'Necdet Özel için için soruşturma izni bekleniyor' iddiası

'Necdet Özel için için soruşturma izni bekleniyor' iddiası

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in 2012’de söylediği sözler nedeniyle hakkında yapılan suç duyurusuna Yargıtay Başsavcılığı iki yıl sonra soruşturma izni istediği iddia edildi fakat bir süre sonra iddialar yalanlandı

Yargıtay Başsavcılığı’nın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, “siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı” gerekçesiyle Aydınlar tarafından yapılan suç duyurusunu iki yıl işlem yapmadan beklettikten sonra, kanun değişikliğini gerekçe göstererek soruşturma izni için Başbakanlığa gönderdiği iddia edildi ancak iddilar yalanlandı..

Gazeteci ve akademisyenler Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran, Orgeneral Özel’in Kürt sorunu, askeri yargı, Kürtçe’nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012’de Yargıtay Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi verdi.

Milliyet'in habeberine göre, Necdet Özel’le ilgili bu suç duyurusunun üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen henüz “takipsizlik” ya da “dava açılması” yönünde bir karar alınmamasının nedeni ise ortaya çıktı.

Suç duyurusu ile ilgili Yargıtay Başsavcılığı’nın, 2 yıl hiçbir işlem yapmadığı, 22 Şubat 2014’de yürürlüğe giren yasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı ön inceleme yaptırmak, soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesinin ardından dosyayı 3 Mart 2014’te 2014/20 K. sayılı görevsizlik kararıyla Başbakanlığa gönderdiği anlaşıldı. Bu tarihten itibaren Başbakanlık’tan da Yargıtay Başsavcılığı’na bir cevap gönderilmedi.

Buna göre Davutoğlu, Özel’in o tarihte büyük yankı uyandıran sözleri nedeniyle yargılanıp yargılanmayacağına karar vermek durumunda kalacak.

NE OLMUŞTU?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, 5 Ocak 2012’de Milliyet gazetesine verdiği demeçte Çözüm Süreci'ne ilişkin sorulara da muhatap olmuştu. Özel, bir soru üzerine, “Devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için KCK’nın yargı önüne çıkarılmasının hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum” demişti.

İDDİALAR YALANLANDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkındaki suç duyurusu nedeniyle 2 yıl sonra soruşturma izni istediğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Orgeneral Özel hakkında "siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle bazı kişilerce suç duyurusunda bulunuldu.

Genelkurmay Başkanı hakkındaki şikayeti kimin inceleyeceği konusundaki kanun boşluğu nedeniyle dosya önce Ankara Adliyesine gönderildi. Burada alınan görevsizlik kararının ardından Başbakanlığa konuyla ilgili kanun boşluğu bulunduğunu belirten yazı yazıldı.

Konu hakkındaki kanuni düzenlemenin ardından dosya, Başbakanlığa gönderildi.

Bu işlemin Başbakanlıktan izin isteme olmadığı, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığıyla ilgisinin kalmadığı kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.