Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Mısır’da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor.

Mısır’da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugünden başlayarak üç gün boyunca sandık başına gidecek. Yaptığı darbe ile iktidarı ele geçiren Cumhurbaşkanı Abdül Fettah es-Sisi’nin seçimi kazanarak ikinci dört yıllık dönemi garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor.

İki turlu seçimde yaklaşık 60 milyon Mısırlının oy kullanması bekleniyor. 28 Mart’a kadar sürecek seçimlerin ilk tur sonuçları 2 Nisan’da açıklanacak.

Seçimlerde Sisi’nin tek rakibi halk nezdinde fazla tanınmayan Gad Partisi lideri Musa Mustafa Musa. Musa seçim öncesi verdiği bir röportajda, "Cumhurbaşkanına meydan okumak için aday olmadığını" ifade etmişti. Ayrıca, adaylığını açıklamadan önce Facebook sayfasında 23 Ocak tarihli paylaşımında "Abdulfettah es-Sisi'yi desteklediğini" duyurmuştu.

Sisi’nin bu yılki seçimi de kazanmasına kesin gözüyle bakılırken seçimin meşruiyetiyle ilgili kaygılar artarak devam ediyor. Sisi de seçim öncesinde katılımın az olmasından endişe ettiğini belirtmişti.

Sisi, 2014'te girdiği ilk cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 96,9 oyla kazandığını öne sürmüştü. Ancak İhvanü'l-Müslimin aday gösteremediği için halkın büyük bir kısmı sandığa gitmemişti. İki gün süren seçimlere seçmenin yüzde 37’si katılmıştı.

Ekonomik kriz, artan fiyatlar ve halka yönelik baskılar nedeniyle Sisi’ye olan destek yavaş yavaş azalıyor. Sisi, Mısır’da monarşinin devrildiği 1952’den bu yana ordunun içinden çıkan beşinci cumhurbaşkanı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan askeri darbeye liderlik eden Sisi, kendisine karşı yapılan tüm protestolara rağmen bir yıl sonra seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, halk ayaklanmaları sonucu görevinden ayrılan Hüsnü Mübarek'in yerine 30 Haziran 2012'de Cumhurbaşkanı olmuştu.

Abdulfettah es-Sisi tarafından 2013'te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından tutuklanarak cezaevine konulan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yaklaşık 4 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler