Mısır'da Rabia eylemlerinde 7 kişi katledildi

Mısır'da Rabia eylemlerinde 7 kişi katledildi

Mısır'da bugün düzenlenen Rabia eylemlerine Mısır polisinin müdahalesi sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Mısır'daki darbenin ardından protestoların merkezi haline gelen Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yapılan kanlı baskının yıl dönümünde başkent Kahire'de düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire'nin doğusunda Matariye semtinde emniyet güçlerinin gösterilere müdahale etmesi sonucunda Ömer Ramazan (24) isimli genç hayatını kaybetti. Rabiatul Adeviyye katliamının yıl dönümünde hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sonucu Kahire'nin Matariye semtinde 2, Maadi bölgesinde 1, başkentin batısında yer alan Mühendisin semtinde ise 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Yoğun Bakım ve Acil Durum İdaresi Başkanı Halid el-Hatib ise hastanelerden veya ilk yardım ekiplerinden bugün gösterilerde can kaybı yaşandığına dair kendilerine bir bilgi gelmediğini söyledi.

Hatip, bugün yalnızca Feyyum kentinde bir kişinin saçma atılması sonucunda yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

BAŞKENTTE SIRADIŞI ÖNLEMLER

Mısır'da olası şiddet eylemlerine karşı, Mısır güvenlik güçleri Kahire'nin bütün girişlerinde sıradışı tedbirler aldı. Araçlar kontrollü bir şekilde şehre alınıyor. 

Kahire'nin yanı sıra Nil Nehri'nin batısında yer alan Giza ve Kalyubiyye şehirleri girişleri de yine aynı şekilde Müslüman Kardeşler üyelerinin bu şehirlerdeki eyelemlere katılmasını engellemek için, polis ve askerler tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

Tahrir Meydanı'na 24 adet zırhlı askeri araç yerleştirilerek meydanın etrafı dikenli tellerle çevrilmiş durumda. Tahrir Meydanı'nın Amerikan Büyükelçiliği'nin bulunduğu girişine ise çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.

Rabia Meydanı'nda da olağandışı güvenlik önlemleri gözleniyor. Meydanda 4 zırhlı ve 7 çevik kuvvet aracı hazır bulunuyor. Rabia Meydanı'nda da yine çevik kuvvet ekipleri olası bir eyleme karşı hazır bir şekilde bekletiliyor. Burada da gerektiğinde Meydan'ın kapatılabilmesi için dikenli teller ve demir bariyerler hazırlandı.

Giza Şehri'nde yer alan Nahda Meydanı'nda da aynı görüntüler var. Meydan'a 11 zırlhlı araç konuşlandırılmış durumda. Giza'nın Mustafa Mahmud, Sudani ve Harem caddelerinde de güvenlik önlemleri gözleniyor. Kahire'nin ise Medinet Nasr, Ayn Şems ve Elf Mesken gibi eylemlerin sıklıkla yapıldığı semtlerinde olağanüstü güvenlik eylemleri alındı.

Askeri darbeyle Mursi'nin devrilmesinden sonraki süreçte, müdahaleyi protesto eden eylemciler, yaklaşık 48 gün Rabia ve Nahda meydanlarında eylem yapmıştı. 14 Ağustos 2013 tarihindeki müdahalede iki meydana da müdahale edildi. Muhalefet olaylarda 3 bin civarında eylemcinin öldürüldüğünü belirtiyor. Mısır resmi rakamları sayının olaylarda hayatını kaybeden polis ve eylemcilerin toplam sayısının 700 civarında olduğunu öne sürüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler