“Mısır'da muhalifler kaçırılarak gizli hapishanelerde tutuluyor”

“Mısır'da muhalifler kaçırılarak gizli hapishanelerde tutuluyor”

Uluslararası Af Örgütü açıkladığı Mısır raporunda, rejim muhaliflerinin kaçırılarak gizli hapishanelerde konulduğunu ve ağır işkencelere tabi tutulduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Mısır'da muhaliflerin kaçırılarak gizli hapishanelerde tutulduğunu açıkladı. Ayrıca açıklanan raporda rejim güçlerinin tecavüz, kaba dayak ve elektroşok gibi işkence yöntemleri kullandığı da belirtildi.

Mısır'da cunta rejimine bağlı güçlerin ve yargının imza attığı insan hakkı ihlallerine dikkat çekilen raporu, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther açıkladı.

“Mısır gizli servisi pervasızca hareket ediyor”

Söz konusu raporda, 2015 yılının başından bu yana Mısır'da insan hakları ihlallerinde yoğun bir artış gözlendiği belirtildi. Luther, "Mısır gizli servisi, terörle mücadele kisvesi altında öğrenciler, siyasi aktivistler ve göstericileri susturmak için pervasızca hareket ediyor." dedi.

Büyük çoğunluğunu “Müslüman Kardeşler” (İhvan’ul Müslimin) üyelerinin oluşturduğu muhalifler, yakınlarına haber verilmeksizin aylarca gözaltında tutulup sorgulanıyor. Bunların arasında 14 yaşın altında çocuklar da bulunuyor.

Yayımlanan raporda rejim güçlerinin işkence suçlarına da yer verilirken özellikle; tecavüz, kaba dayak ve elektroşok gibi işkence yöntemlerinin kullanıldığı belirtildi.

Af Örgütü'nün Mısır raporunda rejim güçlerinin işkence ve adam kaçırma uygulamaları toplam 17 somut vaka ile aktarılıyor. Mısır istihbaratının Kahire'deki gizli cezaevinde yüzlerce kişinin tutulduğu tahmin ediliyor.

Yargı, adam kaçırma ve işkence uygulamalarına destek veriyor

Raporda ayrıca, Mısır yargı mensupları hâkim ve savcıların sahte belgelerle adam kaçırma ve işkence uygulamalarına destek verdiklerinin altı çiziliyor.

“Sisi, adam kaçırma ve işkence uygulamalarına son vermeli”

Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, Mısır cunta rejiminin başkanı Abdülfettah Sisi'nin devletin tüm güvenlik kurumlarına adam kaçırma ve işkence uygulamalarına son vermeye çağırmasını istedi.

Hatırlanacağı üzere, İtalyan üniversite öğrencisi Giulio Regeni'nin Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunması üzerine Avrupa Parlamentosu da Mart ayında Mısır'daki insan hakları ihlallerini eleştiren bir karar almıştı.

Ölü bulunan Regeni'nin vücudunda çok sayıda darp izi, yanık ve morluklar belirlenmiş, el ve ayak tırnaklarının söküldüğü görülmüştü. (Fırat Arslan - İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.