Obama, Netanyahu ile görüşmeyecek!

Obama, Netanyahu ile görüşmeyecek!

Obama, Netanyahu ile ABD'de görüşmemesinin tek sebebinin İsrail'deki seçimler olduğunu belirterek ABD başkanlarının seçimlerden önce ülke liderleri ile görüşmediğini söyledi

ABD Başkanı Barack Obama, seçimlerden önce ülkelerin liderleri ile görüşmeme gibi bir teamülleri olduğunu belirterek Netanyahu ile İsrail’deki seçimler nedeniyle görüşmeyeceğini fakat sürekli işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Obama toplantıda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in ABD Kongresi'nde İran konusunda konuşma davetini kabul etmesiyle ilgili soruyu da cevapladı.

Netanyahu ile devamlı görüştüğünü ve ekiplerinin düzenli işbirliği içinde olduğunu bildiren Obama, “Seçimlerden hemen önce diğer ülkelerin liderleriyle görüşmemek gibi bir uygulamamız var. Angela’yı sevmeme rağmen, eğer seçimlere iki hafta olsaydı, büyük ihtimal Beyaz Saray’dan davet almayacaktı, kendisi de talepte bulunmazdı diye düşünüyorum” dedi.

Merkel’in de onaylar şekilde başını sallaması üzerine salonda gülüşmeler olduğu görüldü. 

Obama, çalışma prensiplerinin bu şekilde olduğuna işaret ederek, “Bu protokolleri de korumak önemli. Çünkü ABD-İsrail ilişkileri belirli bir parti ile ilgili değil. Bu, (İsrail) İşçi Partisi ile (ABD) Demokrat Parti veya (İsrail) Likud Partisi ile (ABD) Cumhuriyetçi Parti’nin benzeşmesi üzerine kurulmuş bir ilişki değil. ABD-İsrail ilişkileri partilerin ötesine geçen bir ilişki” değerlendirmesini yaptı. 

Bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasetle gölgelenmemesi gerektiğini ifade eden Obama, “Çekingen davranmayacağım: Netanyahu ile benim aramda İran’a yaptırımlar konusunda çok ciddi farklılıklar var” ifadesini kullandı.

ABD’NİN TEL AVİV BÜYÜKELÇİSİ: ÜLKELER ARASINDA KRİZ YOK

ABD) Tel Aviv Büyükelçisi Dan Shapiro, "İki ülke arasında anlaşmazlıklar bulunduğunu ancak bunun bir kriz olmadığını" belirtti.

İsrail devlet radyosuna açıklamalarda bulunan Shapiro, "İsrail ve ABD arasında anlaşmazlıklar var ama bu bir kriz değil. Washington ve Tel Aviv arasındaki anlaşmazlıklar çözülecek, bu kaçınılmaz" dedi.

Shapiro ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yapması ile ilgili tartışmalara bakılmaksızın iki ülke arasındaki ortak çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tartışmalara neden olan ve mart ayı başında ABD Kongresi'nde yapması beklenen konuşmasında, İran'ın nükleer programına ilişkin 5+1 ülkeleriyle müzakereler konusu üzerinde duracağı tahmin ediliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler