Muşlu arıcılar yaklaşık 600 ton bal bekliyor

Muşlu arıcılar yaklaşık 600 ton bal bekliyor

Muş İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, bu yıl 550 ila 600 ton arasında bal beklediklerini söyledi.

Muş'ta arıcılık yapan vatandaşlar bu sene baldan umutlu olduklarını söylerken, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Pekbay, bu yıl 550 ila 600 ton arasında bal beklediklerini belirtti.

Karasu Nehri kenarında konaklayan arıcılar, arıların günlük bakım ve kontrollerini yapıyorlar. Öğle saatlerinde bal kovanlarının yanına giden arıcılar, peteklerin kontrollerini yaptıktan sonra bal kovanları bölgesindeki çadırlarda dinleniyorlar.

Muş İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Pekbay, yaptığı açıklamada, kovan başı yaklaşık 17 kilogram bal beklediklerini dile getirdi. Pekbay, "Bizim şu an 263 aktif üyemiz var. İlimiz Türkiye'de arıcı kardeşlerimizin merkez noktasıdır. İlk arıcı arkadaşlarımızın akın ettiği metropol bir bölgedir. Bundan dolayı yaklaşık 60 ila 70 bin arılı kovan ilimizde konaklamaktadır. Biz birlik olarak da 34 bin arılı kovana sahibiz. Kovan başı yıllık 17 kilo bal beklentimiz var. Bundan dolayı yıllık 550 ila 600 ton bal bekliyoruz. İlimizde Ordu, Muğla, Adana ve ülkenin her yerinden gelen arıcılar mevcut. İlimiz ilk gezgin arıcıların merkez noktasıdır. Geçen sene ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de kuraklık vardı. Allah'a şükür, bu sene verim iki katına çıktı. Bundan dolayı arıcı arkadaşlar adına umutluyuz." dedi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden arıcıların ilk uğrak yerinin Muş Ovası olduğunu ifade eden birlik üyesi Ali Ercan Tekgül, şunları söyledi: "490 civarında arı kovanım var. Özellikle Güneydoğu, Ordu, Karadeniz Bölgesi'nden gelen arıcı arkadaşlar ilk önce Muş Ovası'na gelirler. Gelen arıcılar, ovadaki nektar üçgüllünden, ballıbabasından, akasyasından ve ovadaki tüm bitkiden faydalandıktan sonra yaylalara, daha yüksek bölgelere geçiyor. Yüksek kesimlerde ise geven, kekik, sığırkuyruğunun bol olduğu bölgelere akın ediyorlar. Bundan sonraki nektar akımı kovandaki petekli balların daha iyi, daha sırlı ve daha güzel olmasını bekliyoruz."

Muş'un arıcılar için önemli bir konuma sahip olduğuna değinen Tekgül, "Mesela Akdeniz Bölgesi'nde kışlatma yapan arıcı arkadaşlarımız ilkbahar mevsiminde mayıs ayının ortalarından haziran ayının ortalarına kadar geçen sürede arılarını bu bölgeye getirerek, arıları şekerden kurtarmış oluyor. İçeriden vermek zorunda olduğu takviyeyi vermeden bu ovadan o birimi atlatmış oluyorlar. Arıcılar daha yüksek kesimleri tercih ederek, ekonomik olarak daha fazla zorluk çekmezler." ifadelerini kullandı.

Arıcı Ercan Balkaya ise bu yıl kendi arılarından yaklaşık 5 ton bal almayı beklediği söyleyerek, "Doğa bu sene çok güzel, bu mevsime kadar beklentimiz ve aldığımız ürünler konusunda çok güzel bir yıl geçiriyoruz. Mevsim bu şekilde devam ederse beklentimizi karşılarız. Organik balın kilosu 150 lira, süzme balın kilosu 80 lira, düz peteğin kilosu ise 100 liradır. Geçen yıl güzel bir yıl geçiremedik. Mevsim kurak geçtiği için beklentilerimizi karşılayamadık." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.