Migrantes: Akdeniz dünyanın en ölümcül sınırı

Migrantes: Akdeniz dünyanın en ölümcül sınırı

2017 yılında Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışan en az 3 bin mültecinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Göç alanında çalışan Migrantes Vakfı'nın raporuna göre, 2017 yılında Akdeniz rotası üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışan 3 bin 100 mülteci hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden sığınmacıların tamamına yakınının boğulduğunun belirtildiği raporda, Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecilerin kullandığı plastik botların Akdeniz üzerinden yolculuğa uygun olmadığı aktarıldı.

2016'da Akdeniz rotası üzerinden Avrupa'ya ulaşan mülteci sayısı 363 bin olurken, 2017'de bu sayı 171 bine geriledi ancak 2016'da Akdeniz'de yaklaşık her 100 göçmenden 1'i hayatını kaybederken 2017'de bu oran ikiye katlandı.

Raporda, bir "çıkmaz sokağa" dönüştüğü belirtilen göç krizinin çözümü için sıralanan önerilerde, göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastıkları ülkeye iltica başvurusunda bulunabilmesini öngören Dublin Sözleşmesi'nin yenilenmesi çağrısı da yer aldı.  

Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçtiğimiz günlerde Budapeşte'de düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, göçmenlerin çoğunun İslam dünyasından geldiğini ve sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda Müslümanların çoğunlukta olacağını söyleyerek mültecilerin Avrupa’ya kabul edilmemesi gerektiğini söylemişti.

Orban, "Kültürel değerlerin değişmesi ve Hristiyan kültürüne sahip nüfusun azalmasıyla, büyük şehirlerin 'İslamlaşması' günden güne ilerliyor. Bu yüzden bu konuda öneride bulunmaya karar verdik. Amaç Avrupa Birliği'nin sığınmacıları üye ülkelere yerleştirme konusundan vazgeçmesini sağlamak. Avrupa Birliği öncelikle sınırlarını koruma altına almak durumunda." demişti. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.