Mukabele sünnetine yoğun ilgi

Mukabele sünnetine yoğun ilgi

Camilerde başlayan Kur’an-ı Kerim mukabelelerine Ramazan’ın birinci gününde yoğun ilgi gösterildi.

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Hazreti Peygamberin ashabıyla yaptığı mukabele sünneti, bu yıl da büyük bir ilgi ve yoğun bir teveccüh ile başladı.

Kur’an-ı Kerim ayı olarak bilinen Ramazan’da, Batman’daki neredeyse bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye halk, yoğun ilgi gösterdi.

Camilerde genellikle öğle namazı sonrası yapılan mukabelelere, küçük büyük herkesin yoğun ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise okunan yeri takip ediyor. Yaklaşık 45 dakika süren cüzün okunmasıyla o günkü mukabele sona ererken, halk, Kur’an mukabelesinin ardından kişisel ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Yapılan mukabelenin ardından İLKHA mikrofonlarına konuşan Batmanlılar, toplu şekilde Kur’an okumanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.

“Peygamber Efendimizin sünnetini camimizde ihya ediyoruz”

Yapılan mukabele hakkında bilgi vere Ulu Camii İmam Hatibi Abdullah Sav, “Malumunuz Ramazan ayı içerisindeyiz. Kur’an-ı Kerim mübarek Ramazan ayında Peygamberimiz Salallahu Aleyhi ve Sellem’e indirilmiştir. Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Her sene Ramazan ayında Cebrail Aleyhisselam ile Peygamberimiz Salallahu Aleyhi ve Sellem karşılıklı mukabele yapmışlardır. Ayrıca Peygamber Efendimizin sünnetidir. Bizler de Peygamber Efendimizin sünnetini camimizde ihya ediyoruz mukabele yapıyoruz. 3 cami görevlisi ve 3 hafızla beraber bu görevi icra ediyoruz. Cami cemaatimizden yaklaşık 500 kişi mukabeleye iştirak ediyor. Kur’an-ı Kerim’i hatasız bir şekilde okumaya gayret ediyoruz. Yüce Rabbim bizleri Kur’an-ı Kerim’i okuyan, anlayan ve uygulayan kullarından eylesin inşallah.” dedi.

“Hem mukabele yapıp hem de hafızlığımı sağlamlaştırmaya çalışıyorum”

Batman’ın Kozluk ilçesinden merkeze gelerek hafızlık eğitimi alan ve geçtiğimiz Kurban Bayramından bu yana hafız olan 11 yaşındaki Seyid Mustafa Kerem Aslan, Ramazan ayı boyunca Ulu Cami'de mukabelelere katılarak hafızlığını pekiştireceğinin söyledi.

Aslan, “Kozlukluyum, Kozluk’un bir köyünden buraya geldim. Hafızlığımı burada pekiştirmek için geldim. Bazı Seydalarımızın tavsiyesi üzerine buraya geldim. Hafızlığımızı burada uyguluyoruz ve inşallah Ramazan’ın sonuna kadar burada mukabeleye devam edeceğiz. Hem mukabele yapıp hem de hafızlığımı sağlamlaştırmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Mukabele sünneti çok güzel”

Her sene Ramazan’da yaptıkları mukabeleyi dört gözle beklediklerini söyleyen Rıfat Koloman, “Mukabele sünneti çok güzel. Kur’an-ı Kerim’i okuyanlardan, dinleyenlerden Allah (celle celaluhu) razı olsun. Mukabeleye katılım gösterenleri Allah-u Teâlâ af ve mağfiret etsin. Allah (celle celaluhu) mukabeleye katılanları Ramazan, Kur’an, 124 bin peygamberin hatırına versin. Müslümanların arasındaki zulmün bitişine vesile olsun.” şeklinde konuştu.

“Mukabele Ramazan ayında tüm dünyada yapılan bir sünnettir”

Mukabelenin Peygamberin bir sünneti olduğunu hatırlatan Hicret Yatılı Erkek Kur’an Kursu'nda Eğitimci Abdulvahap Ay, şunları söyledi: “Bugün buraya gelip buradaki mukabeleye katılım gösterdim. Bizim kursta da mukabelemiz var. Bugün ilk mukabelemizi Ulu Cami'de yaptık. Bu mukabele Resulullah’ın sünnetidir. Ramazan ayında tüm Türkiye’de, tüm İslam devletlerinde ve tüm dünyada yapılan bir sünnettir. Mühim olan okuduğumuz Kur’an'ın ne kadarının hayatımızda olduğunu bilmemizdir. Kur’an-ı Kerim'i hayatımızda ne kadar uygulayabiliyoruz. Kur’an-ı Kerim’i sadece okumakla yetinmemeliyiz. Kur’an-ı Kerim'i hatmetme ile olmaz, Kur’an yaşantısını hayatımıza koymalıyız. Bu eksiklerimizden dolayı biz Müslümanlar bu duruma düşmüşüz. Dünyanın dört bir tarafında zulüm yapılıyor. Müslümanlara hakaret yapılıyor, şehit oluyor. Bunların olmasının tek sebebi Kur’an-ı bıraktığımızdandır.” (Mehmet Sait Çelik – İLKHA) 

























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.