Nesillerimiz için tarım arazilerimizi korumalıyız

Nesillerimiz için tarım arazilerimizi korumalıyız

Batman’da imara açılan verimli tarım arazilerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Doğan, bu alanların korunması gerektiğini söyledi.

Her geçen gün nüfusu hızla aratarak büyüyen Batman’da verimli tarım arazileri betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya. Batman’da birinci sınıf tarım arazileri yerleşime açılırken, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan ve korunması gereken toprağın imara açılması ise endişeleri beraberinde getiriyor.

Konu hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Batman’da merkez ve ilçelerle birlikte toplamda bir milyon 300 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi olduğunu aktararak sadece il merkezinde 60 bin dönümün yerleşime açıldığını kaydetti.

Tarım alanlarının korunmasının hayati bir önemese sahip olduğuna dikkat çeken Doğan, yetkililere çağrıda bulunarak verimli toprakların imara açılmaması gerektiğini ifade etti.

Batman’da her geçen gün binlerce dönüm verimli tarım arazilerinin imara açılarak heba edildiğini söyleyen Doğan, tarım alanlarının imara açılmasının ilerleyen süreçte birçok sorunu da beraberinde getireceğini dile getirdi.

"Yerleşim alanının yüzde 90’ı birinci sınıf tarım arazisidir"

Doğan, "Batman ilimiz ovada kurulmuş bir şehirdir. Ovada olması nedeniyle yerleşim alanının yüzde 90’ı maalesef birinci sınıf tarım arazisidir. Batman çok hızlı gelişen, hem tarımsal sanayi hem de sanayisini tamamlamaya doğru hızla ilerleyen bir ildir. Batman’ın, imarının, sanayisinin gelişmesi tabi ki sevindirici bir olaydır ancak bütün bunlar olurken topraklarımızı korumak zorundayız." dedi.

"Arazilerin 3'te birinin yerleşim alanı olması çok üzüntü vericidir"

Arazilerin 3’te birinin yerleşim alanı olmasının üzüntü verici olduğunu vurgulayan Doğan, "Özellikle Batman ovasının kurulu olduğu alan birinci sınıf tarım arazisidir. Sol sahil sulama kanalı aracılığıyla tarım arazilerinin sulanması amacıyla Batman’da DSİ’nin bir çalışması oldu. Ancak sulama alanı olarak belirlenen ve DSİ’nin sol sahil sulama kanalı kapsamında aldığı arazilerin 3’te birini bugün yerleşim yeri alanı olarak görüyoruz. Bu da çok üzücü bir olaydır." diye konuştu.

"Tarım arazileri binlerce yıl süre içerisinde oluşabilen arazilerdir"

Tarım arazilerini imara açmanın kesinlikle doğru olmadığının altını çizen Doğan, "Bu topraklarımız milli varlıklardır, birinci sınıf tarım arazileridir. Birinci sınıf tarım arazisi belki binlerce yıl süre içerisinde ancak oluşabilen arazilerdir. Bu kadar uzun süre içerisinde toprak haline dönüşebilen birinci sınıf tarım arazisi olan bir varlığımızı imara açmamız doğru değil. Özellikle bu konuda imar ve yerleşim alanlarının daha kırsal, engebeli alanlara doğru çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Nesillere iyi bir miras bırakmak istiyorsak topraklarımızı korumak zorundayız"

Konuşmasının devamında yetkililere çağrıda bulunan Doğan, şunları söyledi: "Bu konuda yetkililerin, ilgililerin bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım arazilerimiz bizim değerli varlıklarımızdır. Bin yılda ancak bir, iki santim toprak oluşabiliyor. İnsanların geçim kaynağı, gıdanın yetiştiği kaynak topraktır. Dünyanın her yerinde bu kadar verimli toprak yoktur. Dolayısıyla gelecekte bizden sonraki nesillere eğer iyi bir miras bırakmak istiyorsak topraklarımızı korumak zorundayız. Çünkü insan besinin temel kaynağı topraktır. Toprak olmasa insanın besin kaynağı da olmaz. O nedenle mutlak derecede toprağın korunması lazım. Batman ovası gibi birinci sınıf tarım arazisi olan alanların korunması gerektiğini düşünüyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler