Mursi'nin şehadetine dünyadan tepkiler

Mursi'nin şehadetine dünyadan tepkiler

2013 yılından bu yana zindanda bulunan ve çıktığı mahkeme salonunda şehid olan Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin şehadetine tüm dünyadan tepkiler geldi.

Darbeci Sisi tarafından görevine son verilen, 2013 yılından bu yana zindanda bulunan ve çıktığı mahkeme salonunda şehid olan Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılanlara tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Mısır devlet televizyonu, Mursi'nin dün mahkemedeki ifadesi sırasında kalp krizi geçirerek şehid olduğunu duyurmuştu. Dünyadan Mursi'nin şehadetinin araştırılması çağrıları gelirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarih, onu cezaevine atıp, idamla tehdit edenleri ve şehadetine yol açan zalimleri asla unutmayacaktır." dedi. Erdoğan Mursi'nin, "inandığı dava uğruna verdiği mücadele sırasında hayatını kaybeden bir şehit" olduğunu söyledi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, kalp krizi geçirdiği öne sürülen Mursi’nin şehadeti için "Bu bir cinayettir." açıklaması yaptı. Mursi’nin cesedine otopsi yapılması için uluslararası bir komisyon kurulması ve dünya çapında Mısır büyükelçilik ve konsoloslukları önünde eylem yapılması çağrısında bulundu. Muhammed Mursi'nin Mısır halkının haklarını mahkeme savunduğu ve şehit olduğu ifade edilen açıklamada, "Mursi çok ağır şartlarda hücre hapsine tutularak, tedavi hakkı gibi en sıradan haklardan dahi mahrum edilerek ölüme terk edildi. Ölümünden Mısır yönetimi sorumludur." ifadelerine yer verildi.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Ahmed er-Raysuni ise "Mursi'nin ölümü, sessiz kalarak iş birlikçi haline gelen Arap liderlerine bir ayıp ve utançtır. Muhammed Mursi, altı yıldır hapishanelerde işkence görüyor ve acınılacak, maskara halindeki mahkemelere götürülüyor. Altı senedir onu parça parça öldürdüler." şeklinde konuştu.

Hamas ise Mursi’nin şehadetiyle ilgili bir açıklamada, "Mursi, Filistin davası da başta olmak üzere, Mısır ve halkı için uzun mücadelelerde bulundu." diyerek başsağlığı diledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine, Mursi'nin mahkeme salonunda şehid olmasına ilişkin cunta makamlarının soruşturulması çağrısı yaptı. HRW'den yapılan açıklamada, "BM İnsan Hakları Konseyi, Mısır'da yaygın kötü muamele ve Mursi'nin de ölümünü içeren büyük çaptaki insan hakları ihlallerine ilişkin bir soruşturma açmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Af Örgütü de Mursi’nin şehadetiyle ilgili "saydam ve derinlemesine" bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.