Mısır'daki idamlar Batman'da tel'in edildi

Mısır'daki idamlar Batman'da tel'in edildi

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Bileşenleri tarafından düzenlenen basın açıklamasına katılan Batmanlılar, Mısır'da verilen 529 idam cezasını lanetledi.

BATMAN - Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Bileşenleri, Mısır'da verilen 529 idam cezasını protesto etmek için kitlesel basın açıklaması yaptı.

 

Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Bileşenleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar yoğun bir katılım göstererek, Mısır’da çoğunluğu İhvan-ı Müslim üyesi 529 kişi hakkında verilen idam cezalarını protesto etti.

 

Mısır’daki darbecileri lanetleyen dövizleri ellerinde taşıyan vatandaşlar, sık sık tekbirler getirip ‘Zalimler için yaşasın cehennem’, Kahrolsun Sisi, seninleyiz Mursi’, ‘İslami Hareket engellenemez’diyerek cunta güçlerini lanetledi.

 

“Bilmiyorlar ki, Müslümanlar şehadetten asla korkmamaktadır”
Basın açıklamasından önce söz alan Özgür-Der Batman Şube Başkanı Mehmet Şat, darbeci Sisi yönetiminin 529 Müslüman hakkında idam cezası verdiğini belirterek, “Batı’nın demokrasiyi yeniden inşa edecek diye desteklediği, Suudi’nin 10 milyarlarca dolar para akıttığı Sisi yönetimi binlerce Müslüman’ı tutuklamış, 529’una da idam cezası vermiştir. Ne yazık ki Sisi’yi destekleyen batı zihniyeti, batı mantığı bugüne kadar verilen bu haksız idam kararlarına karşı hiçbir tepki göstermemiş, üç maymunu oynamaya devam etmektedirler. Darbeci Sisi yönetimi de 529 Müslüman’a idam cezası vererek İslami Hareketi bitireceğini sanmaktadır. Bilmiyorlar ki, Müslümanlar şehadetten asla korkmamaktadır. Bilmiyorlar ki, şehadete inanan bir millet için asla yenilgi yoktur.” dedi.

 

Daha sonra söz alan bazı STK temsilcileri de, darbeci Sisi yönetimi ve idam cezalarını lanetledi.
 

 

“Bu utanç verici karar kabul edilemez”
Yapılan basın açıklamasını ise Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Bileşenleri Dönem Sözcüsü Zahir Seven, okudu. Seven, 529 kişi hakkında verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu ifade ederek, “Bu kararı veren mahkemenin geçtiğimiz 3 Temmuz 2013’te askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbecilerin emrinde olduğu aşikârdır. Sisi cuntası Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşleri hedef alarak 28 Şubattaki “Demokrasiye Balans Ayarı Yapıldı” cümlelerine benzer şekildeki söylemleri batı tarafından büyük bir teveccüh ile karşılanmıştır. Bu  cuntanın düzmece mahkemesi ve kiralik hakimleri tarafından komik ve düzmece gerekçeler ileri sürülerek  İhvan-i Müslim’in (Müslüman Kardeşler) Üyesi 529 kişi hakkında idam cezası verildi. Bu utanç verici kararın kabul edilemez olduğunu bildiriyor ve bu şidettle kınıyoruz.” dedi.
 

 

“Mazlum insanların tek suçu darbeyi protesto etmektir”
Aynı askeri cuntanın Adeviyye Meydanı’nda 3 bini aşkın sivili şehit etmekten kaçınmadığını vurgulayan Seven, “Cuntanın askerleri ve polisleri tarafından 3 bini aşkın insanın şehit edildiği, on binlerce insanın yaralandığı bir günün akabinde tutuklanan bin 900 sivil vatandaş sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 529 idam kararı okunmuştur. Yani her bir dakikaya 26 idam kararı düşmüştür. Adeviyye  Meydanı’nda sivil halkın otomatik silahlarla tarandığı, kanların  oluk oluk  aktığı ve can pazarının yaşandığı o günde bir polisin ölümü, 529 kişi ile ilgili verilen idam kararına gerekçe sayılmıştır. Bu mazlum insanların tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto ederek hak ve adalet için Adeviyye Meydanı’nda olmalarıdır.” ifadelerini kullandı.
 

 

“Batının sessiz kalması ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir ürünüdür”
İdam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle bir ilgisinin olmadığını belirten Seven, “İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte Batının sessiz  kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir ürünüdür.  Zaten aynı güçler darbe sürecine de destek vermişlerdir. Mısır’da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarları mutlaka durdurulmalıdır.  Ülkemizdeki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalıdır. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi olan uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkiyi göstermelidirler. Uluslararası toplum Mısır’daki cuntaya baskı yapmalıdır. İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidirler. Göstermelik açıklamalarla ve cılız tepkilerle bir netice alınamayacağı aşikardır.” diye konuştu.

 

Katılımcılar, basın açıklamasından sonra da sık sık tekbirler getirerek Mursi’ye olan bağlılıklarını yinelemiş oldular.  (Fatih Akgül - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler