantep kültüründe özel bir yer tutan meyan şerbetinin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve tescil çalışmalarına katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

11 ürün daha tescil edilecek

UNESCO gastronomi kenti Gaziantep’in lezzetlerinin korunması, marka değerinin artması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmaları sürdürdüklerini belirten Akıncı, Gaziantep’e ait 11 ürüne daha tescil belgesi almak için başvuruda bulunduklarını söyledi.

2016 yılından bu yana geleneksel ürünlerin tescil edilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Akıncı, gerçekleştirdikleri çalışmalar kapsamında şu ana kadar 11 farklı ürüne coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını aktardı.

Akıncı, ayrıca “Antep Lahmacunu”na AB tescili almak için Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne gerekli başvuruyu gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.