Mısır ordusundan Gazze sınırına ateş

Mısır ordusundan Gazze sınırına ateş

Hamas, Mısır ordusunun Gazze sınırının güneyinde iki ayrı noktaya ateş açtığını duyurdu. Herhangi bir ölü veya yaralının bulunmadığı olay Hamas tarafından şiddetle kınandı.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Mısır ordusu Gazze sınırının güneyinde bulunan iki bölgeye ateş açtı. 

Mısır'da istikrarsızlığın ve şiddet olaylarının hüküm sürdüğü Sina bölgesine komşu Gazze'de bulunan Hamas, olayın herhangi bir gerekçesi olmadığını ve Filistin tarafından herhangi bir sınır ihlâli yapılmadığını kaydetti. 

Herhangi bir ölü ve yaralı olmadığı belirten İçişleri Bakanlığı Ofisi saldırıyı kınarken olayla ilgili derhal soruşturma çağrısı yaptı. 

Askeri kolu 'terör örgütü' ilan edilmişti

Mısır-Gazze sınırındaki olay Hamas ve Mısır hükümeti arasında gerilimli bir dönemde meydana geldi.

Cumartesi günü Mısır'da bir mahkeme, Hamas'ın askeri kolu olan İzzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' ilan etmişti.

20 Kasım 2014'te Kassam Tugayları'nın terör örgütü kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması yönünde açılan davaya bakan Acil İşler Mahkemesi, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 'terör örgütleri' listesine alınmasına ve Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verdi. 

Mahkeme Kassam Tugayları'nın, Sina'daki silahlı çatışmalarda parmağının olduğunu ve Mısır-Gazze sınırında bulunan tünelleri kullandığını iddia etti.  

Mısır'da aynı mahkeme 26 Ocak'ta Hamas'ın 'terör örgütü' olarak kabul edilmesi talebiyle açılan davada takipsizlik kararı vermişti.

Sina'da bombalı saldırılar

Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki Ariş'te Perşembe gecesi güvenlik güçlerini hedef alan bombalı saldırılarda en az 42 kişi ölmüş, 70 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD'in Sina'daki kolu Ensar Beytül Makdis örgütü üstlendi. Örgüt IŞİD'e bağlılığını bildirdikten sonra adını 'Sina Eyaleti' olarak değiştirmişti. 

24 Ekim'den bu yana en büyük saldırı

24 Ekim 2014'te Sina’nın kuzeyindeki Şeyh Zuveyd bölgesindeki askeri kontrol noktalarına iki saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda Mısır ordusuna ait iki zırhlı araç hedef alınmış, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda çoğu asker 27 kişi hayatını kaybetmişti. (Al-Jazeera)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.