​Muhtarlar duble yol yapılmamasına tepki gösterdi

​Muhtarlar duble yol yapılmamasına tepki gösterdi

​Bingöl'ün Kiğı ilçesini ile Erzincan'ın Sancak beldesini birbirine bağlayan yolun duble yol yapılmamasına köy muhtarları tepki gösterdi.

Kiğı ile Erzincan'ı birbirine bağlayan yolunun daha önce duble yol olarak yapılması konusunda yetkililer tarafından müjde verilmesine rağmen, yolun duble yol olarak değil, 10 metre genişliğinde ihaleye verilmesine köy muhtarları tepki gösterdi.

Bingöl- Sancak beldesi 33 kilometrelik yolunun ihalesi Ankara’da davet usulüyle Ziver İnşaata 219 milyona ihale edilirken, KDV dahil 260 milyon civarında bir paraya tekabül ediyor.   

219 milyon astronomik bir rakamla ihale edilen 31 kilometrelik yolun büyük kısmının sadece yol genişletme olacağından, bu parayla yolun duble yapılmaması bölge halkının tepkisine neden oldu.

"İhalede geçen güzergah bölge halkını mağdur ediyor"

Bingöl-Sancak yolunun kendi arazilerinden geçtiğini söyleyen Bingöl'e bağlı Sudüğünü köyü Muhtarı Ahmet Barlak, "5 yıldır, Muhtarlık görevini yapmaktayım. Yıllardır, Bingöl-Sancak yolu yapılacak deniliyor bu yolun yapılmasına karşı değiliz. Bu hizmeti takdirle karşılıyoruz. Fakat Sudüğünü halkı olarak şu andaki yol güzergahı köylüleri mağdur ediyor. Bölge halkı olarak, herkesin istediği ve kimsenin zarar görmediği bir güzergah olmasını istiyoruz. Gördüğünüz gibi köyümüzün altından geçmesi daha uygun olan bu güzergah direk olarak Sancak beldesinde bağlanıyor. Bu şekil bir yol izlenirse, daha iyi olur. Eğer yol köylülerin istediği yerde geçmezse mağduriyet olur. Şu anda mevcut güzergah düzeltilmesi lazım. Bu güzergahın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz." dedi.

"Duble yol olarak tasarlanan bu yolun 10 metre yapılmaması gerekir"

Barlak, "Biz köylüler olarak, köyümüzün altından Sancak’a giden güzergah hem yolun kısalmasına, hem de köylülerin faydasına olur. Projedeki güzergahtan yol gelirse, köylülerinin mağduriyeti yüzde 90 olur, ama köylüler olarak bahsini ettiğimiz güzergahtan yol gelirse zararımız yüzde 5 olur. Yola karşı değiliz yolumuzun yeniden yapılmasını istiyoruz. Daha güzelini istiyoruz. Her şeyin bir usulü vardır. Biz bölge halkı olarak, en uygun güzergahı istiyoruz. Eğer yol yapılacaksa bir defada yapılsın, bizden sonraki insanlar güzelliğinden konuşsun. Gerçekten büyük bir ihale. Bölge halkının istediği güzergahtan yol yapılırsa ne devlet ne de kamu zarar etmez." ifadelerini kullandı.

"Bu yeni yapılacak yolun, Bingöl-Sancak arası duble yol olarak biliyoruz." diyen Barlak, "ama maalesef şu anda 10 metre yol olarak yapılacak deniliyor. Haliyle şu andaki yolumuz 8 metredir. Duble yol olarak yapılmasını istiyoruz. Yetkililerden rica ediyorum ömürlük bir yol yapılsın." şeklinde konuştu.

"Yıllarca duble yol olarak tasarlanan yol 10 metre genişliğinde yapılacaksa hiç yapılmasın"

Sancak beldesine bağlı Büyükbaş köyü Muhtarı Zülfü Çalı da yeni yapılacak yolun en az 12 metre olması gerektiğini söyledi. Çalı, "10 metre olarak ihale edildiği söyleniyor. Eski yolumuzda bulunan rampaların, virajların indirilmesi lazım. Kartal güzergahı değil de doğru bir istikametten verilmesi gerekiyor. Eğer tekrar Kartal bölgesinden gelirse sağlıklı bir yol olmaz. 10 metre genişliğinde bir yol olmaz. Çünkü bu yolun duble yol olarak yapılacağı söylendi. Eğer 10 metre genişliğinde bir yol yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyidir." dedi.

"260 milyona yapılacak 31 kilometrelik yolun genişliği 10 metre olur mu?"

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bingöl-Sancak yollunun duble yol olacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Sancak beldesine bağlı Karapınar Mahalle Muhtarı Cebrail Bakır, "Bu yol buradan devam ederek Kiğı ilçesinden Erzincan’a kadar uzanan bir yoldur. Öğrendiğimize göre projenin eski yoldan bir farkı yok. Bu yollar bizim verdiğimiz vergilerle yapılıyor. 31 kilometrelik yol KDV’si dahil 260 milyon olduğu söyleniyor. Bu kadar para harcanacak ama yolun genişliği 10 metre olarak yapılacak. Böyle bir bu yolu istemiyoruz." dedi.

Mevcut yeni yapılacak yolun genişliği sorun olduğu gibi güzergahının da yanlış düşünüldüğünü söyleyen Bakır, şunları söyledi:

"Bingöl Sancak beldesi ile Kiğı ilçesi oradan da Erzincan’a uzanan bir yol, Erzincan’dan da Doğu Karadeniz bölgesi ile bağlantısı yapılan bir yoldur.  Duble yol 25 metredir, 10 metrelik bir yol olduğu söyleniyor. Biz bölge halkı olarak, böyle bir yol istemiyoruz. Bu yeni yolun eski yol güzergahından geldiği söyleniyor, değişen bir şey olmuyor. Bir yol yapılacaksa, ömürlük yapılsın. Üç, beş sene de bir yap-boz şeklinde olmasın. Bir asırlık, bir ömürlük yol yapılmasını istiyoruz. Torunlarımız da görsün, devletinin, halkın parası çarçur edilmemesi lazım."

"Cumhurbaşkanımız duble yol olarak müjde verdi"

Sancak beldesi Küçükbaş köyü Muhtarı Seyithan Çoban ise "Bingöl Sancak yolu yıllardan beri konuşuluyor. Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanımız duble yol olarak Müjde verdi. Biz bunu duble yol biliyoruz. Şimdiki projeyle alakalı söylentilere göre yolun genişliği 10 metre mevcut. Mevcut yolumuz zaten genişliği 8 metredir bu yol çok sıkıntılıdır. Yol hayalimiz şu anda yıkılmış oldu, biz bu yeni yapılacak olan yolun duble yol olarak biliyorduk." diye konuştu.   

"Yolun güzergahı bölge halkı için hayatı önem taşıyor"

Çolban "Yolun güzergahı bölge halkı için hayatı önem taşıyor. Bu yeni güzergahın projesi bölge halkının istemediği bir projedir. Bu yeni projedeki güzergah değişmezse, devam eden yeni yol projesi eski yolun devamı ise çektiğimiz sıkıntılar devam eder. Bölge halkının hem fikir olduğu bir güzergah var. Yeni yolun Manço deresinden geçtiği söyleniyor.  Bu bölgede güvenlik sorunu var, çok sıkıntılı bir bölgedir. Bizler, doğru olan neyse onu istiyoruz. Yol bu köye girsin, bu köye taraf gelsin değil de uygun olan bölge ve yer neresi ise yol oradan gelsin. Yol güzergahı doğru olan yerden az zararla yapılarak hizmete girmesini istiyoruz. Duble hayalimiz vardı. Bu yol, Bingöl Sancak, Kiğı ve Yedisu ilçelerine oradan Erzincan’a, Erzincan’dan Karadeniz bölgesine bağlanan bir yoldur. Bu 10 metrelik olarak yapılması planlanan yolu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bütün yetkililere sesleniyorum;  bu yol hakkı ile yapılması lazım. Halkın toplumun faydasına göre bir yol yapsın, başka bir şey istemiyorum. Ulaşım çok önemli en güzeli neyse o olsun Allah rızası için." ifadelerini kulandı.

"Bingöl-Sancak yolunun söz verildiği gibi duble yol olmasını istiyoruz"

Yeni yapılacak bu yolun söz verildiği gibi duble yol olmasını istediklerini belirten Sancak beldesine bağlı Çimenli Mahalle Muhtarı Sadettin Balık, "Eğer sağlıklı bir yol olacaksa, bu yolun duble olması lazım. Bölge halkının faydasına yararına olan sağlıklı ve uygun güzergahtan yol yapılmasını istiyoruz. Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz Bölgesi'ne bağlayan bir yoldur bu yolun duble yolu olmasını istiyoruz. 10 metrelik yapılacak bir yol sağlıklı değil bu yol bizim için çok önemlidir." dedi.

Sancak Belde belediyesi meclis üyesi Musa Barkoci ise "Bingöl-Sancak yolu, daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız duble yol olarak müjdesini vermiştir. 31 kilometrelik yapılacak bu yol genişliği 10 metre eski yolumuz zaten neredeyse 10 metredir. Eğer 10 metre genişliğinde yapılacaksa hiç yapılmasın. Mevcut projedeki güzergah değişmesi lazım. Duble yolun olmasını istiyoruz. 25 metreden aşağı olmaması lazım. 10 metre olarak yapılacağını söylüyorlar. 31 kilometrelik yolun ihalesi 260 trilyon (milyon) deniliyor bu büyük bir paradır. Bu proje, böyle yapılırsa bizim açımızdan sağlıklı olmaz. Yıllarca hasret ile beklediğimiz bir yol hayallerimiz sönmesin. Eğer eski yol gibi yapılacaksa hiç yapılmasın." ifadelerini kullandı.

"Şehirlerarası yol ancak duble olur başka türlü yol istemiyoruz"

Sancak Belde Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Boğaturan da "Yapılacak yol istediğimiz şekilde yapılmayacaksa yapılmasın. Doğru bir güzergahı olması lazım. Eski yolumuzun genişliği 8 metreydi şu anda 10 metre yapılacak deniliyor. 10 metre ile 8 metre arasında bir fark yok bu faydalı olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce duble yol müjdesini vermişti iyi bir yol yapılmasını bekliyoruz. Yıllardır yetkililerimiz bu bölgeyi kör düğüm olarak tarif ediyorlardı. 'Bu bölgenin kalkınması için bu yolunun Erzincan’a bağlanması lazım.' deniliyordu.  Yıllarca bunu umutla bekledik. Eğer, Bingöl-Sancak, Kiğı, Yedisu ve Erzincan yolu yapılırsa buradan İstanbul’a gitmek için Karadeniz Bölgesi’ni kullanarak İstanbul’a gitmek daha yakın olur ama bu projeyle ilgili söylentiler umutlarımızı kırıyor." şeklinde konuştu.

İLKHA


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler