‘Nişan, erkek ile kadın arasında bir evlilik sözüdür’

‘Nişan, erkek ile kadın arasında bir evlilik sözüdür’

Nişanlılar arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiği hakkında açıklamada bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, nişanın erkek ile kadın arasında bir evlilik sözü olduğuna dikkat çekerek, İslam’da kadın ile erkeğin birbirlerine helal olmas

Âlimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu nişanlılar arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiği hususunda yazılı açıklamada bulundu.

Nişanın erkek ile kadın arasında bir evlilik sözü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, İslam’da kadın ile erkeğin birbirlerine helal olması için aralarında nikâh akdinin bulunmasının şart olduğu belirtildi.

Nikâh akdi olmadığı sürede hiçbir şekilde nişanlıların birbirlerine helal olmadıkları belirtilen açıklamada, “Hiç tanımadığımız yabancı bir kadına veya erkeğe karşı takınmamız gereken yaklaşım ne ise nişanlı durumunda olduğumuz kadın ve erkeğe karşı da aynı yaklaşım içerisinde olmalıyız. Yüzük ise bunun göstergesidir. Öyle ki bir başka erkek gelip bu kıza talip olmasın. İslam bunu haram kılmıştır. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor; ‘Sizden birisi kardeşinin nişanı üzerine izni olmadıkça veya o kızı tamamen terk etmedikçe nişan yapmasın’ (Buhari). Hadis-i şerifte nişanın ne anlama geldiği açıkça izah edilmiştir; bir başka erkek, evlilik sürecinde olan kıza talip olmasın diye nişanlı olduğu belirtilir. Böylece o erkekte bu kızla evlenme ihtimalinin bulunmadığı bilsin ve ona göre davransın.” ifadelerine yer verildi.

“Kadın ile erkek nikâh gününe kadar birbirlerine helal sayılmazlar”

Nişanlılık döneminin evlilik için ön hazırlık olduğuna yer verilen açıklamada, “Bu ön hazırlık süreci ise meşru daireler içerisinde yapılmalıdır. Evlenecek çiftlerin bu ön hazırlıkları tamamlamak için birbirleriyle direk muhatap olması yukarıda izah ettiğimiz duruma ters düşüyor. Maalesef bu süreci bahane eden bazı nişanlılar bunu kendi aralarında birer görüşme vesilesi kılıyor. Ve flört benzeri işlere kalkışıyorlar ki bu caiz değildir. Çünkü kadın ile erkek nikâh gününe kadar birbirlerine helal sayılmazlar. İhtiyaç duydukları ön hazırlıkları ise ailelerin izni ve müdahilinde yapmalıdırlar.” denildi.

“Nişanlılık sürecinde ihtiyaç olmaksızın evlenecek çiftlerin görüşmesi caiz değildir”

Evlenecek kız ve erkeğin denk olmasına ilişkin bilgilere de yer verilen açıklama, şöyle devam etti: “Fıkıh kitaplarında evlenecek kız ve erkeğin birbirlerine denk olması gerektiği ısrarla vurgulanır. Hatta bazı İslam âlimleri bunun vacip olduğu görüşüne gider. Bu bakımdan erkek bir defa kızla görüşür de tekrardan bu görüşmeyi talep ederse kendisine müsaade edilir. Bu birkaç defa da gerçekleşebilir. Bu ilamın kendilerine verdiği bir haktır. Bu hakkı ise ihtiyaç duydukları sürece kullanmaları gerekir.  Öyle ki erkek ve kadının daha sonradan birbirlerine karşı bahaneleri kalmasın. Fakat nişanlılık sürecinde acil bir ihtiyaç olmaksızın evlenecek çiftlerin birbirleriyle görüşmesi caiz değildir. Bunun daha ötesine giderek buluşmaları, aralarında halvetin olması, birbirleriyle musafaha etmesi, el ele tutuşmaları haramdır. Allah (cc), kendi hududunu çiğneyenlerden razı olmaz.”

“Veliler nişan süresinin geciktirilmesini engellemelidirler”

Bu bakımdan kız ve erkeğin bu konuya azami derecede dikkat etmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Burada velilere de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle kız tarafının velisi nişan süresinde daima kızını gözetlemeli ve tek başına dışarıya göndermemelidir. Ayrıca veliler nişan süresinin geciktirilmesini engellemelidirler. Bunun birçok açıdan zararı görülmüştür. Bu süreç bir sorumluluktur. Birinci dereceden sorumluları ise velilerdir. İslam dini hayatın her alanında olduğu gibi evlilik konusunda da biz Müslümanlara bir ölçü belirlemiştir. Her kim bu ölçüleri dikkate alırsa hem dünyada hem de ahirette saadeti bulur ve huzurlu bir aileye sahip olur. Fakat her kim de bu ölçüleri almaz ve İslam dışı örf ve adetleri edinirse ne dünyada ne de ahirette felaha erer.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.