Molla Vahdettin Kaya: Ekilen ağaçlar birer sadaka-i cariyedir

Molla Vahdettin Kaya: Ekilen ağaçlar birer sadaka-i cariyedir

İslam'ın çevreye verdiği önem hakkında konuşan İTTİHAD-UL ULEMA üyesi Molla Vahdettin Kaya ekilen fidanların sadaka-i cariye hükmünde olmasından dolayı sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

İnsanın hayattayken arkasında sadaka-i cariye hükmünde olan bazı şeyleri bıraktığını hatırlatan Molla Vahdettin Kaya, ekilen ağaçların, yeşilliklerin de o sadaka-i cariye türünden olduğunu söyledi.

Bilerek ağaç kesenlerin mesuliyete girdiğini aktaran Kaya, “Yeryüzünde ayrı bölgeler, bahçeler ve ayrı ziraat alanları vardır. Ekilen her meyvenin tadı ve lezzeti ayrıdır. İnsan buna sahip çıkmalıdır. Nasıl ki insan öldüğü vakit arkasında sadakai cariye bırakabiliyorsa ekilen ağaçlar, yeşillikler de o sadakai cariyelerin türündendir. Bu nimetlerden faydalanılması için muhafaza edilmesi bizim için gereklidir. Hem meyve veren hem de gölgelik sağlayan ağaçlara sahip çıkılması gerekiyor. Hatta ağaçlar mecbur olmadıkça kesilmemelidir. Bilerek ağaç kesenler mesuliyet altına giriyor.” şeklinde konuştu.

Enes İbni Malik’in rivayet ettiği bir Hadis-i Şerif’i aktaran Kaya, “Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyuruyor: ‘Bir insanın ektiği bir ağaç ya da zirai bir şeyden bir kuş, koyun ya da herhangi bir hayvan ve insan faydalanırsa o ekilen ekin insan için bir sadaka oluyor.’ Hadis sadaka olan bir şeye sahip çıkmamız gerektiğini söylüyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.