Müslüman sıfatı taşıyıp zalimlerin yanında yer alanlar bizi çok üzüyor

Müslüman sıfatı taşıyıp zalimlerin yanında yer alanlar bizi çok üzüyor

ABD'nin Kudüs planına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslüman sıfatı taşıyıp, zalimlerin yanında yer alanların kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'ta yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Sivas Yeni Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Toplu açılış töreni ile resmi açılışları gerçekleştirilen 53 hizmet ve tesisin yatırım bedelinin 821 milyon lira olduğunu bildiren Erdoğan, bu yatırımların şehre kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

ABD'nin, Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına değinen Erdoğan, Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu, Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Erdoğan, "İslam dünyasının Kudüs konusundaki hassasiyeti bilindiği hâlde alınan bu karar bölgede zaten sürekli örselenen barışa, huzura, güvenliğe yönelik bir kışkırtmadır.

1980 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin aldığı 478 sayılı ve altında Amerika'nın da imzası olan belgeye göre, israilin Kudüs'ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980'de 478 sayılı bu kararı tek başına nasıl yok farz ediyorsun? Senin böyle bir yetkin var mı? Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Büyük bir devlete yakışan nedir? Barışı sağlamaktır, çatışmasızlıktır, karmaşa çıkarmak değildir. Bu bölgedeki hassasiyetler bilindiği halde nasıl oluyor da böyle bir şeyi yapıyorsun? Buna yetkin yok. 1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır, israil bir işgalci devlettir, israil bir terör devletidir. Ey Trump, senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Biz beklerdik ki bu konuda böyle bir düşüncen varsa bu bizimle önce paylaş. Şu anda Tayyip Erdoğan Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatının Dönem Başkanıdır, bizimle bunu paylaşman gerekirdi ve hiç paylaşmadan böyle bir adım atamazsın." dedi.

"ABD'nin Kudüs kararı hukuk tanımaz bir adımdır"

Söz konusu kararla ilgili olarak günlerden beri İslam ve Hristiyan dünyasının ileri gelenlerini tek tek telefonla aradığını anlatan Erdoğan, çarşamba günü İstanbul'da toplanacak İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrasında kararla ilgili olarak sonuç bildirgesi açıklayıp etkinliklerini sürdüreceklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Yani Trump'ın 'Ben yaptım oldu.' demesiyle olmuyor. İstediğin kadar sen oraya büyükelçiliğini taşı, istediğin kadar israil orayı başkent ilan etsin, ne olur biliyor musunuz? Sadece israil yaptıklarıyla kalır, Amerika da aldığı bu adaletsizce kararıyla baş başa kalır. Çünkü bu hukuk tanımaz bir adımdır. Bizim hukuk tanımaz bir adımı kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir. İsrail yönetimi Müslümanların Kudüs'teki varlığını sınırlandırmaya ve hatta sonlandırmaya yönelik kötü niyetini, bölgeyi işgal ettiği 1947'den beri her fırsatta gösteriyor."

"Müslümanların Harem'e girişlerini engellemek için akla gelmeyecek yollara başvuruyor"

Kudüs’te şehirdeki genel baskıların yanında, özellikle Mescid-i Aksa'nın ve Kubbet-üs Sahra'nın içinde bulunduğu Harem bölgesine yönelik israilin tacizlerinin ve saldırıların kesilmeden devam ettiğine değinen Erdoğan, "Müslümanların Harem'e girişlerini engellemek için israil güvenlik güçleri yıllardır akla, hayale gelmeyecek yollara başvuruyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar dâhil tüm Filistinlileri baskıya, kendi topraklarından kaçırmaya yönelik bir politika bilinçli olarak ve insafsızca yürütülüyor." şeklinde konuştu.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ey Trump, ey Netanyahu! Siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğümüz bu acze, bu duruma düşmeyeceğiz. Biz çünkü daha vakur, daha onurluyuz. İspanya'dan Yahudiler sürüldüğü zaman dünya onlara kapısını kaparken, benim ceddim kapısını açtı ve onları burada ağırladı. Nereden sürülürlerse sürülsünler mazlumların el aman dediği anda kapısı Türkiye oldu. Biz böyle bir milletiz, böyle bir ecdada sahibiz. Eğer bizden buna seyirci kalmamız bekleniyorsa hiç kimse kusura bakmasın, biz böyle bir ayıbı sırtımızda taşımayız. Bakın, sinagoglarda biz hiçbir zaman orada böyle oluyor diye kalkıp da ülkemizde de karşıtı olsun istemedik ve istemeyiz. Tüm güvenlik güçlerimize, aman ha dikkatli olun, hep bunu deriz. Niye? Çünkü biz inancımıza güveniyoruz, onun için inanç hürriyetinden korkmayız. Biz düşüncemize güveniyoruz, onun için düşünce hürriyetinden de korkmayız. Çünkü biz haklıyız, onun için de güçlüyüz. Ama Amerika herhâlde pazularına güveniyor, 'Benim pazum var, onun için güçlüyüm.' Hayır, değilsin, çünkü haksızsın."

"Müslümanların göz bebeği olan bu mübarek beldeye sırtımızı dönmemiz kendimizi inkâr etmemiz demektir"

Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi, Hz. Muhammed'in Miraç'a çıktığı kutsal mekân ve Hz. Ömer'in İslam ümmetine emaneti olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Kudüs, ecdadımız Yavuz Sultan Selim'in bize emanetidir. Asırlarca Müslümanların göz bebeği olan bu mübarek beldeye sırtımızı dönmemiz, kendimizi inkâr etmemiz demektir. Biz Sultan Abdülhamid'i inkâr edebilir miyiz? Onların hiçbir bedel kabul etmeksizin sahiplendikleri bu toprakları biz yok fark edebilir miyiz? Eğer Kudüs'ü sıradan bir şehir sananlar varsa çok yanılıyor. Kudüs diğer pek çok vasfının yanı sıra bir semboldür, hem de öyle bir sembol ki dostu düşman, düşmanı dost yapar." ifadelerini kullandı.

"Müslüman sıfatı taşıyıp, zalimlerin yanında yer alanlar bizi çok üzüyor"

ABD'nin söz konusu kararını protesto eden bir çocuğa uygulanan şiddeti gösteren fotoğrafa atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir? Maalesef Müslüman sıfatı taşıyıp da safları gayet açık olan bu mücadelede hâlâ zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor. Ama su-i misal emsal olmaz, kötü örnek asla örnek olamaz. Biz doğrunun, iyinin, güzelin, hakkın rızasına uygun olanın peşinde koşacağız. Bu mücadeleyi de zafere ulaşana kadar sürdüreceğiz. Sabreden kimse zafere ulaşacaktır unutmayın." dedi.

Törenden sonra Sivas Valiliğini ziyaret eden Erdoğan, Sivas Valisi Davut Gül'den şehirde yürütülen hizmet ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas'taki temasları kapsamında; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisine duydukları sevgiden dolayı 1999'da doğan üçüzlerine Berhan Recep, Ensar Tayyip ve Berat Erdoğan isimlerini veren ve 2000 yılında Kısıklı'daki ofisine davet ederek görüştüğü Berrin-Orhan Çakmak çiftinin evine ziyarette bulundu.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.