"Nükleer anlaşmayla ilgili yeni müzakereler yapılması söz konusu olamaz"

"Nükleer anlaşmayla ilgili yeni müzakereler yapılması söz konusu olamaz"

Ayetullah Ali Hamaney’in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hakkındaki sözleri ve nükleer anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu.

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamaney’in Dış Politika Danışmanı ve İran İslam Nizamı Maslahatı Teşhis Konseyi Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Ekber Velayeti, Tahran’da düzenlenen bir törende gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hakkındaki sözlerine ilişkin konuştu.

Trump’ın sözlerinin saçmalık olduğunu, İran’ın savunma sistemleri için başkalarından izin almasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Amerika, nükleer anlaşmaya imza atan 5+1 ülkelerinden biridir." Hatırlatmasını yapan Velayeti, "5+1 üyesi olarak verilen sözleri yerine getirmesi gerekir. Nükleer anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi ya da yeni müzakereler yapılması gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Hiç bir zaman, yeni bir nükleer anlaşma olmayacak diye konuştu."

"ABD Trump’ın açıklamaları yeni bir şey değil. Bir dizi saçma konuşmalar yapıyor ve etrafındakiler daha sonra bu saçma konuşmaları düzeltme yoluna gidiyor." diyen Ali Ekber Velayeti, sözlerine şöyle devam etti:

"Amerikalılar hiç bir zaman verdikleri sözleri yerine getirmedi. Bu ister Obama zamanında ister Trump zamanında olsun, her zaman sözlerinde durmayan siyasetler izlemişlerdir. Dolayısıyla 5+1 üyesi ülkeler, Trump’un bu sözlerinde durmamasına karşı tavır alması gerekir. Nükleer anlaşma Amerika’nın onaylamasına ihtiyaç olmayan bir anlaşmadır. Şu anda, Amerika'nın altına imza atılan anlaşmaya bağlı olması gerekir. İster onaylasın ister onaylaması nükleer anlaşma imzalanmıştır."

Velayeti, "Nükleer anlaşma konusunda bazıları, yapılan anlaşmanın eksik, bazıları da anlaşmaya karşı olduğunu söylüyor. Bazıları anlaşmanın kâmil olduğunu, fakat İran’ın bölgedeki varlığının müzakere edilmesi gerektiğini savunuyor. Bazıları, İran füzelerinin görüşmelere açılması gerektiğini belirtiyor. İran İslam Cumhuriyeti, bölgedeki varlığı ya da kendi savunma sistemi için hiç kimseden izin almaz." vurgusunu yaptı.

Nükleer anlaşma konusunda farklı görüşlerin bulunduğunu belirten Velayeti, “Şimdi Avrupa ülkeleri, 'Nükleler anlaşma geçerlidir, fakat ek madde olması gerekir. Bunun için İran’ın bölgedeki varlığını görüşme şartını koymalı' diyorlar. Böyle bir şart doğru olmayacağı gibi kabul de edilemez. Bizim bölgedeki varlığımız ya da bizim savunma füzleri yapmamız hiç bir şekilde müzakere edilemez. Bu İran halkına yönelik hakaretlerdir ve gerekli cevap verilecektir.” diye konuştu. 

İLKHA








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.