Mısır'daki gösterilerde 6 kişi öldü

Mısır'daki gösterilerde 6 kişi öldü

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi sokağa çıkan Mursi taraftarlarına polis ve baltacılar saldırdı, en az altı ölü var...

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bugün Mursi taraftarları sokağa çıktı, müdahale ise polis ve baltacılardan geldi. Şu ana kadar gösterilerde en az altı kişinin öldüğü belirtiliyor. Ölenlerden birinin Beni Suveyf kentinde 14 yaşında bir çocuk olduğu belirtildi.

Bugün Kahire Üniversitesi’nin bulunduğu bölgede göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada ölen ve yaralananlar oldu. Mısır Nile Televizyonu bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Müslüman Kardeşler’e yakın kaynaklar ölü sayısının daha fazla olduğunu belirtiyor. El Cezira ise son dakika acil haberinde ölü sayısının 5’e yükseldiğini duyurdu.

Mısır Şark el Avsat Haber Ajansı “terörist örgüt Ihvan'ın öğrencileri” olarak isimlendirdiği grupların üniversiteden dışarı çıkarak Nahda Meydanı ve Giza Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürüdüğü ve polisin müdahale ettiğini yazdı.

Mursi taraftarı öğrencilerin polise havai fişekle saldırı düzenlediğini ifade eden Şark el Avsat, polisin göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdiğini ve çatışmaların çıktığını kaydetti.

Kahire’nin dışında Beni Suveyf, Zekazik, İsmailiyye, Mansura, Menufiyye ve Asyut gibi şehirlerde de öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Kahire dışındaki şehirlerde özellikle de El Ezher Üniversitesi öğrencilerin eylem yaptığı belirtiliyor. Beni Suveyf kentinde şu ana kadar 14 yaşındaki bir çocuğun başından vurularak hayatını kaybettiği bilgisi geldi. Çocuğun resmi de sosyal medyada yaralandı.

Mısır’da darbe karşıtı gruplar, 19 Mart ile 6 Nisan tarihleri arasında ülkede gösteriler düzenleyceklerini açıklamıştı.

Öte yandan ülkede Mareşal Sisi’nin cumhurbaşkanlığına adaylık konusu da tartışılıyor. Genelkurmay eski başkanı Sami Anan’ın ardından Halid Ali’nin de aday olmayacağını açıklaması ülkede yapılacak olan seçimlerin şeffaflığı konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi.

SİSİ’NİN ADAYLIĞI TARTIŞMALARI

Mısır kamuoyunda, “Mareşal Sisi’nin önünde hiçbir aday varlık gösteremez” şeklinde bir imaj oluşmuş durumda. Aday olacak isimlerin birer birer kenara çekilmesi farklı şekillerde yorumlanıyor.

Önce Abdulmunim Ebul Futuh’un bu şartlarda aday olmayacağını açıklaması dikkat çekiciydi. “Futuh acele etti” şeklinde yorumlandı. Geçen hafta Sami Anan’ın çekilmesi dikkat çekti. Birkaç gün sonra Halid Ali de adaylıktan çekildiğini bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna duyurdu.

Sisi’yi destekleyenler bu gelişmeleri; “Varlık gösteremeyeceklerini anladıklarından dolayı adaylık için adları geçenler yarıştan birer birer çekiliyorlar” şeklinde yorumluyor.

Sisi muhalifleri ise; “Seçimlerde şeffaflık olmayacağı kanaatinde olduklarından adayların çekildiğini” söylüyor.

Sisi’yi destekleyenlerden bir grup, Mareşal’ın adaylığının “darbe iddialarını artırmasından” edişe ediyor. Diğer bir grup ise Sisi’nin aday olmaması durumunda İslamcıların tekrar iktidara yürüyeceğini öngörüyor. Bu nedenle “Sisi aday olmazsa da İslamcılar tekrar iktidara gelirse o zaman bütün bu yaptıklarımızın bir anlamı kalmaz” şeklinde düşünüyor.

Mısır’da sıradan insanların önemli bir bölümü ise; “Sisi cumhurbaşkanı olsun veya başkası iş başına gelsin önemli değil. Önemli olan istikrar, ekonomik gelişme ve güvenlik. Ülkede sular tekrar durulsun yeter.” Diyor. Bu insanlar için kimin ülkeyi yöneteceğinden ziyade ülkenin istikrarı önemli olan. Sıradan insanlardan bazıları ise, Sisi’nin Cumhurbaşkanı olması durumunda genel bir af ilan edebileceğini söylüyor.

Her halükarda Mısır’da son günlerde bazı önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan birisi İnsan Hakları Komisyonu’nun Rabia ve Nahda Meydanları raporuydu. İlk defa meydanlara yapılan müdahale esnasında medyaya yansıyan bazı görüntüler rapora alında. Bu görüntüler arasında Esma Biltaci’nin vuruluş anı da yer aldı.

Söz konusu raporun açıklandığı gün Mısır ordusu komuta kademesinde yapılan bazı değişikliklerin ilanıydı. Bu değişim Rabia ve Nahda Raporunu gölgede bıraktı.

Uzlaşma tartışmalarının gündemi iyice meşgul ettiği Mısır’da taraflar, karşılıklı hamle yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler