Muş'ta yoğun kar kırsal hayatı olumsuz etkiliyor

Muş'ta yoğun kar kırsal hayatı olumsuz etkiliyor

Başta doğu illerinde yoğun kar yağışı nedeniyle kırsalda hayat adeta durma noktasına gelirken vatandaşlar kendi imkanlarıyla ulaşımı sağlamaya çalışıyor.

Muş merkeze bağlı 1851 rakımlı ve şehrin en çok kar yağışı alan köylerinden olan Yukarıyongalı (Dêra Çengelli) köyünde yoğun kar yağışı sonrasında bazı evler ve ahırlar adete kara gömüldü.

Kent merkezine 49 kilometre uzaklıkta bulunan köyün, tek geçim kaynağı hayvancılık olduğu için yoğun kar yağışı sonrasında hayat durma noktasına geldi.

Köylüler bir yandan küreklerle evlerinin yolunu açarken diğer yandan kar altında kalan ev ve ahırlarının çatısında biriken karı temizlemeye başladılar.

Evlerinin ve ahırlarının yolunu açmak ve çatılarını temizlemek için hummalı bir çalışma başlatan köylüler, kışın, çile olduğu kadar güzelliklerinin de bulunduğunu söylediler.

Köylerinde bir buçuk metre kar yağdığını aktaran Abdulhakim Keser, "Buranın geçimi hayvancılık üzerinedir. Kardan tüneller açarak ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Burada hayat şartları zordur. Görüyorsunuz kar çok yağmış." dedi.

Yoğun kar yağışının köyde hayatı olumsuz etkilediğini ve büyük zorluklar yaşadıklarını söyleyen Süphi Yöndem ise "Saman taşıyoruz ve tipi oluyor çoğu zaman. Bu da bizi zorluyor. Geçimimiz zor oluyor ama çalışmaya mecburuz. Çalışmazsak olmuyor. Köyde evler kar altında kalmış ve yollarımız kapalıdır. Kar yağışı da güzeldir. Köyümüze fotoğraf çekmeye gelenler de oluyor." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler