Müstehcen film izlemek caiz midir?

Müstehcen film izlemek caiz midir?

Önce açık resimleri sadece kadın resmi diye sınırlamamak lâzım. Avret yerleri açık resimler kadının olursa günah, erkeğin olursa günah olmaz diye bir şey yoktur.

Avret sayılan uzvun açılması ve bakılması, kimden olursa olsun haramdır ve günahtır. Ancak haramlık ve günah en mahrem noktalara yaklaştıkça artar ve ağırlaşır. (Fetâvây-i Hindiyye V/288; Dürer Hâsiyesi Abdülhalîm I/199)

Diğer yönden, zaruret yokken avret sayılan yerlerinin fotoğrafını çektirip teşhir edilmesine izin vermenin bir haram ve bir günah olduğunda şüphe yoktur. Böyle olan resimlere bakmaya gelince, bunun; canlısına bakmak kadar ağır günah olmadığı da açıktır. Ancak bunu, berikinin hafif olduğunu ânlatmak için değil; aralarında fark bulunduğunu anlatmak için söylüyoruz.

Harama bakış zinanın başlangıcıdır. Bunun için gözü korumak mühimdir. “Bir bakmadan ne olur” diyerek bu konuda aldırmazlık gösterenler sonunda büyük felaketlerle karşılaşırlar.

İsra suresinin 32. ayetinde Cenab-ı Hak, “Sakın zinaya yaklaşmayın!” buyuruyor. Buradaki “yaklaşmayın” emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntelere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.

Ebu Hureyre (radıyallahu anh) Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Bütün gözler kıyamet günü gözyaşı akıtacaktır. Şu gözler hariç:

Allah’ın haram ettiği şeye kapatılmış gözler.
Allah yolunda bir görevde uykusuz kalmış gözler.
Bir sinek kafası kadar da olsa, Allah korkusundan dolayı yaş akıtmış gözler.” (Hakim, Darimi)

Sahip olduğumuz nimetlerin en önemlilerinden biri de Allah Teâlâ tarafından bize bahşedilen gözdür. Dolayısıyla görme nimetinin şükrü, onu Allah Teâlâ’nın haram kıldığı şeylerden korumak, görmemiz gerekenleri de görmektir. Nefsimizle mücâdele ederek gözleri harama bakmaktan sakındırmak, bize dünya ve ahiret saadetini kazandıracaktır. Üzerinde günah işlediğimiz toprak mahşerde aleyhimize şâhitlik edecektir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Kim, iffetli olmak isterse, Allah onu iffetli kılar. Kim, insanlardan istemekten vazgeçerse, Allah onu zengin kılar. Kim, Allah’tan sabırda muvaffak kılmasını isterse, Allah ona sabrı kolay kılar. Hiç kimseye, sabırdan daha hayırlı ve daha geniş bir nimet verilmemiştir.”

(Buhârî; hadis no: 1469).

Özellikle cinsel tahrikin ve müstehcenliğin önemli bir ticari sektör olduğu ve gençlerin tabiî cinsel eğilimlerinin acımasızca sömürüldüğü ve giderek anormal ve gayrimeşru tatmin yollarının yayılma özelliği gösterdiği toplumlarda, gençlerin şehevî duygularına hakim olmalarının zorluğu inkâr edilemez. Bu nedenle bireylerin ahlaksızlığına, cinsel dürtülerin açığa çıkmasına neden olacak video, oyun gibi şeyleri yapmak, satmak, almak ve seyretmek caiz olmaz.

Kur’an-ı Kerim’de hem erkeklerin hem de kadınların harama bakmamaları, edep yerlerini iyice örtülü tutup, iffet ve namuslarını korumaları emredilmektedir (Nur, 30-31). Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’de,

“…gözlerin zinası şehvetle bakmaktır…”

(Buhari, “Kader”, 9; Müslim, “Nikah”, 44)

buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.

Allah Teâlâ, bir âyette şöyle buyurur:

“Allah, gözlerin hâin bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir.”

(Mü’min,19)

Namahrem, yani nikâh düşen kadına bakmak, onunla el sıkışmak, şehevî arzuları kamçılayan sözleri söylemek veya dinlemek, böyle şeylerin peşinde dolaşmak, zinaya sebep olan hareketler olduğu için, bu hareketlere de mecazen zina denilmiştir. Çünkü göz nereye bakarsa gönül de oraya akar. Namahrem kadınlara bakmak, şehevî arzuları tahrik etmesi ve fitneye sebep olması, zinaya bir adım olması sebebiyle, gözün namahreme bakmaktan korunmasına büyük önem verilmiştir.

Konuyla ilgili Nur Suresi’nde şöyle buyurulur:

“Mü’min erkeklere söyle! Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu, kendileri için çok daha temiz bir harekettir. Gerçekten ALLAH Teâlâ, kullarının ne yapacaklarından hakkıyla haberdardır. Ve mü’min kadınlara da söyle! Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar…”

(Nur Sûresi, 30-31)

Bu ayetlerde, gözün namahreme, harama bakmaktan korunması, cinsî uzuvların zinadan korunmasından önceye alınmıştır. Zira zinaya sebep: Göz ile temastır. Göz teması, bakışmalar zihin kirlenmelerine yol açmaktadır.

Zihin kirlenmesine karşı çok hassas olan Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz, Huzeyfe (Radıyallahu Anh) den rivayete göre:

“Harama bakış şeytanın zehirli oklarından bir oktur. Kim ALLAH Teâlâ dan  korktuğu için onu terk ederse ALLAH Teâlâ bu hareketine karşılık ona bir iman verir ki o kimse imanın tadını ta kalbinin derinliklerinde  hisseder.” buyurmuşlardır.

(Hâkim Müstedrek 4/314)

Erotik sahnelerin seyredilmesi, kişinin manevi hayatını olumsuz yönde etkiler. Üstelik zamanla alışkanlık ve tutku haline gelerek, birtakım ahlaki zaafların ve hiç istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple böyle bir şeyden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Bütün günahlar ve ahlâkî bozulmalar müstehcene bakışla başlar, bakışın ısrarıyla gelişir, sonra fiilî günaha dönüşür. Üstelik gözler baktıklarının resimlerini de çeker, hayal arşivinde depo eder. Nereye gitse, nerede olsa artık çektiği bu resimler, hayal âleminde gözlerinin önündedir.

Konuyu şu beyit ile sonlandırmak istiyorum :

Az nimeti az sanma, kimden geliyor ona bak!
Az günahı az sanma, kime karşı ona bak!..

( Yahyalılı Hacı Hasan Efendi (ks) )

Kaynak: mektebisuffa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler