Norveç Molla Krekar'ı serbest bıraktı

Norveç Molla Krekar'ı serbest bıraktı

Norveç mahkemesi, Ensar El İslam'ın kurucusu ve eski lideri Molla Necmettin Fatih Krekar'ın ev hapsini kaldırarak serbest bıraktı.

Önceki gün Norveç makamları tarafından bir kez daha gözaltına alınan Ensar El İslam'ın kurucusu ve eski lideri Molla Necmettin Fatih Krekar'ın ev hapsi kaldırılarak serbest bırakıldı.

İtalya hükümeti, Norveç makamlarından "Terör eylemi planı yapma" iddiasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ensar El İslam'ın kurucusu ve eski lideri Molla Necmettin Fatih Krekar'ın iadesini istemişti.

Bunun üzerine önceki gün Norveç makamları tarafından bir kez daha gözaltına alınan Krekar, ailesi ile vedalaşmış ve "Yaşasın İslam, İslam tüm dünyaya yayılacak" sloganları atmıştı.

Krekar'ın avukatı, İtalya'nın Bolzano mahkemesi tarafından verilen kararı kabul etmediklerini, müvekkilinin kendisini savunmasına fırsat tanınmadığını söylemişti.

Molla Krekar da konu ile ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Terör eylemi planı yapma" iddialarının gerçek dışı olduğunu, Kürdistan bölgesinde laikliğin kaldırılarak yerine şeriat getirilmesini istediği için cezalandırıldığını söylemişti.

Bugün Krekar'ın durumunu görüşen Bolzano mahkemesi, Krekar'ın ev hapsinin kaldırılarak serbest bırakılmasına karar verdi.

Norveç'in Molla Krekar'ı İtalya'ya iade girişimi daha önce de yaşanmıştı. Norveç, 2003 yılında Molla Krekar'ı "ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit" olarak görmüş ve Irak'a iadesi için kovuşturma işlemlerini başlatmıştı. İade işlemi, Irak'ta idam cezası bulunduğu için engellenmişti.

Irak Kürdistanı'nda etkin olan ve bölgede faaliyet yapması yasaklanan Ensar'ül İslam'ın yetkilileri, Kürdistan yönetimince 2002 yılında tasfiye edilmişti. Örgütün kampları ise bizzat Talabani'nin adamları tarafından verilen bilgiler doğrultusunda ABD jetleri ve füzelerinin hedefi olmuştu.

Molla Krekar, 1991'den bu yana Norveç'te mülteci statüsüne sahip bulunuyor. Krekar, bu süre zarfında 3 kez suikaste uğradı.

Molla Krekar'ın kurucusu olduğu Ensar El İslam, ABD dahil çeşitli ülkelerin terörist örgüt listesinde yer alıyor. Molla Krekar, 2002 Eylül'ünde, Amsterdam havaalanında tutuklanmıştı. Norveç 2007 yılında Molla Krekar'ı Amerika'ya iade etme kararı almış fakat son anda yapılan hukuki bir itirazla iade durdurulmuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler