‘Mursi değil, Cuntacılar yargılanmalı’

‘Mursi değil, Cuntacılar yargılanmalı’

Mısır’da Muhammed Mursi’ye verilen cezayla ilgili açıklamada bulunan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı, cezayı kınayarak Mursi’nin değil, Cuntacıların yargılanması gerektiğini söyledi.

Mısır’da Muhammed Mursi’ye verilen cezaya tepkiler gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, verilen cezayı kınayarak, Mursi’nin değil, Cuntacıların yargılanması gerektiğini söyledi.

Mursi’nin, yapılan demokratik secimle halkın yüzde 52 oyunu alarak seçildiğini dile getiren Başkan Yalçın, Mısır’ın “seçim kazanmış” tek meşru Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye verilen cezayı kınadı.

Mısır halkının iradesine indirilen darbenin aslında tüm dünyadaki Müslümanlara reva görüldüğünün altını çizen Yalçın, “Diğer İslam ülkelerindeki İslam liderlerinin asılarak şehit edilmesi, hapse mahkûm edilmesi hepsi dünyanın küresel aktörlerinin İslam fobisinin ‘Kendine hak, Müslümana müstahak’  ikiyüzlülüğünün göstergesidir.” dedi.

Uluslararası kurumların bu şaşılıktan kurtulması gerektiğini söyleyen Yalçın, “Uluslararası kurumları, demokrasi havarileri, insan hakları savunucuları, bilumum hakperestler, bu şaşılıktan kurtulmalı, sözün erdem, ahlakın muhkem kanunları gereğince üzerine düşeni yaparak bu yargısız infazlara karşı ortak bir eylem planı belirlemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Darbeciler, tüm insanlığın vicdanı karşısında hesap vermelidir”

Muhammed Mursi’nin ve zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyen binlerce insanın değil, Cuntacıların yargılanması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Şehitliği makam bilerek ve verdiği oyun namusunu savunarak meydanlarda başını dik tutup dünyada eşi benzerine az rastlanan asil bir direnişe imza atanlar, ‘tiyatral mahkemelerde’ değil, demokrasinin işlediği kamu vicdanını temsil eden mahkemelerin huzurunda darbeciler tüm insanlığın vicdanı karşısında hesap vermelidir." şeklinde konuştu.

Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın yeni zulümlere, hukuksuzluklara kapı araladığını kaydeden Yalçın, bunların haksızlığa meşruiyet sağladığını, ilkesel ve temelde kararlı bir duruş sergilemediklerinden darbecilerin zulmünü bir adım daha ileriye götürmeye çalıştıklarını, bunu da büyük bir kaygı ile takip ettiğini belirtti.

“Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek”

Yalçın, "Bu kapsamda Mısır'da ‘Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek’ için Cunta karşıtı gösteri yapanlara verilen idam cezasını ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını kınıyor, uluslararası arenayı yargısız infaza karşı ortak bir eylem planı belirlemeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Verilen bu cezayla adaletin, insanlığın indinde ilga edildiğini ve insanların demokratik tercihlerinin şahıslarının hüviyetinde çiğnendiğini belirten Yalçın, İnsanlığın sözde mahkeme kararlarıyla ayaklar altına alınmasına dünyanın sessiz kalmasının ise küresel aktörlerin emellerine göre şekil verilerek, İslam ülkelerine ihraç edilen “tak-çıkar protez demokrasilerin” eseri olduğunu kaydetti.

“Müslümanları, haksızlık karşısında haykırmaya davet ediyoruz”

Yalçın, son olarak şunları söyledi: “İstenirse baskılar sonucu adalet terazisine müdahale söz konusu iken dünyanın kör, sağır ve sessiz kalmasını kabullenmiyoruz, tüm insanlığı, insan onuruna yaraşır bir duruşa, Müslümanları da İslam kardeşliği adına bu haksızlık karşısında haykırmaya davet ediyoruz. Mursi dahil tüm İhvan tutukluları serbest bırakılmalı, Muhammed Mursi'nin göreve iadesi sağlanmalı, darbenin asker-sivil tüm aktörleri yargılanmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.