Muş tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıkar

Muş tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıkar

​'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Hayvancılık Projesi'nin tanıtım programında konuşan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş ili göz önüne alındığında tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıktığını söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından hazırlanan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eşgüdümlü yürütülen "Üniversitelerde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı" kapsamında pilot proje seçilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Hayvancılık Projesinin” tanıtımı yapıldı.

Muş Alparslan Üniversitesi Konukevi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Belediye Başkanı Feyat Asya, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, MŞÜ rektör yardımcıları ile personeller katıldı.

Toplantıda konuşan ve projeyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş ili göz önüne alındığında tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıktığını söyledi.

Polat, “Bölgemiz, gerek makro planda olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi olarak gerekse Muş ili göz önüne alındığında mikro planda bir gıda, tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıkar. Bin metre rakımda yerleşen ilimiz 8 bin 196 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Arazi varlığının yüzde 42’si tarım, yüzde 34’ü mera, yüzde 11,5’i çayırlık, yüzde 9’u ormandır. İlimizin tüm parametreleri gıda, tarım ve hayvancılık üzerine kurulu olduğundan, sanayi yatırımlarının tümü de bu alana yönelik çalışmalar üzerinden şekillendiği için yetişmiş insan gücü ve kalifiye ara eleman sorunumuz yoktur. İlin küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 1 milyon, büyükbaş hayvan varlığı ise 300 bin baş civarındadır. Merkez ilçe, Bulanık ve Malazgirt ilçeleri sığır yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı alanlardır. Öte yandan Güroymak ilçesi her ne kadar Bitlis’e bağlı olsa da Muş ovası havzasında yer alması itibarıyla tüm zirai ve ticari faaliyetlerini Muş üzerinden yürütmekte olduğundan, bahse konu bu alanla birlikte Türkiye’nin 6’ncı sıradaki manda yetiştiriciliği de Muş’ta yapılmaktadır. Koyun varlığı itibariyle Türkiye’de 7’inci, sığır varlığı itibariyle ise 15’inci sırada yer alan ilimizde, yıllık yaklaşık 330 bin ton süt ve 9 bin ton et üretimi söz konusudur.” ifadelerini kullandı.

Rektör Polat’ın konuşmasının ardından bir konuşma yapan Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz ise, "Etrafımızda tarım ve hayvancılık potansiyeli var. En önemli mukayese üstünlüğümüz de bu. Belki kıymetini fazla bilememiş olabiliriz, ancak son yıllarda hükümetimizin aldığı tedbirlerle önemli bir noktaya gelindi, bundan sonra da daha iyi bir noktaya gelecek. Birkaç gün önce hayvancılığa dayalı teşvik kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. İşin yerel boyutu var, yerel boyutunda da üniversitelerimiz var. Üniversitelerimiz çok önemli ve bulundukları ili harekete geçirebilecek insan kaynağıyla, araştırma-geliştirme faaliyetleri olan kurumlardır. Tabi zaman zaman bu potansiyeli dinamik, aktif bir hale getiremedikleri yönünde tespitler oldu ancak burada da görüyoruz ki özellikle Muş ilinin mukayeseli üstünlük noktasında en öne çıkan, tarım ve hayvancılık konusunda Muş Alparslan Üniversitesi, ileri adım atmış ve toplumla, yöreyle iç içe bir projeyi hayata geçirmiş. Bir konuda ihtisas sahibi olmak kadar önemli bir şey yoktur.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.