Mübarek geceler hayra vesile edilmeli

Mübarek geceler hayra vesile edilmeli

Berat kandili ve diğer mübarek gecelerin insanları özüne dönmesinde vesile olduğunu söyleyen Diyarbakır Ulu Cami İmamı Mehmet Sait Yaz, bu tür gecelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının habercisi olan Berat kandilinin insanların özüne dönmesi açısından büyük fırsat olduğunu belirten Diyarbakır Ulu Cami İmamı Mehmet Sait Yaz, bu tür gecelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ’nın bazı gece ve aylardan ve bunların insanların üzerindeki etkisinden bahsettiğini dile getiren Mehmet Sait Yaz,  'Eyamullah' diye tabir edilen o gün ve gecelerde vuku bulan olayların, sonraki ümmetlerin ders çıkarmaları açısından önemli olarak gördüğünü ifade etti.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarının halk arasında değerli olduğunu dile getiren Yaz, Ramazan ayı içerisinde bulunan Kur'an'ın nazil olduğu Kadir Gecesine özel bir kıymet ve değer verildiğini sözlerine ekledi.

Bu tür gecelerin hayra vesile edildiği takdirde faydalı olduğunu söyleyen Yaz, “Bugün biz Müslümanlar bu tür geceleri hayra vesile ediyorsak, Müslümanların ittifakına, ittihadına ve peygamberin sünnetini hatırlamaya, onu iyi öğrenmeye ve Peygamberi anmaktan ziyade O'nu anlamaya teşvik ediyorsak,  elbette bu tür gecelerden istifade edeceğiz. İslam ümmeti için bu tür gecelerde fayda vardır.” şeklinde konuştu.

Müslümanların mesuliyetlerini unuttuğu bir dönemde yaşadıklarını söyleyen Yaz, “Müslümanların dağınık olduğu bu zamanda, Müslümanların mesuliyetlerini unuttuğu, İslam âleminin neslinin darmadağın olduğu, Kur'an'dan koptuğu bu ortamda bu tür mübarek gecelerden ders alabilir, dersimize çalışabilir ve sorumluluklarımızı yerine getirebiliriz.” dedi.

“Bu mübarek geceyi biz mübarek edebiliriz”

Halkın zihninde birçok şeyin adet halini aldığını, gerçek ibadetlerin dahi hurafeye dönüştürüldüğüne dikkat çeken Yaz, “Efendim, ‘falan günde oruç tutulması lazım. Bu gecede bu kadar ibadet, şu kadar dua edilmesi lazım’ yani kısacası bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Din Allah’ındır. Allah da dini tekmil etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Dinin ibadet, ahlak ve itikattan oluştuğunu söyleyen Yaz, “Dinin temelleri ve esasları birdir. Bu mübarek geceyi biz mübarek edebiliriz. Bunu Kur’an’la, Kur’an'ı iyi anlamakla, onu insanlara aktarmakla, insana ve topluma mesuliyetlerini hatırlatmakla ve düştükleri gafletten onları silkelemek, öze doğru bir dönüşmesine vesile olmasını sağlamakla değerlendirmek gerekiyor.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Yaz, son olarak mübarek beraat gecesinin İslam ümmetinin dirilmesine vesile olmasını diledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.