Midyat'ta tarihi çarşı ve sokaklar restorasyon ediliyor

Midyat'ta tarihi çarşı ve sokaklar restorasyon ediliyor

Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan tarihi çarşı, sokak ve yapıların restorasyon çalışması başladı.

Midyat Belediyesi ile Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) işbirliğinde "Kadim Midyat Eski Kimliğine Kavuşuyor" projesi kapsamında ilçedeki 500 yıllık tarihi çarşı ile yaklaşık 200 yapının restorasyon çalışmalarına başlandı.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, restorasyon çalışması başlatılan çarşıda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hedeflerinin Midyat'ı cazibe merkezi haline getirmek ve tarihi dokuyu canlandırmak için titizlikle çalışmak olduğunu söyledi.

Midyat'ın eski sokaklarını iyileştirme ve ayağa kaldırma adı altında projeleri olduğunu belirten Şahin, "Burası pilot bölge. Burası eskiden insanların yoğun olarak yaşadığı bir çarşı. Haliyle buradan başladık. İnşallah burası bittikten sonra diğer sokaklara el atacağız. Hedefimiz bu çarşıyı bir yıl içerisinde ayağa kaldırmak. Bu yılsonunda bu caddeyi bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Proje için tahmini 2 buçuk milyon TL ödenek ayrıldığını ve Kültür Bakanlığından da destek alacaklarını ve betonarme, tuğla, briket gibi ihtiyaçlarını sağlayacaklarını belirten Şahin, çarşıda bazı yerlerin yıkılacağını ve Midyat taşına uygun şekilde ilk etapta tahmini 60 dükkânın Midyat taşı ile kaplanacağını dile getirdi.

Şahin, daha sonra Akçakaya Mahallesi'nde eski adıyla Dökmeci Sokak'ta ilk restorasyon çalışmasını başlattı. Midyat sokakları ile eski çarşıda incelemelerde bulundu. Işıklar Mahallesi'nde geleneksel Midyat Evi'ni ziyaret etti.

Şahin, "Burası gördüğünüz gibi 1899 yılında yapılan bir Süryani evi. Midyat'ın sembolü. Üzüm salkımlarıyla işlenmiş geleneksel bir Midyat evi." diye konuştu.

Kültür Sanat Yardımlaşma Turizm ve Çevre Derneği (MİDER) Başkanı Ünal Günel ise "Bu çarşı yıllardır ihmal edildi. Nerdeyse çöküyordu, kayboluyordu. Projeler bittiğinde inşallah devam edecektir." şeklinde konuştu. 

Şahin'e Belediye Başkan yardımcıları Metin Kutlu, Servet Yücel Oğuz, Midyat Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi, MİDER Başkanı Ünal Günel, Midyat Süryani Kiliseler Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker ve vatandaşlar eşlik etti. (Süleyman Tunç-İLKHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler