"Namaz kılan kendisini otokontrol mekanizmasıyla kötülüklerden alıkoyar"

"Namaz kılan kendisini otokontrol mekanizmasıyla kötülüklerden alıkoyar"

Sabah namazında gençlerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, namaz kılan insanın, kendisini otokontrol mekanizmasına tabi tutarak kötülüklerden alıkoyacağına dikkat çekti.

Ankara’da bulunan İmam Hatip liseleri öğrencileri ve Kur’an kursu öğrencileriyle Ahmet Hamdi Akseki Camiinde sabah namazını birlikte kılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, namazın ardından gençlerle sohbet etti.

Müslümanlar olarak kılınan namazların, tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin Allah için olduğuna işaret eden Erbaş, “İşte biz Allah için buradayız. Allah için namazdayız. O’nun için rükû ediyoruz, secde ediyoruz, ibadet ediyoruz. Kulluk vazifemizi yerine getirmek için ibadet ediyoruz. Şükür vazifemizi yerine getirmek için ibadet ediyoruz. İbadet, bizi kötülüklerden arındırır.” dedi.

Namazın insanı çeşitli kötülüklerden alıkoyduğuna değinen Erbaş, “Namaz insanı bütün kötülüklerden alıkoyar. Namaz kılan insan kendisini otokontrol mekanizmasına tabi tutarak kendini kötülüklerden alıkoyar. İyi bir Müslüman olmak için şeytanın oklarından kendisini ibadetleriyle korur.” diye konuştu.

Erbaş, “Dua Rabbimize kulluğun bir ifadesidir. Dualarımız bizi Rabbimizin karşısında kulluğumuzu ifade eden bir insan konumuna getiriyor. Her an dua dilimizden eksik olmayacak. ‘kul’ anlamına gelen ‘abd’ ile ‘ibadet’ aynı kökten gelir. Kulluğu ifade etme faaliyeti ibadettir. İbadet kul olan insana hastır. Allah Resulü, önce kul olduğunu belirtmiştir. İbadetlerimiz, dualarımız kulluğumuzun bir ifadesidir." diye konuştu.

"Üç dua vardır ki, makbuldür." diyen Erbaş, bunları şöyle sıraladı: Bunlardan birincisi, mazlumun duasıdır. İslam dünyası adeta mazlumlar haritası haline geldi. Dünyada gözyaşı döken, aç kalan, açıkta kalan, elinden ekmeği alınan, evinden barkından çıkmak zorunda kalan milyonlarca insan var. Dini, dili, ırkı fark etmeksizin mazlumlara yardım etmek gerekir. Bizi ayakta tutan mazlumların duasıdır. İkincisi, yolcunun, misafirin duası. Üçüncü kabul olunacak dua ise anne babanın çocukları için yaptığı dua.

Erbaş, konuşmasının sonunda, "Burada beş yüz gencimiz, evladımızla birlikte sabah namazını kıldık. Bizim dualarımız bu gençlerimizle. Allah onların ailelerinden, vesile olan hocalarından razı olsun. Çocuklar anne babalarını göre göre şahsiyet kazanırlar. Onların namaz kıldıklarını göre göre namaza başlarlar. Çocuk seslerinden mahrum kalan bir cami ıssız bir eve benzer. Çocuk sesleri arkadan gelerek kılınan namaz çocuk sesi gelmeden kılınan namazdan evladır. Allah bu seher vaktinde yaptığımız duaları kabul eylesin." temennilerinde bulundu.

Programın ardından Erbaş, gençlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. (İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.