Molla Mehmet Şenlik: Şans oyunları haramdır, haramda da bereket olmaz

Yılbaşına sayılı günler kala kumar ve içkili organizasyonların hazırlandığı bu günlerde yapılacak kutlamanın fıkhi boyutuna ilişkin konuşan Molla Mehmet Şenlik, bu tür etkinliklerin doğum yıldönümü olan peygambere saygısızlık olduğunu söyledi.

Miladi takvime göre Hazreti İsa Aleyhisselam'ın doğum günü olarak kabul edilen 1 Ocak gecesi tüketilen içki ve başta milli piyango çekilişi olmak üzere oynanan kumarların olumlu tarafının olmadığına dikkat çeken İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik, yıkıcı yönlerini hatırlatarak bu tür yaklaşımlardan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Pazar günü yapılması planlanan yılbaşı etkinliğinin Hristiyanlara ait denilse de aslında Hristiyanlıkla alakasının olmadığını söyleyen Şenlik, "Hazreti İsa'nın veladeti ile alakalı sözde etkinlik; Onun şanına yakışır değil, bilakis ona hakaret ve saygısızlıklarla dolu bir programdır. Özellikle bu etkinlikte İslam'ın kesin bir şekilde men ettiği kumar ve içkinin işleniyor olması çok daha büyük bir faciadır. Piyangoya milli adını koymuşlar. Oysaki milli değil. Çünkü milli toplumun örfünü ve inancını andıran ifade demektir." dedi.

"Haram parayla helal bir bina tesis edilmez, ailenin geleceği teminata alınmaz"

Kumarı "Hanelere ateş düşüren, aralarına fitne-fesat yayan ve Allah-u Teala'nın lanetlediği bir amel" olarak tanımlayan Şenlik, "Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de 'Ey İnsanlar! İçki, kumar, dikili putlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz' diye buyurmaktadır. Bir peygamberin doğduğu gecede böyle bir işlevi yapmak büyük hakarettir. Bundan vazgeçilmelidir. Yoksa Peygambere yapılan bu hakaretten dolayı Allah-u Teala o insanları daha da geriye götürür, bin bir türlü belaya sokar ve imtihan eder. Çünkü bunlar şeytanın icat ettiği kötü işlerdir. Şeytan, içki ve kumarla müminlerin arasına fitne koymak ister." ifadelerini kullandı.

Şans oyunları denilen piyango, spor toto-loto ve bunun gibilerinin de kumar kategorisinde yer aldığının altını çizen Şenlik, şunları söyledi:

"Müminlerin bundan sakınması lazım. Bugüne kadar hiçbir piyango biletinde para kazananın zengin olduğu görülmemiş. Kazandığı 3-5 kuruş mazlumların kandırılarak yatırdığı paralardır. Kazananlar kendilerine verilen parayı kısa sürede tüketir, rezil bir hayata mahkûm olurlar. Çünkü onda bereket yoktur, haramdır. Haram parayla helal bir bina tesis edilmez, ailenin geleceği teminata alınmaz. Aksine içki ve kumar hangi haneye girmişse o aileyi yıkmış, darmadağın etmiştir. İçki içen biri kontrolden çıkar, kumar oynayan kaybettiğinde aklını da kaybeder. Böyle durumlarda bu tür insanların işlemeyeceği cinayet yoktur."

"Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango ve bütün şans oyunları dinimizce haramdır"

Hristiyan inancında "Noel Baba" diye bir tanımın olmadığını ifade eden Şenlik, "Hatta tarih kayıtlarına göre aslında Noel baba çocukları sevdiren iyi bir insan. Toplumu fitne-fesada ve kavgaya yönlendiren biri değildir. Noel gecesi deniliyor ama o da değildir, içki ve kumar gecesidir. Aslında Noel kutlaması, Hristiyanları ve Müslümanları inançlarından uzaklaştırdıktan sonra yapılan kutlama programıdır. Burada 'sizi kandırdık, elinizden Kur'an'ı aldık yerine kumar aletlerini verdik' diyerek mutluluklarını ifade ediyorlar." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Cuma hutbesinde "Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır." ifadelerine yer verildi.

"Resmi bir makamın 'milli piyango haramdır' demesi önemli ama yetersiz"

Diyanetin hutbede bu ifadelere yer vermesini önemli bulan Şenlik, söz konusu yaklaşımın yeterli olmadığını belirterek yetkili makamlara seslendi.

"Diyanet İşleri Başkanlığı inisiyatif kullanmıştır" diyen Şenlik, "Yoksa bu yılbaşı kutlamalarını devlet yapıyor, milli piyangoyu teşvik ediyor ve bundan vergi alıyor. Diyanet de milli piyango da devletin birer kurumudur. Bunlar birbirlerine karşı konuşuyorlarsa bir çelişki var. Peki devlet burada ne yapıyor? Bu devlet Müslüman halkın mı yoksa kumarcı içkicilerin devleti midir? Kime hizmet ediyor? Diyanet İşleri Başkanı güzel bir çıkış yapmıştır. Bugüne kadar Diyanetten böyle bir ses duymadık. Resmi makamdan milli piyangonun haram olduğu, İslam'da yerinin olmadığı şeklinde açık bir mesaj vermesi önemlidir ama bu yetmiyor." dedi.

Şenlik, "Buradan devlet yetkililerine sesleniyorum: Siz bu halkın yöneticileri misiniz, iyiliğini mi istiyorsunuz? İçkinin ve kumarın gittiği her yeri yaktığını bilmiyor musunuz? Neden bunu teşvik ediyorsunuz? Lütfen aklınızı başınıza alın ve bu mazlumların hak ve hukukundan korkun. Allah sizden hesap soracaktır. Allah'ın hesabı çok çetindir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.