Musul operasyonu uluslararası güçlerin petrolden pay kapma yarışıdır

Musul operasyonu uluslararası güçlerin petrolden pay kapma yarışıdır

HAKSİAD Başkanı Ramazan Azboy, Musul operasyonuyla uluslararası güçlerin petrolden pay kapma yarışına girdiğini belirtti.

Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, ABD öncülüğündeki koalisyonun başlattığı Musul operasyonunun ekonomiye yansımalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Irak’ın ve bölgenin en büyük petrol rezervinin Musul ve Kerkük’te olduğunu hatırlatan Azboy, uluslararası güçlerin petrolden pay kapma yarışlarına girdiğini ifade etti.

Azboy, “Musul’u, merkezi Irak Hükümeti mi Kürdistan Federal Bölgesi mi yoksa uluslararası şirket veya devletler mi yönetecek buna bakmak lazım. Belirsizlik olduğu takdirde petrol ve döviz fiyatlarında yükselme olacaktır. Burada kırılgan bir ekonomik içerisinde olumsuz etkilerini en başta biz göreceğiz. Doğrusu, Musul operasyonu uluslararası güçlerin petrolden pay kapma yarışıdır. Olaya böyle bakmak lazım. Bir taraftan bölgeyi dizayn etmeye çalışırlarken diğer taraftan da yeraltı zenginliklerini nasıl sömüreceklerinin hesabını da yapıyorlar.” dedi.

Musul operasyonun kısa sürede neticelendirilmesi gerektiğini belirten Azboy, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Yapılan operasyon ne kadar uzar ise ekonomik sıkıntılar olacaktır. Döviz ve maliyetlerimizde artış görülür. Temennimiz, kısa sürede biterse fazla bir ekonomik sıkıntı çekmeyeceğiz. Musul’daki petrol DEAŞ’ın elindeyken bile bu satılıyordu. Fakat çatışma sürecinde satılamayacağı için özellikle arzda bir daralma olacaktır.  Talep fazla olduğu zaman ve arzda daralma olursa petrol fiyatlarını, akaryakıt, enerji, ham madde üretimde yüksek enflasyon değerleri ortaya çıkacaktır. Bu da negatif sonuçlar ortaya çıkaracaktır.”

Musul’dan Türkiye’ye 300 bin göçün beklenildiğini ifade eden Azboy, “Hükümetin açıkladığı verilere göre Suriye’den gelen mültecilere 10 milyar dolar verildi. Sayı yükseldiğinde fazla bir külfet olacaktır.  Bu da ekonomide, sıkıntı olabilecek noktaya gelebilir. Kısa sürede bitmesi ve mültecilerin içinde bulundukları yerde olması gerekir.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler